Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαζική πορεία φοιτητών για την εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ

Λίγο πριν το τέλος της διαδήλωσης, οι φοιτητές σταματούν έξω από τη Βουλή και σηκώνουν ψηλά τις κόκκινες σημαίες. Μ' ένα στόμα - μια φωνή τραγουδούν "πότε θα κά-, πότε θα κάνει ξαστεριά..." και δεν χάνουν ούτε λέξη.

Για δύο λεπτά εικοσάρηδες, λίγο πάνω - λίγο κάτω, κρατούν στον ουρανό με τα χέρια αλύγιστα ξύλινα παλούκια και τραγουδούν από ψυχής στίχους που βγήκαν σ' αλλοτινές εποχές, αλλά τελικά όχι και τόσο ανόμοιες. Γιατί τα κεκτημένα και πάλι αμφισβητούνται. Ή, όπως έλεγε ένα σύνθημα που φώναζαν χθες οι χιλιάδες που κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην καταπάτηση του ασύλου: "Γκρεμίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα - Όλοι στον δρόμο, όλοι στον αγώνα".

Ήταν πολύς ο κόσμος που δήλωσε παρών στη χθεσινή πορεία. Παρότι δεν υπήρχε χρόνος να διαδοθεί επαρκώς το κάλεσμα, οι δρόμοι γέμισαν και η Πανεπιστημίου ήταν, κατά πλάτος, από άκρη σ' άκρη, γεμάτη φοιτητές. Μαζί τους και μητέρες και πατεράδες. Η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ νωρίς το μεσημέρι, ο τραυματισμός φοιτητών, οι τραμπουκισμοί, το ξύλο σε φοιτήτρια έξω από τον χώρο, αλλά και η άρνηση των αστυνομικών να φύγουν από το πανεπιστήμιο όσοι ήταν τραυματίες, προκάλεσαν γενικευμένη οργή και ανάγκη για αντίδραση.

Στην κεφαλή της πορείας, που έκανε τη γνωστή διαδρομή Προπύλαια - Ομόνοια - Σύνταγμα και πάλι πίσω στα Προπύλαια, ήταν το πανό των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας με κεντρικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από το άσυλο - Το άσυλο ανήκει στον λαό”.

"Το Πολυτεχνείο ζει - Σε αγώνες μάς καλεί", "Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ κι οι εισαγγελείς", "Στον δρόμο σπάμε την τρομοκρατία με όπλο την κατάληψη και την απεργία", ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. Κόσμος που βρισκόταν στα κτήρια της Σταδίου είχε ανοίξει τα παράθυρα και παρακολουθούσε. Όταν οι φοιτητές σταμάτησαν στη Βουλή φώναξαν ένα σύνθημα που γίνεται ξανά επίκαιρο: “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία – Η Χούντα δεν τελείωσε το '73”.

Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις στα Προπύλαια. Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στην Ευελπίδων στις 11 το πρωί και στο κτήριο 16, όπου δικάζεται σύντροφός τους και φοιτητής Ιατρικής, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς την ώρα που τον συνελάμβαναν στην ΑΣΟΕΕ.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις