Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κερκίδες με άποψη ανά την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κερκίδες με άποψη ανά την Ευρώπη

Οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο ακύρωσαν τη μετεγγραφή του Ρόμαν Ζοζούλια λόγω της φιλικής στάσης του στους φασίστες της Ουκρανίας

Σε σχέση με τους αθλητές, οι οπαδοί εκφράζουν συχνότερα άποψη για τα πράγματα, προχωρώντας και σε αντίστοιχες δράσεις. Κόντρα στην αντίληψη ότι ο αθλητισμός ανήκει μόνο στα γκολ και τα καλάθια του, υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι που βλέπουν το δίωρο στο γήπεδο σαν ευκαιρία να βρεθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους και να γεννηθεί από εκεί κάτι καλό για την κοινωνία. Από τις κερκίδες της Μαρσέιγ μέχρι αυτές της Λιβόρνο και από εκείνες της Κολωνίας μέχρι του Πανιωνίου, η αλληλεγγύη σε όσους αντιστέκονται και καταπατώνται τα δικαιώματά τους και ο αγώνας για μια κοινωνία περισσότερο ίση και χωρίς διακρίσεις βρίσκουν τον δικό τους χώρο.

South Winners - Οπαδοί Μαρσέιγ (Γαλλία)

Για τη Μασσαλία, μια φτωχή, πολυπολιτισμική πόλη με μεγάλη ανεργία, η Μαρσέιγ είναι διέξοδος. Το έχει καταφέρει όχι μόνο γιατί έχει κατακτήσει ένα σωρό τίτλους, αλλά γιατί έχει κερκίδες που σφύζουν από ζωή. Οι South Winners, σύνδεσμος οπαδών που δημιουργήθηκε το 1987 ως απάντηση στους ακροδεξιούς οπαδούς της Παρί Σεν Ζερμέν Kop de Boulogne, είναι ιδιαιτέρως δραστήριοι και κατορθώνουν να βάζουν πολύ κόσμο να τρέχει γύρω από πράγματα με το σωστό νόημα. Στο γαλλικό περιοδικό “respectmag” προσδιορίζονται σε σχετικό δημοσίευμα ως εγγυητές της μάχης ενάντια στον ρατσισμό. Πριν από δύο χρόνια είχαν συμμετάσχει στη διοργάνωση ενός προγράμματος ανταλλαγής νέων από τη Μασσαλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία με αντικείμενο τη μάχη ενάντια στις διακρίσεις και τη βία στα γήπεδα. Επίσης, ένα από τα πανό που έχουμε δει πολλές φορές στο Βελοντρόμ, την έδρα της Μαρσέιγ, γράφει “Χωρίστε την μπουγάδα σε χρώματα, όχι τους ανθρώπους”.

Curva Nord - Οπαδοί Λιβόρνο (Ιταλία)

Στην πόλη όπου γεννήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, θα ήταν παράδοξο η τοπική ομάδα να είχε δεξιούς ή απολίτικους φιλάθλους. Σε κάθε ματς, οι οπαδοί με μπροστάρηδες τους Curva Nord στήνουν μια γιορτή που παραπέμπει σε αριστερό φεστιβάλ, ανεμίζοντας σημαίες με σφυροδρέπανα, φορώντας μπλούζες του Τσε και τραγουδώντας το “Bella Ciao” και το “Bandiera Rossa”. Μισούν τους ακροδεξιούς της Λάτσιο, της Ελλάς Βερόνα και της Ρόμα. Εκφράζουν άποψη και δείχνουν την αλληλεγγύη τους για ζητήματα που υπερβαίνουν τα σύνορα της Ιταλίας. Έχουν σηκώσει πανό για τον Παύλο Φύσσα που έγραφε “Ένας επαναστάτης δεν πεθαίνει ποτέ, Παύλο Ζεις”, έχουν κράξει τον Κατίδη για τον ναζιστικό χαιρετισμό σε ματς της ΑΕΚ και έχουν αποχαιρετίσει επίσης με πανό τον πασίγνωστο κινηματικό σκύλο Λουκάνικο όταν “έφυγε”.

Coloniacs - Οπαδοί Κολωνίας (Γερμανία)

Πρόσφατα “ακούστηκαν” πολύ για την απόφασή τους να σηκώσουν πανό ενάντια στο φασιστικό κόμμα AFD την ώρα του αγώνα με τη Χόφενχαϊμ στις 21 Απριλίου. Λίγες ώρες αφού το έκαναν, τα “άκουσαν” από διάφορους ουδέτερους, που πιστεύουν ότι πολιτική και αθλητισμός είναι καλό να μένουν μακριά κι αγαπημένοι. Σε κάθε περίπτωση, η δράση τους είχε αποτέλεσμα και χάρη και σ’ αυτή το προγραμματισμένο για την επόμενη ημέρα συνέδριο του κόμματος δεν πέρασε στα... ψιλά. “Δεν είμαστε μόνο οπαδοί, είμαστε και πολιτικά υποκείμενα” λένε οι Coloniacs και υπογραμμίζουν ότι μόνο με πολιτικές δράσεις μπορούν να εκπληρώσουν όσα ονειρεύονται και να παλέψουν για όσα τους προβληματίζουν. “Θέλουμε κερκίδες όπου ο καθένας θα αισθάνεται άνετα” λένε ακόμη και έχουν κεντρικό σλόγκαν το “Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας”.

Bukaneros - Οπαδοί Ράγιο Βαγιεκάνο (Ισπανία)

Πριν από λίγους μήνες ο ποδοσφαιριστής Ρόμαν Ζοζούλια είδε να ακυρώνεται η μετεγγραφή του στη Ράγιο Βαγιεκάνο πληρώνοντας τη φιλική του στάση στους φασίστες της Ουκρανίας. Στο άκουσμα της είδησης ότι ο πρώην παίκτης των Μπέτις και Ντιναμό Κιέβου θα ερχόταν στην ομάδα τους, οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο ξεσηκώθηκαν, έκαναν το θέμα... πρώτο θέμα και η διοίκηση της ομάδας υποχρεώθηκε να ακυρώσει τη συμφωνία. Την ίδια ώρα, ο Ρ. Ζοζούλια υποχρεώθηκε να μείνει παροπλισμένος μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν την υπογραφή περισσότερων από δύο συμβολαίων την ίδια σεζόν (είχε παίξει και στην Μπέτις). Κατά τα άλλα, οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο είναι αντιφασίστες, αντιρατσιστές και πάντα στο πλευρό των αδύναμων και κατατρεγμένων.

Κι άλλες μαχητικές κερκίδες

Ορισμένες ακόμη αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ευαισθητοποιημένων κοινωνικά οπαδών είναι αυτές των Çarşı της τουρκικής Μπεσίκτας, που το σύμβολό τους παραπέμπει στον αναρχισμό, των Ultras Hapoel της ισραηλινής Χάποελ Τελ Αβίβ, που συλλέγουν τρόφιμα και ρούχα για φτωχές οικογένειες, των οπαδών της γερμανικής Ζανκτ Πάουλι, που κάθε της κύτταρο είναι κόντρα στο σύστημα, και των Ultra Group Curva Nord 1907 της ιταλικής Αταλάντα, που προτάσσουν μια άλλη, πιο αγνή, άποψη για τον αθλητισμό.

Πρωτοβουλία 14 συνδέσμων για την Ηριάννα

Οι ελληνικές κερκίδες δεν είναι λιγότερο μαχητικές. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα 14 συνδέσμων συν 3 ακόμη οπαδικών πρωτοβουλιών που υπογράφουν κοινό κείμενο για την απελευθέρωση της Ηριάννας.

Όπως είπαν, τους ενέπνευσε "η στάση των εν ενεργεία και πρώην αθλητών που ξεπέρασαν τα όρια που βάζουν τα χρώματα της φανέλας τού εκάστοτε συλλόγου. Ενώνουμε τις φωνές μας υποστηρίζοντας το δίκαιο ενάντια στους άδικους. Αυτό το δίκαιο που καταλαβαίνουν οι απλοί άνθρωποι".

Το κείμενο υπογράφουν:

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΥΡΑ 10 - Ηρακλής, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Καλλιθέα, Σ.Φ. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΓΝΗΣΙΑ ΘΥΡΑ 1 - Λεβαδειακός, Σ.Φ. ΠΑΝΘΗΡΕΣ 1983 - Πανιώνιος, BASSO RANGO ULTRAS - Απόλλων Αθηνών, BLOG.1925.GR - Ολυμπιακός, BLUE ANGELS - Νίκη Βόλου, CHE GUEVARA CLUB - Πανσερραϊκός, FENTAGIN CLUB 1980 - Ατρόμητος Περιστερίου, GREEN GHETTO CLUB - Αγροτικός Αστέρας, MALAVETAS - Ολυμπιακός Βόλου, NAVAJO ANTIFA - Παναχαϊκή, ORIGINAL 21 PERISTERI CLUB 1987- AEK, RADICAL FANS UNITED, RED BOYS CLUB - Πανηλειακός, ULTRAS GATE 3 - Αναγέννηση Καρδίτσας, Πέταλο από Μέταλλο - Οπαδική ραδιοφωνική εκπομπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL