Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα / Ελεγχόμενη η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα / Ελεγχόμενη η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Με ελεγχόμενο ως τώρα ρυθμό συνεχίζεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μέχρι σήμερα 79 θάνατοι έχουν επέλθει λόγω επιπλοκών του ιού, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μετά τα 20 που ανακοίνωσε χθες, ανέρχονται πλέον στα 1.755.

Επίσης, 90 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με μέση ηλικία αυτών τα 65 έτη, 9 έχουν εξέλθει από τις Μονάδες, ενώ συνολικά έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο 269 ασθενείς.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 361 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 655 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Βραδεία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι από τα δεδομένα για τη δραστηριότητα του ιού στη χώρα μας φαίνεται ότι υπάρχει μια βραδεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων που είναι αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί όπως σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό μετριασμό του πρώτου κύματος του ιού που δεν πρέπει όμως να επιφέρει εφησυχασμό και χαλάρωση.

Εκτίμησε ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας για αρκετούς μήνες, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα.

Γιατί "χτυπάει" και τους νέους

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο ο ιός σε νέους ανθρώπους.

Όπως εξήγησε, η γενετική προδιάθεση και τα ειδικά γονίδια που υπάρχουν σε ορισμένους ανθρώπους καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της νόσου. Δεύτερος λόγος, όπως ανέφερε, είναι μια ουσία που υπάρχει στον πνεύμονα, η οποία μπορεί να εξαντλείται πιο γρήγορα στους ασθενείς με τον κορωνοϊό ακόμα και όταν έχουν αναπνευστήρα.

Άλλη αιτία, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι γιατί κάποιοι νέοι έχουν ένα αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί το ίδιο να προκαλέσει υπεραντίδραση και μια καταιγίδα φλεγμονών από τον ιό. Επίσης ανέφερε ότι σημαντικός λόγος για το ότι νοσούν οι νέοι είναι η υποτίμηση της νόσου και το γεγονότος ότι πολλοί νέοι θεωρούν ότι δεν θα αρρωστήσουν μην τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL