Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.2°C28.0°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
20.2°C26.2°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.0°C22.0°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.8°C29.3°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C26.3°C
0 BF 57%
Γαλλία / Απαγόρευση εισόδου σε Βρετανοπαλαιστίνιο γιατρό - Θα μιλούσε στην Γερουσία για τη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Απαγόρευση εισόδου σε Βρετανοπαλαιστίνιο γιατρό - Θα μιλούσε στην Γερουσία για τη Γάζα

Παλαιστίνιος επιθεωρεί το κατεστραμμένο Νοσοκομείο Nasser της Γάζας
Φωτογραφεία Αρχείου/HAITHAM IMAD/EPA

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο Δρ. Γασάν Αμπού Σίταχ, ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί σήμερα στην γαλλική Γερουσία για να περιγράψει την εμπειρία του ως γιατρός στην Γάζα, αναγκάσθηκε να επιστρέψει από το αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού στο Λονδίνο χωρίς να μπορέσει να εισέλθει στο γαλλικό έδαφος εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου του στην ζώνη Σένγκεν που ενεργοποίησε το Βερολίνο.

Ο Δρ Γασάν Αμπού Σίταχ πέρασε 43 ημέρες στην Γάζα παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες, κυρίως στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Επρόκειτο να συμμετάσχει σε συμπόσιο στην γαλλική Γερουσία που οργάνωσε η οικολόγος γερουσιαστής Ρεμόντ Πονσέ Μονζ.

«Βρίσκομαι στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ. Με εμποδίζουν να εισέλθω στη Γαλλία. Πρόκειται να απευθυνθώ σήμερα στην γαλλική Γερουσία», έγραψε στο Χ. «Λένε ότι οι Γερμανοί απαγόρευσαν την είσοδό μου στην Ευρώπη για έναν χρόνο».

Σύμφωνα με γαλλική κυβερνητική πηγή, αν υπάρξει σήμα για απαγόρευση εισόδου στο σύστημα ενημέρωσης Σένγκεν από μία χώρα μέλος για ένα πρόσωπο, δεν του επιτρέπεται η είσοδος σε καμία χώρα της ζώνης Σένγκεν.

Τελικά, ο γιατρός χάρη στην κινητοποίηση των δικηγόρων, μίλησε με έναν σύνδεσμο τηλεδιάσκεψης. «Είμαστε εξοργισμένοι που δεν μπορεί να είναι παρών ανάμεσά μας», αναφέρει η οικολόγος γερουσιαστής Ρεμόντ Πονσέ Μονζ.

Αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε στο AFP ότι η παραγγελία απαγόρευσης εισόδου στην ζώνη Σένγκεν εκδόθηκε από την Γερμανία και εμπόδισε την είσοδό του στο Παρίσι. Τελικά, επιβιβάσθηκε αργά το απόγευμα σε πτήση για το Λονδίνο, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Στα μέσα του Απριλίου, το Βερολίνο απαγόρευσε την είσοδο στην Γερμανία στον Γασάν Αμπού Σίταχ, όπως και στον Γιάννη Βαρουφάκη. Και οι δύο συμμετείχαν σε «Παλαιστινιακό Συνέδριο» στο Βερολίνο, τις εργασίες του οποίου διέκοψε η γερμανική αστυνομία μία ώρα μετά την έναρξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ερωτήθηκαν για το θέμα του Γιάννη Βαρουφάκη, οι γερμανικές αρχές δικαιολόγησαν την απαγόρευση με την αιτιολογία της «παρεμπόδισης κάθε αντισημιτικής και αντιισραηλινής προπαγάνδας».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε την ίδια ημέρα στο Χ, ο Γασάν Αμπού Σίταχ είχε δηλώσει ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος στην Γερμανία για «ολόκληρο τον Απρίλιο». Κατήγγειλε επίσης «την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στην Γερμανίας», μία χώρα «συνεργό (του ισραηλινού στρατού) που φιμώνει τους μάρτυρες της γενοκτονίας» στην Γάζα.

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «Πραγματικός Λιμός» στη Γάζα

Την ίδια στιγμή το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πλήττεται από «πραγματικό λιμό» που επεκτείνεται προς νότον, προειδοποιεί η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι ΜακΚέιν.

Στην Γάζα «ο λιμός είναι παρών, ένας πραγματικός λιμός στον βορρά που μετακινείται προς νότον», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών σε συνέντευξή της που θα μεταδοθεί αύριο από το αμερικανικό δίκτυο NBC.

«Οταν υπάρχουν τέτοιου είδους συρράξεις, με τόση ένταση, ή συμβαίνουν τόσα πράγματα, έρχεται ο λιμός», είπε.

«Αυτό που ζητάμε, αυτό που δεν έχουμε σταματήσει να ζητάμε, είναι μία κατάπαυση του πυρός και την δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης για να μπούμε» στην Γάζα για να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε η Σίντι ΜακΚέιν.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είναι μόνο ένας από τους πολλούς ανθρωπιστικούς οργανισμούς και οργανώσεις που προσπαθούν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η κατάσταση στον τομέα του επισιτισμού βελτιώνεται ελαφρά στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο κίνδυνος του λιμού παραμένει, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η διεθνής βοήθεια, που ελέγχεται αυστηρά από το Ισραήλ, φθάνει στην Γάζα, κυρίως από την Αίγυπτο με της Ράφα, αλλά παραμένει ανεπαρκής για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL