Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.3°C22.9°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.4°C23.9°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
23.2°C29.3°C
1 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.4°C
2 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C24.1°C
0 BF 63%
Women in action / Η Ε.Ε. πρωτοστατεί στη μάχη ενάντια στη βία κατά των γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Women in action / Η Ε.Ε. πρωτοστατεί στη μάχη ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 24 Απριλίου τους πρώτους κανόνες της Ε.Ε. ενάντια στη βία κατά των γυναικών και στην ενδοοικογενειακή βία με 522 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 72 αποχές. Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται πλέον να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των βιασμών, να παρέχουν πληρέστερη βοήθεια στα θύματα, να θεσπίσουν αυστηρότερους νόμους κατά της βίας στο Διαδίκτυο.

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τους καταναγκαστικούς γάμους και περιλαμβάνουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για αδικήματα που διαπράττονται στο Διαδίκτυο, όπως η (χωρίς συγκατάθεση του άλλου προσώπου) δημοσίευση ιδιωτικών πληροφοριών και η αποστολή εικόνων γεννητικών οργάνων. Τα κράτη-μέλη έχουν χρονικό περιθώριο τριών ετών για να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους Δίκαιο.
Το γεγονός ότι εμπλουτίζεται το θεσμικό οπλοστάσιο της Ε.Ε. θα αποβεί ιδιαίτερα σημαντικό και σωτήριο για πάρα πολλές γυναίκες στη χώρα μας, όταν και αν, φυσικά, υιοθετηθεί. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τις 15 έως 21 Απριλίου οι Αρχές διαχειρίστηκαν 633 περιστατικά ενδοοικογενειακή βίας, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 379 συλλήψεις.

Κι όμως, τα πράγματα αλλάζουν...

Ορατότητα, συνειδητοποίηση, αλλαγή: αυτά είναι τα στάδια για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησαν στον Guardian οι σκηνοθέτες της ταινίας «Δεν είσαι μόνη: Ο αγώνας κατά της αγέλης των λύκων».
«Θέλαμε να χτίσουμε ένα ντοκιμαντέρ αρκετά ισχυρό ώστε να μπορέσει να κάνει κάτι αόρατο, την καθολικότητα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, ορατό» δηλώνουν η Almudena Carracedo και ο Robert Baha. Η ταινία-ντοκιμαντέρ βασίζεται στην υπόθεση της σεξουαλικής επίθεσης που δέχθηκε μια 18χρονη κοπέλα στο Φεστιβάλ San Fermin στην Παμπλόνα από πέντε άντρες που αυτοαποκαλούνταν «Η αγέλη των λύκων» και αποκαλύπτει πώς λειτουργεί ο σεξισμός στις κοινωνίες.

Αναδεικνύεται παράλληλα ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των σόσιαλ μίντια, που αμφισβητούσαν αδιάκοπα τις γυναίκες θύματα και τις μαρτυρίες τους ακόμα κι όταν υπήρχαν ισχυρές αποδείξεις. Αποτέλεσμα ήταν οι βιαστές να πέσουν αρχικά «στα μαλακά», γιατί το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ότι υπήρξε βία. Το γεγονός αυτό σήμανε τη γέννηση του ισπανικού MeToo, με 1 εκατομμύριο γυναίκες να διαδηλώνουν φωνάζοντας «Αδελφή, σε πιστεύω». Τελικά το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε τους άνδρες για βιασμό και αύξησε τις ποινές τους.
Οι σκηνοθέτες της ταινίας μιλούν για «το άλμα» που υπήρξε στην ισπανική κοινωνία αναφορικά με την «ορατότητα» της σεξουαλικής βίας, που συζητιόταν ανοιχτά πλέον, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να ψηφίσει νέο νόμο, που καθιστούσε τη συναίνεση κρίσιμο παράγοντα στα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης, τον νόμο που έγινε γνωστός με την ονομασία «Μόνο το ναι σημαίνει ναι».



Στον κατάλογο των ποινικών αδικημάτων συγκαταλέγονται πλέον, με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο αναγκαστικός γάμος, η παράνομη υιοθεσία και η εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας. Η Ε.Ε. προχώρησε στην ποινικοποίηση των αδικημάτων την Τρίτη 23/4 με αναθεώρηση της νομοθεσίας κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Με 563 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 17 αποχές οι ευρωβουλευτές και οι ευρωβουλεύτριες υιοθέτησαν την επέκταση των ισχυόντων μέτρων για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων. Επίσης, ποινικοποιείται η χρήση υπηρεσιών που παρέχεται από θύμα εμπορίας ανθρώπων όταν ο χρήστης γνωρίζει ότι το θύμα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ θεσπίζονται και ποινές για τις εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων. Η Οδηγία θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη οφείλουν να την εφαρμόσουν μέσα σε δύο χρόνια.

Ούτε μία γυναίκα δεν υπάρχει ανάμεσα στους διαιτητές για το Euro 2024. Η UEFA ανακοίνωσε τα ονόματα των διαιτητών για τη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση και μεταξύ αυτών δεν υπάρχει γυναίκα ούτε διαιτητής, ούτε βοηθός, ούτε διαιτητής VAR ή τέταρτος διαιτητής.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η εικόνα, ευτυχώς, δεν είναι ίδια. Εκεί το 40% των διαιτητών θα είναι γυναίκες, καθώς επιλέχθηκαν 35 σε σύνολο 89 διαιτητών.

Φεμινίστρια και ένθερμη υποστηρίκτρια του δημοτικισμού η Επτανήσια λόγια Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου.

Υπέγραφε ως «Χειραφετημένη». Το 1921 συμμετείχε στο πρώτο γυναικείο συνέδριο στη χώρα μας. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε το περιοδικό Εύα Νικήτρια, που έδωσε μάχη για το δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες. Πέθανε στις 27 Απριλίου 1962.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL