Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Στις ΗΠΑ, με φόντο την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις ΗΠΑ, με φόντο την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Στο φόντο της κορύφωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε τα ξημερώματα για τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τρίτη (21.00, ώρα Ελλάδας) με τον Αμερικανό Πρόεδρο και προσδοκά -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- την “επιβεβαίωση της διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας” με "την καταδίκη του άκυρου μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης”. Κυβερνητικοί παράγοντες θυμίζουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε εξαρχής αυτή τη συμφωνία “μη χρήσιμη και προκλητική”. Στο τέλος της εβδομάδας, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει χωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των επαφών του.

Στο φόντο της δολοφονίας του Σουλεϊμανί

Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι ωστόσο εστιασμένα στις παρενέργειες της δολοφονίας του Σουλεϊμανί, καθώς ο Ντ. Τραμπ ενδέχεται μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προβεί σε σχετικές δηλώσεις στα ΜΜΕ. "Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και προτάσσει την ανάγκη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπορέσει να επανέλθει σε μια ομαλή καθημερινότητα, απαλλαγμένος από τη βία και την τρομοκρατία», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ε.Ε.: Ο κύκλος της βίας πρέπει να σταματήσει

Αναιμική ήταν δε η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. «Ο κύκλος της βίας, των προκλήσεων και των αντιποίνων πρέπει να σταματήσει» στο Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.«Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος σε μήνυμά του στο Τwitter.

Βερολίνο: "Δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες"

Επιπλέον, “οι συνέπειες από το αμερικανικό πλήγμα που είχε ως στόχο τον Ιρανό στρατηγό είναι δύσκολο να προβλεφθούν” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο στόχος πλέον είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η στάση Τραμπ μετά τη συνομιλία με Ερντογάν

Στο σκέλος που αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας, το πρωθυπουργικό επιτελείο αποδίδει, παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι, λίγη ώρα μετά την υπερψήφιση από την τουρκική Βουλή του νομοσχεδίου για την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναμένουν τη συνολική στάση του Προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, “από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας και τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας”, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ένοικοι δε του Μεγάρου Μαξίμου παρατηρούν με έκδηλο προβληματισμό ότι, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, απτόητος, διαμήνυσε σε προκλητικό ύφος στα κοινωνικά δίκτυα ότι «ελπίζω εκείνοι που διατηρούν την επιθετική τους στάση στη Λιβύη να λάβουν το απαραίτητο μήνυμα με την έγκριση αυτού του νόμου». Ο Φουάτ Οκτάι επεσήμανε δε ότι “κάθε βήμα της τουρκικής κυβέρνησης στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέρος μιας λεπτομερούς στρατηγικής και σχεδίου”.

Ο Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της προχθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αποκρυστάλλωσε τις κυβερνητικές προσδοκίες λέγοντας ότι “φυσικά περιμένουμε και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Τραμπ μια συζήτηση που θα φαίνονται ξεκάθαρα οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο. Δηλαδή τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και την επιβεβαίωση όλων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρόκειται για ένα άκυρο μνημόνιο που δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στη διεθνή έννομη τάξη και είναι αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο”.

“Αγωγός ειρήνης” ο Εast Med

Την ώρα που η “ερντογανική” πλειοψηφία άναβε το πράσινο φως για τη στρατιωτική ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης έναντι του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφωνούσαν, με το βλέμμα στην Άγκυρα, ότι «η συνεργασία για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας”.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στο Ζάππειο, της διακρατικής συμφωνίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “ο EastMed δεν είναι απλώς ένας αγωγός ενέργειας και οικονομικής προόδου, αλλά ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής”. Προανήγγειλε δε ότι θα ενημερώσει τον Ντόναλντ Τραμπ για “τη γεωπολιτική σημασία του έργου αυτού για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Έργο διαδοχικών κυβερνήσεων”

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε “την παρουσία, στην τελετή υπογραφής, και υπουργών που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή όλα τα προηγούμενα χρόνια”. Σημειώνεται ότι παρόντες στο Ζάππειο ήταν οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μανιάτης. Την επόμενη δε ημέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον East Med “έργο σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας, που φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης”, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι “προετοιμάστηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια”.

Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενώ θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και επαφές με ομογενειακές οργανώσεις και Αμερικανούς επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL