Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Το κλίμα αυθαιρεσίας έφερε τις απολύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Το κλίμα αυθαιρεσίας έφερε τις απολύσεις

Στο κλίμα γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας που ευνοεί η κυβέρνηση με σειρά συγκεκριμένων μέτρων κατά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους απέδωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου την εκδικητική συμπεριφορά της Τρ. Πειραιώς και τις απολύσεις των 24 υπαλλήλων που ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά προχθές. Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να "παρέμβει έστω και τώρα ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις".

"Οι απολύσεις έχουν απολύτως εκδικητικό χαρακτήρα, καθώς παραβιάζουν τη συμφωνία της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η οποία προέβλεπε ότι η μετακίνηση υπαλλήλων στη νέα εταιρεία θα ήταν μόνο εθελοντική", τόνισε αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου, που συναντήθηκε χθες με την ΟΤΟΕ και τους συλλόγους εργαζομένων στην Τρ. Πειραιώς.

Η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και την απαίτησή του να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις. Σημείωσε ακόμη ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει τις εκβιαστικές πρακτικές της Τράπεζας σε βάρος των εργαζομένων της, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων και είχε καλέσει το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία".

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι "το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό, διότι τα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων που ελήφθησαν μέσα σε λίγους μήνες από την κυβέρνηση της Ν.Δ. εξέπεμψαν σήμα γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά” υπογράμμισε, “έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, να τηρηθεί η συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα".

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις

Για πρώτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια, τράπεζα προχωρά σε εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το υπουργείο Εργασίας εδώ και μήνες κάνει τα στραβά μάτια στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από καταχρηστικές πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνουν πως με τη στάση τους, την απονεύρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και την αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που νομοθέτησαν, όχι απλώς δεν ανακόπτουν αλλά ενθαρρύνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να ανακληθούν έστω και τώρα οι απολύσεις των εργαζομένων.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί άμεση ανάκληση των απολύσεων τονίζοντας ότι η διοίκηση της Τράπεζας, εκμεταλλευόμενη τις αντεργατικές πολιτικές της  κυβέρνησης και το κλίμα απελευθέρωσης της εργοδοτικής ασυδοσίας που καλλιεργείται συστηματικά μετά τις εκλογές, παραβιάζει κατάφωρα ακόμα και τη συμφωνία που είχε συνάψει στις 25 Ιουλίου με την ΟΤΟΕ."Απαιτούμε την άμεση ακύρωση της απόφασης, την ανάκληση των απολύσεων και τον πλήρη σεβασμό της συμφωνίας του Ιουλίου με την ΟΤΟΕ και συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων", τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL