Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παγκόσμια παραγωγή εκατομμυριούχων

Μπορεί ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος να απειλεί την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών τους, οι προοπτικές να γίνονται αρνητικές, το παγκόσμιο εμπόριο να πλήττεται και η παραγωγικότητα να πέφτει, όμως σε καμία περίπτωση αυτές οι «λεπτομέρειες» δεν επηρεάζουν την «παραγωγή» εκατομμυρίουχων σε ΗΠΑ και Κίνα.

Μάλιστα, ο αριθμός των πλούσιων Κινέζων -στην κατηγορία του πλουσιότερου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού- ξεπέρασε φέτος για πρώτη φορά τον αριθμό των «ομότιμών» τους Αμερικανών όπως έδειξαν τα στοιχεία της Credit Suisse. Η έρευνα για τον παγκόσμιο ιδιωτικό πλούτο που εκπονεί κάθε χρόνο η ελβετική τράπεζα δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας και έχει πάλι πολλά να μας πει για το πώς κατανέμεται το χρήμα.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των 100 εκατομμυρίων εκατομμυριούχων Κινέζων καταγράφεται στις λίστες της Credit Suisse ήδη από τα μέσα της φετινής χρονιάς, έναντι 99 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αυτοί που έχουν προσωπική περιουσία ως 1 εκατομμύριο δολάρια, ήτοι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων (9,8% για την ακρίβεια), συνολικά 499 εκατομμύρια παγκοσμίως. «Παρά τις εμπορικές εντάσεις των τελευταίων δώδεκα μηνών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, και οι δύο χώρες ενίσχυσαν την παραγωγή πλούτου με 3,8 τρισεκατομμύρια και 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα» εξηγεί η Νανέτ Εσλέ – Φεντέρμπ, επικεφαλής του Τομέα Ερευνών της ελβετικής τράπεζας.

Η «τάξη» των πολυεκατομμυριούχων, δηλαδή αυτοί που έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια «κομπόδεμα», μεγάλωσε φέτος κατά ακόμη 1,1 εκατομμύριο και τα μέλη της υπολογίζονται πλέον σε 46,8 εκατομμύρια παγκοσμίως. Είναι το περιβόητο 1% στην κορυφή της πυραμίδας. Όλοι μαζί κατέχουν σήμερα καθαρά περιουσιακά στοιχεία αξίας 158,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι το 43,9% του παγκόσμιου συνόλου.

Κερδισμένοι και "χαμένοι"

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέθεσαν πάνω από το ήμισυ του αριθμού αυτού -675.000 νέους πολυεκατομμυριούχους- στο ευμέγεθες «απόθεμά» τους. Η Ιαπωνία άλλους 187.000 και η Κίνα ακόμη 158.000. Μια μείωση του μέσου πλούτου στην Αυστραλία, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διακυμάνσεις των νομισματικών ισοτιμιών, είχε ως αποτέλεσμα 124.000 εκατομμυριούχους λιγότερους εκεί. Η Βρετανία έχασε κι αυτή άλλους 27.000 και η Τουρκία 24.000. Στην έκθεση εκτιμάται ότι 55.920 ενήλικες ανά τον κόσμο έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια και 4.830 πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τουλάχιστον στην Αμερική, η συσσώρευση πλούτου στην κορυφή της «πυραμίδας» έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των υποψηφίων στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν και ο Μπέρνι Σάντερς έχουν προτείνει την επιβολή φόρου περιουσίας. Θα επιβάλλεται επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιεύσεων ενός προσώπου, όχι μόνο επί των εισοδημάτων του.

Στην έκθεση της Credit Suisse προβλέπεται ότι ο παγκόσμιος πλούτος -που αυξήθηκε εφέτος κατά 2,6%- θα αυξηθεί κατά 27% τα επόμενα πέντε χρόνια (!) και θα φτθάσει το 2024 στα 459 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα αυξηθεί επίσης στο διάστημα αυτό σε σχεδόν 63 εκατομμύρια παγκοσμίως! Το μερίδιο του 90% των ανθρώπων με τον λιγότερο πλούτο ανέρχεται σήμερα σε 18%, σε σύγκριση με 11% που ήταν το 2000. Προφανώς αυτό είναι μια... παρηγοριά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις