Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΣ σε ΝΔ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΣ σε ΝΔ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Διαψεύδει το υπουργείο Εσωτερικών τα σενάρια περί οριστικής απόφασης για τον τρόπο συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στην εκλογική διαδικασία, επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε “μικροκομματικά παιχνίδια”, αφού επικαλείται “διαρροές”, οι οποίες όμως “δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”.

Η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος της “Καθημερινής”, που υποστηρίζει ότι δήθεν η Κλαυθμώνος επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία “η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος, ενώ θα είναι ανύπαρκτη η επιρροή επί των εκλογικών συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων”. Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα “οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών”.

Αξιοποιώντας την παραπληροφόρηση, η ΝΔ προέβη σε έκδοση ανακοίνωσης για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δήθεν ετοιμάζει να προωθήσει “μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού”. Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι “η απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που κατοικούν στο εξωτερικό, στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας, έχει σημαντικές πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνικές προεκτάσεις και δεν προσφέρεται για φτηνούς εντυπωσιασμούς”.

Παράλληλα, η Κλαυθμώνος διαβεβαιώνει ότι “οι εργασίες της Επιτροπής για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων εκλογέων βρίσκονται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ακόμα οριστική πρόταση - πολλώ δε μάλλον πρόταση της Κυβέρνησης- για το θέμα”. Η Κλαυθμώνος τονίζει, επίσης ότι “απαιτεί σοβαρή και επί της ουσίας συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, την οποία και θα ανοίξουν συντεταγμένα και δημόσια το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση της ειδικής επιτροπής”, που έχει ήδη συσταθεί και επεξεργάζεται προτάσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι “είναι αυτή η Κυβέρνηση που επιχειρεί για πρώτη φορά και με συγκροτημένο τρόπο να επιλύσει αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα”. Επικρίνει, μάλιστα, τη ΝΔ ότι “αντίθετα, στα τόσα χρόνια που κυβέρνησε δεν έπραξε απολύτως τίποτα και είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για εμπαιγμό των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης”.

Συνεχίζοντας, μάλιστα, στο ίδιο ύφος, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στηλιτεύει τη ΝΔ ότι “είναι εκείνη που κυβέρνησε επί δεκαετίες και φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας και την φυγή στο εξωτερικό του πιο παραγωγικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας”. “Καλό θα ήταν λοιπόν να είναι πιο προσεχτική στις ανακοινώσεις της διότι οι πολίτες έχουν και μνήμη και γνώση”, καταλήγει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL