Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ξεπέρασαν τις 4.000 μέσα σε 4 μήνες οι προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεπέρασαν τις 4.000 μέσα σε 4 μήνες οι προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη των πολιτών που βάλλονται από την κρίση, η κακοδιοίκηση εκ μέρους του κράτους παραμένει κυρίως σε θέματα φορολόγησης και απόδοσης επιδομάτων. Κομβικής, όμως, σημασίας είναι η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) στην επίλυση διαφορών μεταξύ κράτους και πολίτη.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η τετραμηνιαία έκθεση του ΣτΠ, καθώς από την αρχή του τρέχοντος έτους έως τον Απρίλιο οι πολίτες έχουν προσφύγει σε αυτόν καταθέτοντας 4.158 αναφορές εκ των οποίων βάσιμες κρίθηκαν οι 2.766, που βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης από την Ανεξάρτητη Αρχή. Να σημειωθεί ότι για το 2018 οι αναφορές προς τον ΣτΠ ανήλθαν σε 15.644.

Από τα κορυφαία ζητήματα που απασχόλησαν τον ΣτΠ είναι η χωριστή φορολογική δήλωση των συζύγων. Μέχρι και πέρυσι οι έγγαμες δεν μπορούσαν να λάβουν επιστροφή φόρου, λόγω των δεσμεύσεων των συζύγων τους, που προέκυπταν από την κοινή φορολογική δήλωση.

Ο ΣτΠ είχε παρέμβει θέτοντας ζήτημα διακρίσεων με βάση το φύλο, καθότι σε επίπεδο Ε.Ε. η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες, όπου οι έγγαμες δεν αποτελούσαν ξεχωριστό φορολογικό υποκείμενο. Ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να νομοθετήσει σχετικά, για τις δηλώσεις του 2018, που γίνονται αυτές τις ημέρες, οι έγγαμες για πρώτη φορά θα μπορούν να λογίζονται ως ξεχωριστά φορολογικά υποκείμενα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την φορολογική νομοθεσία.

Κομβικής σημασίας ήταν η παρέμβαση του ΣτΠ για την κατοχύρωση του ακατάσχετου για τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να μην προσμετρώνται στο συνολικό εισόδημα και στα εισοδηματικά όρια για την χορήγηση άλλων κοινωνικών παροχών. Εξάλλου τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα αποσκοπούν την ενίσχυση της επιβίωσης αυτών των ατόμων.

Παρά την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη του 2018 και κατοχυρώνει το ακατάσχετο των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων ο ΣτΠ υπογραμμίζει ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του για την προστασία όλων των κοινωνικής φύσεως επιδομών και βοηθημάτων καλώντας τον ΟΠΕΚΑ και τις τράπεζες να προσαρμοστούν στην ΚΥΑ.

Προηγούμενο στην απόδοση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης διαμόρφωσε ο ΣτΠ για περιπτώσεις που ο αιτών του επιδόματος διαθέτει μόνιμη κατοικία, αλλά δεν έχει στο όνομά του λογαριασμό ΔΕΚΟ. Σε αυτή την περίπτωση, ο αιτών μπορεί να λάβει το ΚΕΑ έχοντας προσκομίσει μόνο την βεβαίωση από τον δήμο περί μόνιμης κατοικίας.

Την ίδια ώρα η εργασιακή ζούγκλα συμπιέζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση για την οποία ο ΣτΠ εισηγήθηκε στο ΣΕΠΕ επιβολή κυρώσεων σε εργοδότρια επιχείρηση, η οποία επιχειρούσε να εξαναγκάσει έγκυο εργαζόμενη να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο θα αποδεχόταν να αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία της άνευ αποζημίωσης, ενώ υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες από τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL