Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κυβερνητική διγλωσσία στις ΗΠΑ / Μητσοτάκης "εξωτερικού" αδειάζει Κυριάκο "εσωτερικού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική διγλωσσία στις ΗΠΑ / Μητσοτάκης "εξωτερικού" αδειάζει Κυριάκο "εσωτερικού"

Από τις Πρέσπες μέχρι το Μάτι μία... κωλοτούμπα δρόμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με ενδιάμεσες στάσεις τα πεδία της ανάπτυξης, των πρωτογενών πλεονασμάτων και την πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να θάψει τους βασικούς άξονες του προεκλογικού αφηγήματος της Ν.Δ. στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Για τον «Μητσοτάκη εξωτερικού» η πολύνεκρη τραγωδία στην ανατολική Αττική αποτελούσε συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και η συμφωνία για το «Μακεδονικό» θα υλοποιηθεί πιστά. Ο πρωθυπουργός τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης στο 3% ... αδειάζοντας τον "Μητσοτάκη εσωτερικού», που κόμιζε «καθαρό σχέδιο για 4% ανάπτυξη». Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι “νικήσαμε τους λαϊκιστές της Αριστεράς στην κάλπη, και το κάναμε παρουσιάζοντας μετριοπαθείς προτάσεις”!

“Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής η καταστροφή στο Μάτι”

Η θεαματικότερη κυβίστηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορούσε τα αίτια που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο πρωθυπουργός -από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα- συνέδεσε ετεροχρονισμένα την “καταστροφή που συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία” με την “κλιματική αλλαγή”.

“Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής” επεσήμανε, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού πλέον, σε αντιδιαστολή με τη “γαλάζια” επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας πριν από τις εκλογές.

Η υποκρισία της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μόλις πριν από έξι μήνες (8.3.2019) το γραφείο Τύπου του κόμματος ισχυριζόταν ότι «τo πόρισμα της εισαγγελίας για την τραγωδία στο Μάτι εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση καθώς διαψεύδει ότι κύρια αιτία της τραγωδίας ήταν η άναρχη δόμηση ή ακόμη και η... κλιματική αλλαγή, όπως έσπευσαν όλοι οι μηχανισμοί της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή να προπαγανδίσουν”.

Λίγες ημέρες αργότερα (23.8.2018) ο ίδιος ο επικεφαλής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιγε θέμα ποινικών ευθυνών δηλώνοντας ότι «σε μια δημοκρατία υπάρχει ευθύνη και λογοδοσία». Περίπου έναν χρόνο αργότερα ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον -αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που διαχειρίστηκε την τραγωδία στο Μάτι- Κωνσταντίνο Τσουβάλα!

“Να μην υπάρξουν καθυστερήσεις!”

Τη... βιασύνη του για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ζ. Ζάεφ. «Να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων” αξίωσε ο Κ. Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας! Τοποθέτησε δε ο ίδιος την ταφόπλακα στο προεκλογικό εμπόριο πατριωτισμού της Ν.Δ. με τη φράση «η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί”.

Ο Κ. Μητσοτάκης -έχοντας πλήρη συνείδηση των προσδοκιών που καλλιέργησε η Ν.Δ. προεκλογικά προς τους «νεομακεδονομάχους»- τήρησε σιγήν ιχθύος για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια! Παράλληλα, στον λογαριασμό του στο Τwitter υπάρχουν φωτογραφίες από όλες τις συναντήσεις του στον ΟΗΕ με τους ηγέτες ξένων χωρών, εκτός από αυτή με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας!

Παράλληλα "δεν συζητήθηκαν ποτέ ζητήματα του Αιγαίου" στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν -όπως παραδέχτηκε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο όνομα της οικοδόμησης μίας "θετικής ατζέντας" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον ο πρωθυπουργός υποστήριξε στην Αστόρια ότι έθεσε το θέμα της παραβατικότητας της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το Μαξίμου, ωστόσο, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, δεν προέβη σε σχετικές αναφορές...

Κατέβηκε ο πήχης

Στην... ελπίδα «ότι η ανάπτυξή μας θα φτάσει το 3% το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε στο άμεσο μέλλον” συμπυκνώνεται ("Washington Post") η μεγαλοπρεπής πιρουέτα του Κ. Μητσοτάκη στο σκέλος της οικονομίας. Επιχείρησε δε να προσάψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την αναθεώρηση του μεγαλεπήβολου στόχου που είχε θέσει πριν από τις εκλογές (4%) λέγοντας ότι «όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, εμείς παλεύαμε. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη γι' αυτό. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον»!

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέδεε τη δυνατότητα χορήγησης της 13ης σύνταξης με την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξεως του 4%... Επιπλέον παρέπεμψε εκ νέου (Bloomberg) στην “ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022”, αφού “η κυβέρνηση έχει κερδίσει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο από την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας”!

Προσγείωση στο προσφυγικό

H σύγκρουση της κυβέρνησης με τη σύνθετη και δύσβατη πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης καθρεφτίστηκε στα διαδοχικά μηνύματα του πρωθυπουργού από τη Ν. Υόρκη. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υπάρχει κάποια κατανομή των βαρών. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα θα αναλάβει μόνη της το βάρος της διαχείρισης αυτού του προβλήματος και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχτούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο» υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης εγκαταλείποντας τη λαϊκίστικη γραμμή «ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα και καλούσε τους πρόσφυγες»...

Επιθετικό ξεπούλημα

Στο μέτωπο της εκποίησης των «ασημικών» του Ελληνικού Δημοσίου η κυβέρνηση εμφανίζεται ωστόσο απόλυτα συνεπής και κινείται με... επιθετικό τρόπο. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι “τριάντα μεγάλοι επιχειρηματίες σε εκδήλωση της Goldman Sachs αποκάλυψαν το ενδιαφέρον τους για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛ.ΠΕ. και στην ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που προωθεί επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση”!

Επιπλέον ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Bloomberg επέκτεινε την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων αναφερόμενος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς και σε αυτοκινητοδρόμους και λιμάνια, πέρα “από τις αποκρατικοποιήσεις στο πεδίο της ενέργειας, όπου αναμένεται να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL