Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.0°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.2°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
19.0°C23.2°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.1°C24.3°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.5°C
0 BF 77%
Δήμος Καλλιθέας: Ο παρίας των νοτίων προαστίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δήμος Καλλιθέας: Ο παρίας των νοτίων προαστίων

Κόσμος στην Καλλιθέα
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η Καλλιθέα, ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της Ελλάδας, με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, βρίσκεται σε παρακμάζουσα τροχιά τα τελευταία 9 έτη. Τούτο συμβαίνει με αποκλειστική υπαιτιότητα της σημερινής διοίκησης Κάρναβου, μιας κλασικής παλαιοκομματικής δεξιάς και συντηρητικής διοίκησης, που δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως κανένα έργο. Έχει, όμως, να παρουσιάσει εργολάβους που λυμαίνονται τα δημόσια ταμεία του δήμου.

Περπατώντας στα πεζοδρόμια και στα στενά της Καλλιθέας, δεν νιώθεις ασφαλής πλέον. Σκοτάδι παντού, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, κακοφτιαγμένοι δρόμοι, διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, συνεχές μποτιλιάρισμα, δυσοσμία παντού από τους κάδους απορριμμάτων που καθαρίζονται κάθε 24 ημέρες (σύμφωνα με τις δηλώσεις του νυν δημάρχου), πλημμυρισμένοι δρόμοι, πόλος έλξης πολλών σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων με οδηγούς και πεζούς, ανύπαρκτη μέριμνα για τα ΑμεΑ, αναξιοποίητοι δημοτικοί χώροι, κατασπατάληση δημόσιων πόρων, μηδενικοί χώροι θέσης στάθμευσης. Η Καλλιθέα δεν τιμά πλέον το όνομά της, ήτοι κάλλος και θέα, και σε αυτό πρωταγωνιστεί ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος ή, όπως αλλιώς τον αποκαλούν, «δήμαρχος των εργολάβων».

Η Καλλιθέα αποτελεί πόλο έλξης τροχαίων ατυχημάτων τα τελευταία 9 χρόνια και ο βασικός λόγος είναι το συνεχές μποτιλιάρισμα λόγω της έλλειψης θέσεων στάθμευσης. Είναι ευρέως γνωστό ότι όταν θα πας στην Καλλιθέα, δεν θα βρεις να παρκάρεις. Μια ανάγκη των δημοτών που παραμένει άλυτη έως σήμερα, ενώ δεν προβλέπεται καμία στρατηγική επίλυσης του εν λόγω ζητήματος. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κάρναβος ισχυρίζεται πως οι σύγχρονες πόλεις δεν χρειάζονται στο εμπορικό τους κέντρο θέσεις στάθμευσης...

Η μοναδική λύση αλλά και δέσμευση για την επίλυση αυτού του κρίσιμου θέματος είναι η πρόταση του συνδυασμού Ενωμένοι Μπροστά, με επικεφαλής τον επί 16 έτη πρώην δήμαρχο Κώστα Ασκούνη. Πιο αναλυτικά, στην Καλλιθέα υφίστανται τρείς αναξιοποίητοι χώροι, οι οποίοι αθροίζουν συνολικά άνω των 1.000 θέσεων στάθμευσης. Ο 1ος χώρος, όπου προϋπήρχε ως ελεύθερος χώρος πάρκινγκ, βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον σταθμό του Ταύρου, ωστόσο λόγω κατολίσθησης παραμένει ανεπισκεύαστος επί 5 συναπτά έτη, από το 2018! Ο 2ος χώρος βρίσκεται στην οδό Δημητρακοπούλου, ο οποίος είναι κατασκευασμένος χώρος για θέσεις πάρκινγκ συνολικού αριθμού 437! Ο 3ος χώρος στη συμβολή των οδών Μαντζαγριωτάκη και Εσπερίδων είναι πλησίον του εμπορικού της Καλλιθέας και παραμένει κενός χωρίς να γίνεται καμία χρήση του! Η Καλλιθέα παραμένει ο μοναδικός δήμος χωρίς δημοτικό πάρκινγκ στο εμπορικό του κέντρο, όταν άλλοι δήμοι εγκαινιάζουν θέσεις στάθμευσης (όπως οι Δήμοι Νέας Σμύρνης και Γαλατσίου). Για τον κ. Κάρναβο, όμως, αυτό το ζήτημα περνάει στα ψιλά γράμματα και δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αλήθεια τώρα, πόσες χαμένες εργατοώρες έχουμε αναζητώντας μια θέση στάθμευσης στην Καλλιθέα;

Το ανωτέρω ζήτημα έχει συνέπειες που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στην Καλλιθέα, καθώς το διαρκές μποτιλιάρισμα αποτελεί γενεσιουργό αιτία τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Τούτο καθιστά την Καλλιθέα μια πόλη επισφαλή και επικίνδυνη για τους οδηγούς και τους πεζούς με πολλαπλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στους παθόντες και στις οικογένειές τους.

Επομένως, είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει χέρια η διοίκηση της Καλλιθέας με σκοπό να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη, καθαρή και ασφαλή πόλη υπό την ηγεσία της παράταξης Ενωμένοι Μπροστά και του Κώστα Ασκούνη.

Ο Αντώνης Μορφονιός είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας με τον συνδυασμό Ενωμένοι Μπροστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL