Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.4°C19.0°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C17.5°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C17.7°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C17.8°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 67%
ΕΣΥ / Οργή υγειονομικών για την ιδιωτικοποίηση - «Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Οργή υγειονομικών για την ιδιωτικοποίηση - «Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»

134817111a.jpg

Ακόμα μία δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία και στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ. Το πρώτο ήδη εφαρμόζεται, ενώ το δεύτερο συμπεριλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται σε διαβούλευση. Οι υγειονομικοί δήλωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις του Άδωνη Γεωργιάδη διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και έκαναν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Στη συγκέντρωση στην οποία καλούσαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η οποία έγινε έξω από το υπουργείο Υγείας συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Αθήνας, οι οποίοι ανανέωσαν το κινηματικό ραντεβού τους για τις 17 Απριλίου, στην 24ωρη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Λιβαδάς: Καλούμε την κοινωνία να αντιταχθεί

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο β΄ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Κώστας Λιβαδάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταργεί κάθε έννοια δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα. Μάλιστα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που καταργεί την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες «γυρίζει το ΕΣΥ 40 χρόνια πίσω», όπως τονίζει. Ο Κ. Λιβαδάς επισημαίνει ότι η χθεσινή κινητοποίηση δεν ήταν μόνο μία κλαδική κινητοποίηση για τα πάγια αιτήματα των υγειονομικών (αύξηση του μισθολογίου, προσλήψεις γιατρών, μονιμοποίηση των επικουρικών, ένταξη στα ΒΑΕ), καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ απευθύνονται κυρίως στους πολίτες για να καταλάβουν ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει καμία έννοια δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα. «Απευθυνόμαστε στους πολίτες να μην συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, στους συναδέλφους επίσης να μην συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία και καλούμε όλη την κοινωνία να αντιταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο και στην αντιμεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας» κατέληξε ο β΄ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου επισήμανε στην ΑΥΓΗ ότι ο ίδιος ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει εξαγγείλει καθαρά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. «Ήδη από 15 Φεβρουαρίου επί λέξει είπε ότι η κοινωνική χυδαιότητα με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία είναι μόνο το πρώτο στάδιο» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το δεύτερο στάδιο είναι η ανεξέλεγκτη έξοδος γιατρών του ΕΣΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές «για να μετατρέπουν τους ασθενείς του Δημοσίου εκβιαστικά σε πελάτες και να τους οδηγούν στα νύχια των ιδιωτών κλινικαρχών», μια διάταξη που βρίσκεται ήδη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο είναι στη διαδικασία της διαβούλευσης. «Και όπως ο ίδιος είχε πει, θα ακολουθήσει άμεσα και το τρίτο στάδιο που θα είναι το αντίστροφο, δηλαδή η ανεξέλεγκτη εισβολή ιδιωτών γιατρών στα κατ’ όνομα πλέον δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν και αυτοί επί πληρωμή ιατρικές πράξεις» ανέφερε ο Π. Παπανικολάου. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ο Άδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του πριν από 15 ημέρες στο ΑΠΕ μίλησε συγκεκριμένα για ενοικίαση των χειρουργικών αιθουσών των δημόσιων νοσοκομείων σε ομάδες ιδιωτών χειρουργών με καταβολή αντιτίμου. «Έχουμε ήδη πει ότι με όλα τα μέσα, με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις υγειονομικών και λαού, με ένδικα μέσα που ήδη ετοιμάζουμε προσφυγή για την κατάργηση της ΚΥΑ περί απογευματινών χειρουργείων και με κάθε τρόπο θα ακυρώσουμε αυτό το αίσχος της ιδιωτικοποίησης των πάντων που στρέφεται ενάντια σε όλο τον πληθυσμό της χώρας» κατέληξε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL