Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ακραίος αντεργατισμός και ρουσφέτια στους φίλους επιχειρηματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακραίος αντεργατισμός και ρουσφέτια στους φίλους επιχειρηματίες

«Υβρίδιο επαρχιώτικου νεοφιλελευθερισμού» χαρακτήρισε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος παρατηρώντας ότι συνδυάζει τον «ακραίο αντεργατισμό» με ρουσφέτια στους φίλους επιχειρηματίες της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «αυτό το νομοσχέδιο λέει στους επενδυτές: «Κύριοι, ξεχάστε την παλιά Ελλάδα με την οποία ακούγατε ότι, μόλις φτάσετε, θα μπλέξετε με δικαστήρια, με πολεοδομίες, με αρχαιολογίες, με γραφειοκρατίες» και υπερασπίστηκε μία πολιτική «ανταγωνισμού προς τα κάτω» με τις γειτονικές χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα εταιρειών να απευθυνθούν επί πληρωμή σε ιδιώτες ελεγκτές προειδοποιώντας ότι η διάταξη θα δημιουργήσει «όρους αδιαφάνειας», καθώς η εταιρεία πληρώνει αυτόν που της κάνει έλεγχο. Επισήμανε ότι στο δημόσιο σύστημα ο ελεγκτής επιλέγεται με κλήρωση και δεν είναι γνωστός από πριν, κάτι που δεν ισχύει με τον ιδιώτη ελεγκτή, προνόμιο που θα έχουν μάλιστα μόνο οι μεγάλες εταιρείες που μπορούν να πληρώσουν. Στηλίτευσε ακόμα την δυνατότητα να επιδοτούνται ακόμα και υποστηρικτικές δραστηριότητες των εταιρειών εξόρυξης χρυσού, όπως για παράδειγμα το μάζεμα μπάζων, που είναι υποχρέωσή τους.

Όσον αφορά την επιδότηση των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών, σχολίασε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιδοτεί το αντισταθμιστικό τέλος που καταβάλλουν αυτές οι εταιρείες στα ΕΛ.ΤΑ. Παράλληλα θύμισε τις πληροφορίες που φέρουν τον μόνο ιδιοκτήτη πρακτορείου Τύπου της χώρας να σκέφτεται να το εντάξει στις ταχυμεταφορές.

Ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «σαφώς χαριστική» τη ρύθμιση για τη μη ονομαστικοποίηση των μετοχών επιχειρήσεων ΜΜΕ κι επισήμανε ακόμα την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που αναιρεί την υποχρέωση των καναλιών να εκπέμπουν σε υψηλή ανάλυση. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να πει ευθέως ότι «κάνουμε ρουσφέτια στους καναλάρχες για να μας λιβανίζουν από το πρωί ώς το βράδυ».

Διευκόλυνση συμφερόντων

«Η κυβερνητική πλειοψηφία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είναι δέσμια υποχρεώσεων σε πάρα πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς αναφερόμενος στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, παρατηρώντας παράλληλα ότι «το πολυνομοσχέδιο έρχεται να αναδείξει με τον πιο ηχηρό τρόπο ιδεοληψίες οι οποίες κατατρύχουν τον τρόπο σκέψης» της Ν.Δ. Ειδικά για την επιδότηση των ταχυμεταφορών σημείωσε ότι «ο κάτοχος του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου στην Ελλάδα προσφάτως άρχισε να εμπίπτει και στον κατάλογο των εταιρειών που δύνανται να αποδίδουν στο κοινό ταχυδρομικές υπηρεσίες».

Όσον αφορά τη διάταξη για τον περιορισμό της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης μετοχών για επιχειρήσεις ΜΜΕ, ο Ν. Παππάς παρατήρησε ότι «έχουμε μια ρύθμιση η οποία πετάει από το παράθυρο όλη τη νομοθεσία τριάντα ετών». Σημείωσε ότι το κίνητρο της ρύθμισης δεν είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων, αλλά ότι «διευκολύνετε πάρα πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία». Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «δεν θα είστε χρήσιμοι μετά από αυτή τη ρύθμιση».

Απουσία ευρωπαϊκής διάστασης

«Από το νομοσχέδιο απουσιάζει κάθε είδους στρατηγική που να μας λέει πώς φαντάζεται η Ν.Δ. την Ελλάδα στο μέλλον, το 'επιτελικό κράτος' φαίνεται να μην έχει προσανατολισμό» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «οι ρυθμίσεις της Ν.Δ. δημιουργούν μηχανισμούς συμπίεσης των μισθών, μέσω των παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και μεταφέρουν αρμοδιότητες του Δημοσίου στους ιδιώτες».

Στηλίτευσε επίσης την απουσία της ευρωπαϊκής διάστασης των οικονομικών πολιτικών από όλες τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Χρήστου Σταϊκούρα. Επιπλέον αναρωτήθηκε αν η Ν.Δ. έχει θέση για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη με τις προτάσεις για μία μεγάλη επενδυτική πρωτοβουλία, ενός «Σχεδίου Μάρσαλ επενδύσεων», ή τις ανησυχίες για τα γερμανικά πλεονάσματα που μπλοκάρουν την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις στον Νότο ή για την αναντιστοιχία της αύξησης των μισθών σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση «στηρίζει μέχρι τέλους την επιχειρηματικότητα που δεν επενδύει πόρους αλλά εκμεταλλεύεται την εσκεμμένη απόσυρση του δημόσιου τομέα. Δανείζεται και χρηματοδοτείται προνομιακά αναγκάζοντας την κοινωνία να χρηματοδοτήσει μια επένδυση μηδενικού ρίσκου» τόνισε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Γ. Βρούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προσπάθησε ακόμη μία φορά να κάνει το άσπρο - μαύρο εμφανίζοντας τις αντεργατικές ρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση ως προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που καταργούνται ως υπεύθυνες για τα προβλήματα στον χώρο της εργασίας. Μάλιστα έφτασε να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «άφησε χωρίς εκπροσώπηση τους εργαζόμενους» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ευθύνες που δεν έγινε το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Πληρώνουμε τις μεζονέτες των ξενοδοχείων

Το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πέρασε στη Μεσσηνία, όπου μίλησε σε εκδήλωση στο Costa Navarino. Επέλεξε να πάει εκεί από το να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ. Εντελώς τυχαία χθες στη Βουλή ήρθε εκπρόθεσμη κυβερνητική τροπολογία η οποία ενδέχεται να αφορά και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όπως και δεκάδες άλλα.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία στο άρθρο 2 βαφτίζεται ο κλάδος του τουρισμού ως βιομηχανία και έτσι εντάσσεται στα αυξημένα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, ενώ επιπλέον του δίνουν και εθνική επιδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης καλύπτει (και μάλιστα αναδρομικά) και όλες τις τουριστικές επενδύσεις συνιδιοκτησίας.

Τι κάνει στην πράξη η κυβέρνηση; Επιτρέπει σε έναν ξενοδόχο να μετατρέψει τον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου του οροφοδιαμέρισμα ή να χτίσει βίλες με λεφτά της Ε.Ε. και του κράτους και μετά τα μοσχοπουλήσει σε ιδιώτες. Τι κερδίζει η χώρα από αυτή την επενδυτική δραστηριότητα και πρέπει και να τη χρηματοδοτεί;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL