Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις διαλύουν την κοινωνία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις διαλύουν την κοινωνία...

Το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και κυρίαρχα ΜΜΕ, σε κακόφωνη συγχορδία, επιχειρούν να παρουσιάσουν τις απολύσεις εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα ως αναγκαία συνθήκη ώστε να εξευμενιστεί η οργή των δανειστών και να γλιτώσει ο λαός από τα δεινά που του επιβάλλονται. Αντιμετωπίζοντας τους πολίτες ως ιθαγενείς, οι «εταίροι» επιχειρούν να πείσουν ότι, αν θυσιαστεί το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κατευνάσουν τη μανία τους απέναντι στη χώρα και οι πολίτες θα σταματήσουν να πληρώνουν χαράτσια και φόρους.

Προφανώς η μνημονιακή αυτή αφήγηση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ είναι σαφές ότι σε καμία περίπτωση τα διεθνή συμφέροντα που κερδοσκοπούν ανενόχλητα με τον δημόσιο πλούτο δεν πρόκειται να αρκεστούν στο «κουφάρι» του Δημοσίου, «αφήνοντας ήσυχους» όλους τους υπόλοιπους.

Οι μηχανισμοί απολύσεων που σχεδιάζονται όλο αυτό το διάστημα, θέτουν στο στόχαστρο περίπου το ένα τρίτο του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα. Είτε πρόκειται για «εθελούσιες εξόδους», είτε για «εφεδρεία», «κινητικότητα», «διαθεσιμότητα», «αυτοδίκαιη αργία» ή «καταγγελία σύμβασης», η στόχευση είναι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο με κάθε κόστος.

Στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μεταμεσονύχτια εισήχθησαν μια σειρά από επιθετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο θα καταγγέλλει τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου όσων εργαζομένων εργάζονται σε φορείς τους οποίους θα αποφασίζει να συγχωνεύει ή να καταργεί. Έτσι θα εκδιωχθούν 15.000 άνθρωποι, ενώ 25.000 ακόμα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Εντούτοις, αυτές οι «νομοθετικές υστερίες» είναι μόνο η αρχή. Λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός «απολύσεων» έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ακόμα ένα σχέδιο νόμου, το οποίο ολοκληρώνει την εικόνα τού πώς θα υλοποιηθούν ακόμα περισσότερες εκδιώξεις εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους με το Δημόσιο.

Ο εύσχημος τίτλος «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» του νέου αυτού νομοθετικού τερατουργήματος δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενό του, το οποίο διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της διαθεσιμότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

Με Προεδρικό Διάταγμα θα μπορεί να καταργείται οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς η Βουλή να μπορεί να έχει καν άποψη. Την ίδια στιγμή θεσπίζεται η διαθεσιμότητα και για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, με τη σοκαριστική διάταξη που προβλέπει ότι υπάλληλος ο οποίος προσβάλλεται από σοβαρό νόσημα θα απολύεται, αν η αρμόδια υγειονομική επιτροπή αποφασίσει αναλόγως!

Την ώρα που οι εν λόγω διατάξεις θα γίνονται νόμος του κράτους και 40.000 περίπου οικογένειες ακόμα θα βυθίζονται στην ανεργία, θα λήγει και η μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διαλύοντας τις αποδοχές όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Οι εξελίξεις αυτές θα βυθίσουν άμεσα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία παγιώνοντας τον μνημονιακό μεσαίωνα σε εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα συνεχίσει να μάχεται αυτά τα τερατώδη νομοθετήματα με όλες του τις δυνάμεις. Η επερχόμενη αριστερή διακυβέρνηση θα αποκαταστήσει τον ρόλο του δημόσιου τομέα, ο οποίος δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και τη διασφάλιση της πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά σε όλους. Το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου αποτελεί κομμάτι του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας και πρέπει να προστατευτεί. Οι απολύσεις εργαζομένων, απ' όπου κι αν αυτές προέρχονται, καταδικάζουν την οικονομία σε ατελείωτη ύφεση και την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση.

* Η Παναγιώτα Δριτσέλη είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL