Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Σύντομα οι πρώτες κατεδαφίσεις ανά την επικράτεια με απευθείας αναθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα οι πρώτες κατεδαφίσεις ανά την επικράτεια με απευθείας αναθέσεις

Με απευθείας αναθέσεις εργολαβιών έως το επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο των 135.000 ευρώ για κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα επεκταθούν ανά την επικράτεια οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που διαθέτουν τελεσίδικα πρωτόκολλα το προσεχές διάστημα με διασφαλισμένους πόρους από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για το 2018. Οι εν λόγω εργολαβίες μπορούν να επεκταθούν κατά 50%.

Στη συνέχεια κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού συγκεντρώσει από οικείες κτηματικές υπηρεσίες, δασαρχεία και πολεοδομίες όλα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα ιεραρχήσει και κατηγοριοποιήσει, θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης των κατεδαφίσεων με διευρυμένο οικονομικό και φυσικό αντικείμενο έναντι των απευθείας αναθέσεων.

Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Σταθάκη, της γενικής γραμματέως Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρ. Κλαμπατσέα, του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δ. Δερματά, του προέδρου του Πράσινου Ταμείου Γ. Πατρίκιου, υπηρεσιακών παραγόντων και των συντονιστών των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, μετά το πέρας της σύσκεψης συζητήθηκαν ο προγραμματισμός εκτέλεσης των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησης της διαδικασίας. Κατά προτεραιότητα θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς και ρέματα, με πόρους που θα εγκριθούν από το Πράσινο Ταμείο.

«Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα τις κατεδαφίσεις σε 'καθαρές' περιπτώσεις αυθαιρέτων που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, δάση ή πρόκειται για καταπατήσεις αιγιαλού και ρεμάτων. Στην Αττική οι κατεδαφίσεις έχουν εντατικοποιηθεί και, πλέον, επιταχύνουμε τις διαδικασίες και για την υπόλοιπη Ελλάδα» υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης.

Η πρώτη εικόνα της αυθαιρεσίας

Καταλόγους έχουν αποστείλει όλες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Κατά πληροφορίες ο πιο πλήρης, άρα και πιο ώριμος για να "εφαρμοστεί" στην πράξη θεωρείται αυτός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου. Αριθμεί 1.208 τελεσίδικα πρωτόκολλα, εκ των οποίων τα 818 αφορούν καταπατήσεις αιγιαλού με αυθαίρετες κατασκευές και εγκαταστάσεις και 390 σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει καταθέσει φακέλους για τουλάχιστον 300 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, τα 272, συνδέονται πάλι με βεβαιωμένες αυθαιρεσίες και παρανομίες στον αιγιαλό.

Από τα περί 200 πρωτόκολλα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας τα 53 αφορούν επίσης κακοποίηση του αιγιαλού, ενώ από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας - Θράκης τουλάχιστον 372 περιπτώσεις σχετίζονται με καταπατήσεις και παρανομίες σε δάση και δασικές εκτάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL