Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C18.2°C
3 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.3°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.0°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 47%
Βρεφικό γάλα / Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι εταιρείες παραγωγής κατά του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρεφικό γάλα / Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι εταιρείες παραγωγής κατά του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

μωρό μπιμπερό γάλα
(freepik.com)

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος» που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής. Ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το πλαφόν που τέθηκε στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Στην αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι το πλαφόν που επιβλήθηκε στην κατηγορία αυτή των παιδικών προϊόντων, είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και σε συνταγματικές διατάξεις, όπως η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία, το ελεύθερο του ανταγωνισμού, η αρχή της ισότητας, κ.λπ.), ενώ οι τιμές του πλαφόν είναι αυθαίρετες και κατώτερες του κόστους παραγωγής και διάθεσης.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του χρόνου, τιμοληψία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε δείξει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο βρεφικό γάλα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στη χώρα μας οι γονείς πληρώνουν ως και 213% ακριβότερα σε σχέση με τη Σουηδία το βρεφικό γάλα

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια ακόμη και σ’ αυτό τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα των τροφίμων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε να επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών, που οδήγησε όπως πανηγυρικά ανακοίνωσαν σε μόλις 15% μείωση της τιμής του βρεφικού γάλακτος.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL