Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Πανικός στην κυβέρνηση, που βλέπει "μίνι προσφυγική κρίση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανικός στην κυβέρνηση, που βλέπει "μίνι προσφυγική κρίση"

Σε περίπου δέκα ημέρες θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοσχέδιο για το προσφυγικό. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται ότι απέτυχε η μεταναστευτική πολιτική που άσκησε και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο η αύξηση των ροών είναι 241%, είπε χθες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλή ο Γιώργος Κουμουτάκος, ομολογώντας ότι «το μέγεθος της πρόκλησης υπερβαίνει την Ελλάδα».

Γ. Κουμουτσάκος: "Αύξηση ροών κατά 241%"

Ο Γ. Κουμουτσάκος προειδοποίησε ότι «έρχεται νέο κύμα, μια μίνι κρίση, και βρίσκει την Ελλάδα στην εξής κατάσταση. Υπερχειλισμένα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 100% παραπάνω στη Μόρια -μιλάμε για τον Ιούλιο πια- 500% επιπλέον στη Σάμο. Αντίστοιχα νούμερα υπερχείλισης σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και οριακές αντοχές στο σύστημα της ενδοχώρας».

Ωστόσο, παρά την αύξηση, η οξύτητα του προβλήματος, που έχει πανικοβάλει τη Ν.Δ., δεν έχει σχέση με εκείνη του 2015 - 2016. Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθύμισε με νόημα στην Επιτροπή ότι «το 2015 - 2016 είχαμε 13.000 με 14.000 διελεύσεις την ημέρα από το Αιγαίο. Τώρα ο αριθμός μέχρι τον μήνα Αύγουστο, αρχές Αυγούστου, είχε πέσει στα 60 με 70 άτομα, που είναι διαχειρίσιμο από ελληνικής, ευρωπαϊκής και τουρκικής πλευράς» και τώρα «οι αριθμοί ανεβαίνουν, γύρω στο 500, γίνονται 600».

Ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού και τη Σύμβαση της Γενεύης, την άριστη συνεργασία που είχε με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, την έως πρόσφατα ελεγχόμενη κατάσταση στην Ελλάδα, την ισχύ της αρχής της αλληλεγγύης, ενώ αποσυνέδεσε την τρομοκρατία από το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Ο Δ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ακόμη ότι με βάση τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας «δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας στα νησιά». «Αυτοί που έχουν ήδη επιστραφεί, οι οποίοι είναι γύρω στους 1.300, θα έπρεπε ήδη αυτή τη στιγμή να είχαν επιστραφεί 35.000. Τι σημαίνει αυτό με αριθμούς; Ότι στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας» ανέφερε.

Γ. Ψυχογιός: "Ας ακούσουν τον επίτροπο οι ακραίοι της Ν.Δ."

«Υπάρχουν και επιστροφές σε τρίτες χώρες, όπως και οικειοθελείς επιστροφές, που είναι περίπου 18.000 τα τελευταία χρόνια» αντέτεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός και πρόσθεσε ότι «η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου διαχειρίστηκε δεκάδες χιλιάδες αιτήματα, με την εξατομικευμένη διαδικασία των αιτημάτων, είναι δεύτερη αυτή τη στιγμή στη διεκπεραίωση αιτημάτων, παρά τις αιτήσεις που εκκρεμούν, και τέταρτη σε ταχύτητα στην Ε.Ε.».

«Έπρεπε να έρθει ο Δ. Αβραμόπουλος για να προσγειωθεί η Ν.Δ. στην πραγματικότητα του προσφυγικού;» αναρωτήθηκε μετά τη συνεδρίαση ο Γ. Ψυχογιός και συνέστησε «στους ακραίους κύκλους της Ν.Δ. να ακούσουν την τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου για να αντιληφθούν τις αιτίες, το νομοθετικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής και να σταματήσουν να μιλούν για «εθνική απειλή από εισβολείς»».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL