Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C26.8°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.1°C26.4°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
23.0°C23.8°C
3 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.1°C
3 BF 40%
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Νεκρών Εργατών / Υγεία και Ασφάλεια «Δύο λέξεις - Κανένας στόχος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Νεκρών Εργατών / Υγεία και Ασφάλεια «Δύο λέξεις - Κανένας στόχος»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Υγεία και Ασφάλεια: Δύο λέξεις- ένας στόχος»
(INITME)

Η 28η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς και τραυματισμένους εργάτες, η οποία διοργανώνεται παγκοσμίως από το συνδικαλιστικό κίνημα από το 1996. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Οργανισμός του ΟΗΕ) υιοθέτησε με τη σειρά της την ημέρα αυτή, ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», προκειμένου να ανυψώσει την επίγνωση όσον αφορά την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων παγκοσμίως.

Τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση στην χώρα μας, αναδεικνύοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να προασπιστεί και να προστατέψει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαρκούς ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων εργαζομένων τεχνικών επιχειρήσεων Ελλάδος το 2023 είχαμε σχεδόν υπερδιπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε σχέση με το 2022 και υπερτριπλασιασμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο καθώς τις τελευταίες 2 εβδομάδες μόνο είχαμε 23 νεκρούς, ενώ σε 100 μέρες καταγράφηκαν 31 νεκροί και 60 σοβαρά τραυματίες.

Στην ήδη τραγική κατάσταση σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία στην εργασία έρχεται να προστεθεί η κατάργηση του πενθημέρου ειδικότερα για εργαζόμενους στην βιομηχανία, υπό την δικαιολόγηση ότι προστατεύει τους εργάτες από τη μαύρη εργασία, ενώ μέχρι πρότινος υπέγραφαν συμβάσεις πενθήμερης εργασίας και εργαζόντουσαν έκτη ημέρα κατ’ εξαίρεση.

Όπως αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για τα έτη 2022-2027, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας, με στόχο την αποφυγή της εμφάνισης εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών που έχουν σοβαρές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων. Ο παραπάνω φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες, λόγω της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής είναι σίγουρο ότι θα συνεπάγει αύξηση της θνησιμότητας.

«Διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2024, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, δημοσίευσε νέα έκθεση με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τίτλο «Διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα», η οποία αποκαλύπτει ανησυχητικά νέα δεδομένα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εντείνονται, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε κινδύνους όπως η υπερβολική ζέστη, η υπεριώδης ακτινοβολία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς και τα αγροχημικά.

Κάθε χρόνο, 22,85 εκατομμύρια τραυματισμοί, 18.970 θάνατοι λόγω εργασίας και 2,09 εκατομμύρια DALYs (τα έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία) αποδίδονται σε υπερβολική ζέστη. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα πιο συχνά και εντονότερα κύματα καύσωνα, τα οποία συνεπάγουν με αύξηση της θνησιμότητας, μειωμένη παραγωγικότητα και ζημιές στις υποδομές.

Κάθε χρόνο, αποδίδονται 860.000 θάνατοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους. Η αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει τη ρύπανση του αέρα, ενώ οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και του εδάφους. Οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες ή σε εργασίες που εκτίθενται σε ρύπανση είναι επιπλέον εκτεθειμένοι σε αυτούς τους κινδύνους.

2,06 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών από το 1970 έως το 2019. Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι πυρκαγιές επηρεάζουν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, ειδικά όσων εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες ή σε επικίνδυνες τοποθεσίες.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 15.170 θάνατοι εργατών αποδίδονται σε παρασιτικές ασθένειες. Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στους εργαζόμενους.

Πάνω από 300.000 θάνατοι ετησίως εκτιμάται ότι προκλήθηκαν λόγω δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα. Η αύξησή της χρήσης φυτοφαρμάκων αναγνωρίζεται επίσης ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Η ευρεία χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων (HHPs) έχει προκαλέσει τους σοβαρά προβλήματα υγείας και θανάτους σε πολλές περιοχές του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL