Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Αισιόδοξος για θετική έκβαση στο θέμα του χρέους / Αλ. Τσίπρας: "Άλλοι έφυγαν με φέσι..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιόδοξος για θετική έκβαση στο θέμα του χρέους / Αλ. Τσίπρας: "Άλλοι έφυγαν με φέσι..."

Απέναντι σε κομβικά διλήμματα αναμένεται να βρεθεί η αντιπολίτευση όσο πλησιάζουμε στο Eurogroup, και κυρίως η Ν.Δ., αφού η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε ήδη το πρώτο βήμα με την επιστολή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Το δίλημμα θα είναι σαφές: Στήριξη στις ελληνικές θέσεις ή ποντάρισμα στην αποτυχία.

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία για θετική έκβαση στο θέμα του χρέους ακόμη και... χωρίς γραβάτα εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του χθες στο υπουργείο Εσωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα φοράει γραβάτα στη σύνοδο κορυφής της 22ης Ιουνίου, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως "Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι", υπογραμμίζοντας ότι "με φέσι άλλοι έφυγαν, που φόρτωσαν στη χώρα πολλά δισεκατομμύρια και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα για να ανοίξουμε έναν δρόμο, έναν καθαρό διάδρομο στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας και νομίζω ότι η θέση μας είναι καθαρή, η διεκδίκησή μας είναι δίκαιη και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι".

Υπέρ της αποδοχής της γαλλικής πρότασης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο, τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης: "Το ζητούμενο είναι ή να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου, ή οι Ευρωπαίοι, με τη συμμετοχή του ESM, να προχωρήσουν πιο ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, με την αποδοχή της γαλλικής πρότασης από το Βερολίνο" ανέφερε στον Flash Radio.

Πληθαίνουν οι φωνές

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές Ευρωπαίων αξιωματούχων που κάνουν λόγο για ανάγκη λύσης στο ερχόμενο Εurogroup. Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και το μεγάλο κομμάτι του γερμανικού Τύπου που επιρρίπτει ευθύνες στον Β. Σόιμπλε για τη μεγάλη καθυστέρηση και τους κινδύνους που προβάλλουν για το σύνολο της Ευρωζώνης σε περίπτωση νέου αδιεξόδου.

Μια εικόνα που -όπως λένε οι γνωρίζοντες τα του Βερολίνου- δεν θυμίζει σε τίποτα το κλίμα προ διετίας, που σχεδόν το σύνολο του Τύπου μιλούσε για πλήρη απομόνωση της Ελλάδας "Το μόνο που μένει σταθερό είναι η αδιαλλαξία του Σόιμπλε" σχολίαζαν κύκλοι των Βρυξελλών. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ άμεσα επιβεβαίωσε αυτές τις εκτιμήσεις με τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε χθες κατά της Ελλάδας

Συστράτευση ή...

Την εκτίμηση πως όλες οι προσπάθειες που γίνονται συγκλίνουν στο να βρεθεί μια καθαρή λύση για το χρέος εξέφρασε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ασκώντας κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Εμείς ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνταχθούν μαζί μας, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών" υπογράμμισε, εξηγώντας περαιτέρω: "Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που ο κ. Μητσοτάκης στις διεθνείς επαφές του, που οι βουλευτές του στο εσωτερικό της χώρας ζητούσαν από την κυβέρνηση να υπογράψει τόσα και άλλα τόσα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ για να κλείσει την αξιολόγηση, εμείς και τότε ζητούσαμε ένα εθνικό και κοινωνικό μέτωπο απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών". Αναφερόμενη στα σενάρια σύγκλισης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, σχολίασε πως "η ουσία είναι το κατά πόσο θα συστρατευθούν όλοι σε αυτό τον κοινό σκοπό και όχι το μέσο με το οποίο αυτό θα γίνει".

"Ή η Ν.Δ. στηρίζει τη θέση για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς αστερίσκους, ή κάτι άλλο κρύβει" ανέφερε χθες από την Καρδίτσα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς.

Δριμεία κριτική άσκησε στη Νέα Δημοκρατία και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν έχουν το δικαίωμα να κουνάνε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που φόρτωσαν τη χώρα με μια καταστροφή 63 δισ. μέσα στην τετραετία 2010-2014». Προηγουμένως είχε καταγγείλει την αξιωματική αντιπολίτευση για τη συνολική στρατηγική της, αναφέροντας πως στην ελληνική Βουλή δεν ψήφισε ούτε ένα θετικό μέτρο για τους πολίτες και στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθεί να αποδομήσει τις όποιες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και ζητώντας από τους θεσμούς να είναι πιο σκληροί απέναντι στη χώρα.

Για την επαφή Μητσοτάκη με Μέρκελ - Σόιμπλε, που θα άνοιγε τον δρόμο για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, μίλησε ξανά στο ραδιόφωνο του Flash ο Δ. Παπαδημούλης. "Ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στο αδιέξοδο και στην αποτυχία της χώρας για να κερδίσει ψηφαλάκια" είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως ο αρχηγός της Ν.Δ. "ισχυρίζεται, κατά τα άλλα, ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι εθνική υπόθεση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL