Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.8°C20.2°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.7°C20.2°C
5 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C17.7°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C19.8°C
5 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 36%
Άρειος Πάγος: "Σαράφης" - "Κελέση" θα ορίσουν πώς θα καταθέσουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρειος Πάγος: "Σαράφης" - "Κελέση" θα ορίσουν πώς θα καταθέσουν

Κόλαφο για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποτελεί η απάντηση που έδωσε χθες ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος στην Προκαταρκτική Επιτροπή, καθώς ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν! Με το έγγραφο του Π. Μπρακουμάτσου, που εστάλη χθες στη Βουλή, τελειώνει η συζήτηση και οι πιέσεις που ασκούν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκειμένου να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η πλειοψηφία της Επιτροπής έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα απαιτώντας την κατά πρόσωπο εξέταση και την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Μπρακουμάτσος απάντησε εγγράφως στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα ορίσουν πώς θα καταθέσουν γιατί χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη τους!

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από: 1) Τον νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ’ αριθμ. 429/2018. Η κρίσιμη παράγραφος 4 του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Σημειώνεται ότι η απάντηση του Π. Μπρακουμάτσου κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ είναι ταυτόσημη με την απάντηση που είχε δώσει σε ανάλογα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ζητούσαν Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής απαιτούσε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα.

1. Να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας Λάμπρος Σοφουλάκης.

2. Να λάβει τα αιτηθέντα έγγραφα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

3. Να εκτιμηθεί η άρση προστασίας της ταυτότητας των μαρτύρων.

Πλέον ο Π. Μπρακουμάτσος ξεκαθάρισε πως θα γίνει η κατάθεση, ενώ με άλλο έγγραφο θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα. Στην Επιτροπή έφτασε χθες φάκελος με έγγραφα προερχόμενα από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια θα λάμψει «μέχρι τέλους»

Στη ΓΑΔΑ εμφανίστηκε η «Αικατερίνη Κελέση», καταθέτει την Δευτέρα

Ο «Μάξιμος Σαράφης» καταθέτει με τεχνητά μέσα ηχητικής μετάδοσης, αλλοιωμένη φωνή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL