Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.0°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.3°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.0°C16.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.8°C
4 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
0 BF 44%
Εμείς Δεν Ευθυνόμεθα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμείς Δεν Ευθυνόμεθα

Κάμερες στη ΓΑΔΑ
(INTIME NEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Η χαλαρότητα, η έλλειψη προσοχής, η μη τήρηση της νομιμότητας ανέκαθεν αποτελούσαν παράγοντες κινδύνου.

Για παράδειγμα, τα σοβαρότερα τροχαία ατυχήματα, που συχνά καταλήγουν σε δυστυχήματα, συμβαίνουν τις χαλαρές ώρες του 24ωρου ή τις χαλαρές ημέρες του χρόνου που οι δρόμοι είναι άδειοι.

Οι οδηγοί βλέποντας τους δρόμους άδειους αναπτύσσουν ταχύτητες, οι πεζοί πάλι βλέποντας τους δρόμους άδειους δεν είναι τόσο προσεκτικοί όσο συνήθως και περνούν χωρίς να κοιτάζουν.

Και κάπως έτσι γίνονται τα δυστυχήματα.

Βέβαια, και η υψηλή εγρήγορση αποτελεί πρόβλημα κάποιες φορές.

Οπως όταν, για παράδειγμα, μια γυναίκα που εξαιτίας εκδικητικής ή κακοποιητικής συμπεριφοράς καταφεύγει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να προστατευτεί χωρίς να το πολυσκεφτεί και τελικά καταλήγει δολοφονημένη.

Βέβαια, η ατομική ευθύνη, ή πιο σωστά ανευθυνότητα, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο οργανισμό, γι’ αυτό και ο οργανισμός σε κάθε περίπτωση παρατυπίας προχωρεί στη σχετική ΕΔΕ, που θεωρητικά σημαίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και που μοιάζει λιγάκι με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Εκεί που άλλοι υπουργοί ελέγχουν έναν άλλον υπουργό για την τήρηση της νομιμότητας. Στην πράξη, βέβαια, η ΕΔΕ καταλήγει στο Εμείς Δεν Ευθυνόμεθα, όπως συμβαίνει και με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ετσι, λοιπόν, ούτε η δολοφονία μιας νέα γυναίκας στο Α.Τ. Αγ. Αναργύρων, ούτε ένας Ρομά που χάνει τη ζωή του από μια σφαίρα στο κεφάλι έπειτα από καταδίωξη, ούτε ένας άλλος Ρομά που γίνεται σουρωτήρι από αστυνομικά πυρά κάπου στο Πέραμα μπορεί να αποτελούν τεκμήριο για την αξία που δίνει η Ελληνική Αστυνομία στην ανθρώπινη ζωή ή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή ακόμα-ακόμα και στη νομιμότητα κάποιες φορές. Αλλά τι να πεις;

Κατά τα λοιπά, ένας πρόσφυγας κατήγγειλε στις αστυνομικές Αρχές ότι ένας υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού προσέβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια του μικρού αγοριού του και έπειτα ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες από γονείς μικρών παιδιών.

Ο υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού ετέθη σε διαθεσιμότητα, διετάχθη και μία ΕΔΕ, αλλά ενδιάμεσα διέφυγε αεροπορικώς από το νησί μαζί με τα πράγματά του που του εστάλησαν με το καράβι.

Επειτα από τρεις ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. κίνησε τη διαδικασία για να βρει και τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Φυσικά, μετά από τόσες ημέρες, τρέχα γύρευε τι θα απομείνει από αυτά. Όπως συνέβη και με τα Τέμπη και με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που μοιάζει με την ΕΔΕ. Ο πρόσφυγας-γονέας, πάντως, που κατήγγειλε τον υπάλληλο βρίσκεται υπό απέλαση διότι δεν κατείχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL