Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Φεστιβάλ Συνοικισμός στην Ελευσίνα / Μια εφήμερη καλλιτεχνική σκηνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Συνοικισμός στην Ελευσίνα / Μια εφήμερη καλλιτεχνική σκηνή

Προτείνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο στο φεστιβαλικό τοπίο του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ Συνοικισμός, που διοργανώνει η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 για δεύτερη χρονιά φέτος, από τις 22 ώς τις 30 Ιουνίου, διατρέχει την πόλη, επικεντρωμένο στην έννοια της Ιστορίας και με ζωτικό στοιχείο την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της πλάι σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, και μετατρέπει την ιδιαίτερη γειτονιά του Συνοικισμού σε μια εφήμερη καλλιτεχνική σκηνή όπου οι βιωματικές εμπειρίες συναντούν τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες σε μια γόνιμη διαλογική και διαδραστική σχέση.

"Ο τρόπος που υιοθετούμε σχετίζεται με μια διπλή ενσωμάτωση: την ενσωμάτωση της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και την ενσωμάτωση του κοινού στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες" επισήμανε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνα 2021 ΠΠΕ Κέλλυ Διαπούλη διευκρινίζοντας ότι, "πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι προσανατολιζόμαστε σε έργα ερευνητικού χαρακτήρα, με έντονο το στοιχείο του ντοκουμέντου. Επίσης, σε έργα που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση δημιουργού και θεατή, εστιάζοντας στη βιωματική εμπειρία. Τέλος, σε έργα που είναι προϊόντα συνδημιουργίας του καλλιτέχνη με την κοινότητα". Παράλληλα, τόνισε για το φετινό πρόγραμμα ότι το ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, που ήταν κυρίαρχο στην περσινή διοργάνωση, "παραμένει κεντρικό, αλλά προσεγγίζεται υπό το πρίσμα της Ιστορίας".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνης της Live Art Τάνια Ελ Χούρι, η Ντέμπορα Πίρσον, η κολεκτίβα Dictaphone Group και μαζί η ομάδα Hatari, η Γιολάντα Μακροπούλου, ο Αλέξανδρος Μιστριώτης, ο Φίλιππος Κουτσαφτής και η Εύη Καλογεροπούλου συνθέτουν το πολυεθνικό πορταίτο της ανθρωπογεωγραφίας στο Φεστιβάλ.

Οι προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων του Συνοικισμού εντάσσονται δυναμικά στα δρώμενα, λειτουργούν σαν καθρέφτης της Ιστορίας και συνθέτουν ένα δεκαήμερο με έντονο βιωματικό χαρακτήρα. Αψευδής μάρτυρας, οι "Διαδρομές στις Ρίζες #3", η περιπατητική παράσταση της Ασπασίας - Μαρίας Αλεξίου, με την οποία ανοίγει η αυλαία του Φεσιβάλ, όπου οι κάτοικοι του Συνοικισμού αυτοσυστήνονται και ξεναγούν τους θεατές-περιπατητές στα στενά σοκάκια της γειτονιάς και στις προσωπικές τους διαδρομές.

Η Τάνια Ελ Χούρι παρουσιάζει τα έργα "Οι κήποι μιλούν" και "Πείτε μου τι μπορώ να κάνω", η Καναδή εικαστικός Ντέμπορα Πίρσον το θέατρο ντοκουμέντο "Ιστορία Ιστορία Ιστορία", ενώ η κολεκτίβα Dictaphone Group συμμετέχει με τη βιωματική εγκατάσταση "Ουδέν Προς Δήλωση".

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές παραγωγές, η ομάδα Ηatari παρουσιάζει το έργο "Αϊτή", μια περφόρμανς για την Ιστορία, η Γιολάντα Μαρκοπούλου τη site specific παράσταση "Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία", ο Αλέξανδρος Μιστριώτης την "Ιστορία ενός αιχμαλώτου", ο Φίλιππος Κουτσαυτής τη βιντεοεγκατάσταση "Οι Ελευσίνιοι αφηγούνται", και η Εύη Καλογεροπούλου το "ΜοtorWay 6".

Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από ένα παράλληλο πρόγραμμα, που αναπτύσσεται σε δύο άξονες, εκ των οποίων ο πρώτος εστιάζει στην κατάρτιση και τη δικτύωση των επαγγελματιών του πολιτισμού, ενώ ο δεύτερος στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και την πρόσβαση της πόλης και του κοινού στην τέχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL