Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανησυχία για την "πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης" και τη στάση της Τουρκίας

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς χειρισμούς των ελληνο-τουρκικών - "Εξαιρετικά ανησυχητική ευθεία απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων" θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση τις γεωτρήσεις που ανακοίνωσε η Άγκυρα μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη "στην δήθεν 'περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και σε άλλες περιοχές'" - Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα σήμερα από την Τυνησία

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνο-τουρκικά ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν και ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζητώντας από την κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό TRT της Τουρκίας, κατά την ενημέρωσή του σε δημοσιογράφους, φέρεται να χαρακτήρισε με προκλητικό τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ "εστία τρομοκρατών". "Ελπίζουμε να δόθηκε η πάγια απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτό το θέμα και κατά τη χθεσινή συνάντηση από τον πρωθυπουργό, που εμφανίστηκε να κρατάει ίσες αποστάσεις, λέγοντας πως η ένταση θα ξεπεραστεί εάν υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές", ανέφεραν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρέμβαση για το Λιβυκό και τις πρόσφατες εξελίξεις αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα από την Τυνησία ο Αλ. Τσίπρας.

Ορθώς έγινε η συνάντηση, αλλά καμία πρόοδος

Σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Λονδίνο, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως επιβεβαίωσε τη σοβαρή ένταση που διάγουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σημαντική απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές, τονίζοντας ωστόσο πως ορθώς έγινε, "καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, ιδίως στις δύσκολες στιγμές". Όπως υπογραμμίζουν κομματικές πηγές, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν την επίσημη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, εκιμώντας όμως ότι "καμία πρόοδος δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί".

Επιεικώς ατυχής η δήλωση Μητσοτάκη

Επιπλέον χαρακτηρίζουν "επιεικώς ατυχή" τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση, ότι η βελτίωση των σχέσεων μπορεί να βασίζεται ισότιμα στην "καλή διάθεση" των δυο πλευρών, "ιδίως όταν η μια πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και η άλλη ζητάει την εφαρμογή του".

Αιφνιδιασμένη και δίχως σοβαρότητα η κυβέρνηση

Σφοδρή είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την "απαράδεκτη ασυνεννοησία" στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που μαρτυρούν "αιφνιδιασμό και πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας, αλλά και στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 αποκάλυψε ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν πως "το πρόβλημα δεν είναι φοβερό" όσον αφορά τη δημοσιοποίηση της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, καθώς, όπως υποστήριξε, αυτή θα περάσει από την τουρκική Βουλή άμεσα και άρα θα δημοσιοποιηθεί. "Αν 'δεν είναι φοβερό', τότε γιατί η κυβέρνηση έκανε πριν λίγες μέρες σημαία την απέλαση του Λίβυου πρέσβη για το ίδιο ακριβώς θέμα;", υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου. Σε αντίθεση με τα, καθόλου αισιόδοξα, μηνύματα της ομιχλώδους συνάντησης, στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν θετικά τα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε., τη Γαλλία, το αμερικανικό ΥΠΕΞ, το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Ανησυχία για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Έντονη είναι η ανησυχία στην αντιπολίτευση και για την ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις "στη δήθεν 'περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και σε άλλες περιοχές', λίγες ώρες μάλιστα πρι την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. "Η περαιτέρω επέκταση παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική ευθεία απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων", τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λανθασμένη πολιτική του κατευνασμού και της "λεπτής γραμμής"

Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν την κριτική στην κυβέρνηση για τη "λανθασμένη πολιτική κατευνασμού, που συνοψίστηκε με την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα περί 'λεπτής γραμμής'. Ότι δήθεν υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο προσφυγικό, από τη μία, και το Αιγαίο / Κυπριακό / Συριακό, από την άλλη, και άρα πρέπει ως χώρα να κρατήσουμε μια ισορροπία στην κριτική μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προκειμένου να υπάρξει μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών". Εξάλλου, εκ του αποτελέσματος, και η κατάσταση σε σχέση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές επιδεινώθηκε και η Τουρκία αποθρασύνθηκε από σειρά αστοχιών της κυβέρνησης, επισημαίνουν αναφέροντας συγκεκριμένα:

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση περιορίστηκε να επικρίνει λεκτικά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου και το Αιγαίο, αντί να αξιοποιήσει, σε ρητορικό και ουσιαστικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Ε.Ε., το πλαίσιο κυρώσεων που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και το γεγονός ότι εξέπεμψε θετικό κλίμα από τη συνάντησή του τον Σεπτέμβριο, αποφασίζοντας ακόμα και τη διενέργεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας

"Είναι σαφές ότι οι νέες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η ανακοίνωση γεωτρήσεων στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη αυτή συμφωνία και η παρουσίαση για πρώτη φορά συντεταγμένων από την Τουρκία για την ΑΟΖ που διεκδικεί, έξω από την Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, σηματοδοτούν μια νέα αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας", τονίζουν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την "ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της Τουρκίας που σε αυτή τη φάση έχει η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ, σε συνέχεια του διακανονισμού του με την Τουρκία στο Συριακό".

Ανάγκη επιστροφής στην εθνική στρατηγική διττής προσέγγισης

Υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στη συντεταγμένη εθνική στρατηγική διττής προσέγγισης, "δηλαδή διαλόγου και πίεσης, που είχε την προηγούμενη περίοδο". Η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει τη θετική ατζέντα για την οποία πρωτοστάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2015 - 2016.

Αναφέρονται συγκεκριμένα: Η σύναψη της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία μείωσε δραστικά τις ροές και κυρίως τους θανάτους στο Αιγαίο. Το θετικό κλίμα "για να φτάσουμε πιο κοντά από ποτέ" στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου περί κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα βάση για τις συνομιλίες. Επιπλέον, θυμίζουν την περίοδο 2017-2019, όταν, με την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε τους διαύλους ανοιχτούς, "αποτρέποντας τα χειρότερα αλλά ταυτόχρονα και απαντώντας στον τουρκικό αναθεωρητισμό, με τις ευθείες δημόσιες δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα".

Παρέμβαση της GUE κατά Τουρκίας

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, αναζωογόνησε τον διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, απαντώντας ωστόσο αποφασιστικά στις τουρκικές προκλήσεις έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αναβάθμισε τα διμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας και εξασφάλισε για πρώτη φορά, μαζί με την Κύπρο, σαφώς καταδικαστικά συμπεράσματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο τον Μάρτιο του 2018 και ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2019. Παρέμβαση πραγματοποίησε και η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE - NGL καλώντας την Ε.Ε. "να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας".

 

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

* Ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και επέκτασή τους κατά όσων εμπλέκονται στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη

* Στήριξη με άμεση σύγκληση της Συνόδου των χωρών του Νότου

* Πίεση στις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση έναντι της Τουρκίας

* Συνέχεια του διαλόγου για τα ΜΟΕ

* Επαφές με την Αίγυπτο και όλες τις πλευρές στη Λιβύη

* Ενεργό στήριξη της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε στην τριμερή του Βερολίνου για το Κυπριακό

 

Ενόψει της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

- Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

- Να εργαστεί ώστε, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

- Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

- Να εξαντλήσει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

- Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.

- Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.

- Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018. Η απουσία της Ελλάδας από τις Διαδικασίες του Βερολίνου (συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2019) δεν πρέπει να επαναληφθεί.

- Να συνεχίσει τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα λάθη που έγιναν προχθές. Η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα.

- Να στηρίξει ενεργά τη διατήρηση της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις