Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
18.4°C22.9°C
1 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.7°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.2°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C24.9°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
0 BF 77%
Women in action / Μας κυβερνά ο μισογυνισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Women in action / Μας κυβερνά ο μισογυνισμός

Η «φυσικοποίηση» της ανισότητας των φύλων, η αιτιολόγηση και «ηθική» νομιμοποίηση των γυναικοκτονιών καθώς και η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της αυτοδιάθεσης του σώματός τους κρύβονται στις δηλώσεις του ψυχιάτρου, υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

«Σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίου όντος, το αρσενικό είναι πάντα πιο επιθετικό, γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση αναζητάει την τροφή (...). Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει», «άρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας έχει μια ιδεολογική βάση».

Δεν είναι όμως μόνο η νομιμοποίηση των γυναικοκτονιών που επιχειρείται μέσω μιας απόλυτα αναχρονιστικής ερμηνείας για τη «φυσικότητα» των ανισοτήτων. Υποθάλπεται, επίσης, ο διωγμός των γυναικών από τη δημόσια σφαίρα προς τη φυλακή της ιδιωτικής. Δείγματα γραφής είχαν φανεί εξαρχής, όταν το 2019 ο Κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «οι βασικές δουλειές στο σπίτι γίνονται από τη νοικοκυρά».

Οι αντιλήψεις αυτές που κυριαρχούν στους νεοσυντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους της alt right επιδιώκουν να επιστρέψουν οι γυναίκες στο σπίτι για να αναλάβουν τις «άλλες δουλειές» και κυρίως τη μία δουλειά, «να τίκτουν». Επανεισάγεται έτσι στον δημόσιο διάλογο η αντίληψη ότι το γυναικείο σώμα είναι μια μηχανή αναπαραγωγής και καθήκον της γυναικείας υπόστασης η διαιώνιση του είδους. Σε αυτές τις σκοταδιστικές δηλώσεις κρύβεται η αμφισβήτηση της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος. Το μόνο που έχουν να περιμένουν οι γυναίκες από τη δεξιά κυβέρνηση που στηρίζει αυτές τις δηλώσεις είναι η διαρκής οπισθοδρόμηση από τα κατοχυρωμένα με αγώνες ανθρώπινα δικαιώματά τους.

«Θυσιάζουν» τις γυναίκες για τις ψήφους της Ακροδεξιάς

Η κυβέρνηση «αγκάλιασε» τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κάλυψε, παρόλο που εκείνος επανέλαβε στις διευκρινιστικές του δηλώσεις ότι «η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση». Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα (και άρα είναι αδαείς όσοι δεν τον κατάλαβαν) και επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη που ζήτησε την αποπομπή του. Το επιχείρημα της «επιστημονικής ερμηνείας» προέβαλε προς υπεράσπιση του Βαρτζόπουλου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Με τέτοιες αντιλήψεις να κυριαρχούν στην κυβέρνηση «κανονικοποιείται» ο ακροδεξιός λόγος και γίνονται οι καλύτεροι αρωγοί φασιστικών μορφωμάτων. Τουλάχιστον όμως ας μην διατυμπανίζουν ότι θλίβονται όταν γυναίκες δολοφονούνται ακόμα και έξω από αστυνομικά τμήματα και δεν βρίσκεται ούτε ένα περιπολικό για να τις προστατέψει...

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τα προοδευτικά κόμματα. Για «άγρα ψήφων» από την Ακροδεξιά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ράνια Σβίγκου, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού μάς γυρίζουν στον προηγούμενο αιώνα, «στις σκοτεινές εποχές του βιολογισμού, της ευγονικής και του Λομπρόζο».

Η συντονίστρια του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Φωτεινή Κούβελα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της τονίζοντας ότι «σε μια εποχή που εμείς οι γυναίκες παλεύουμε για τα αυτονόητα, ακόμα και για την επιβίωσή μας, είναι αισχρό ένα θεσμικό μέλος της κυβέρνησης να αιτιολογεί βιολογικά την πράξη της γυναικοκτονίας». «Κανένας Βαρτζόπουλος δεν θα... δώσει γραμμή στις θηλυκότητες πώς θα διαχειριστούν το σώμα, την προσωπικότητα και τον ψυχισμό τους» δήλωσε η α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Έλενα Ακρίτα.


«Αν βγω μόνη μου, είμαι τσούλα / Αν διασκεδάζω, είμαι η μεγαλύτερη τσούλα / Αν γυρίζω σπίτι μετά το ξημέρωμα / είμαι ακόμα πιο τσούλα. Όταν πάρω αυτό που θέλω / ποτέ δεν είναι επειδή το αξίζω / Και ακόμα κι αν κατακτώ τον κόσμο / κανείς δεν το εκτιμά, ούτε για ένα δευτερόλεπτο». Το τραγούδι «Zorra» («Τσούλα») των Nebulossa είναι η συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision. Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ακόμα και εντός του φεμινιστικού κινήματος, αποτελεί έναν ύμνο κατά της πατριαρχίας και των σεξιστικών στερεοτύπων.

«Συχνά με αποκαλούσαν zorra. Αυτό το τραγούδι είναι ένας τρόπος να μεταμορφώσεις αυτή τη λέξη σε κάτι όμορφο» είπε η ερμηνεύτριά του Μαρία Μπας (RTVE). Το τραγούδι επανοηματοδοτεί τη λέξη αφαιρώντας την προσβολή μέσω της επανοικειοποίησής της. Άλλωστε δεν είναι πρώτη φορά. Οι Γαλλίδες διανοούμενες είχαν ταράξει τα νερά το 1971 υπογράφοντας το μανιφέστο για τις αμβλώσεις ως «343 salopes».



Τον Οκτώβριο του 2024 θα δικαστεί τελικά ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για δύο σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διέπραξε τον Σεπτέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Les volets verts» (Τα πράσινα παντζούρια). Ο εισαγγελέας στην ανακοίνωσή του ανέφερε: «Επιπλέον, ο Ζ. Ντεπαρντιέ ερευνάται (σε άλλη υπόθεση) για τα αδικήματα του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκαν τον Αύγουστο του 2018 σε βάρος της Σαρλότ Αρνόλντ». Τον ηθοποιό είχε καταγγείλει και η ηθοποιός Ελέν Νταράς, αλλά είχε παρέλθει ο χρόνος παραγραφής. Ο Ντεπαρντιέ έχει επίσης κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση σε περισσότερες από δώδεκα γυναίκες. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι οι όποιες σχέσεις είχε ήταν συναινετικές (BBC).

 


Η Εστέλ Σίλβια Πάνκχερστ ήταν δημοσιογράφος, ακτιβίστρια, ηγέτιδα των Σουφραζέτων στη Βρετανία, από τις πρωτοπόρους αγωνίστριες για το δικαίωμα ψήφου. Το 1908 επιχείρησε να μπει στη βρετανική Βουλή για να παραδώσει ψήφισμα και φυλακίστηκε. Ήταν επίσης σημαντική μορφή του κομμουνιστικού και αντιφασιστικού-αντιαποικιοκρατικού κινήματος. Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1882.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL