Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια: Επείγουσα η ανάγκη στήριξης των πληγέντων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια: Επείγουσα η ανάγκη στήριξης των πληγέντων

Τις ευθύνες της Πολιτείας για την καταστροφή στην Εύβοια αλλά και τις δυνατότητες στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες διερευνούν τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχαν ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Τα μέλη του κλιμακίου επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας αλλά και της Ανατολικής Αττικής, συναντήθηκαν με μέλη οικογενειών που θρηνούν την απώλεια ανθρώπων τους και επισκέφθηκαν κτήρια, υποδομές, καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί από τη θεομηνία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τη δήμαρχο Χαλκίδας  Έλενα Βάκα, τον δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά, τον δήμαρχο Τανάγρας Βασίλη Περγάλια και τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη.

«Τεράστια καταστροφή, τεράστιες ευθύνες»

Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η καταστροφή για τους αγρότες και τους αλιείς είναι τεράστια, ενώ για τους καταστηματάρχες των περιοχών που έπληξαν οι πλημμύρες, η μικρή λόγω κορωνοϊού καλοκαιρινή περίοδος έχει τελειώσει, αφού οι περιοχές δεν είναι πλέον επισκέψιμες. Ως εκ τούτου, τονίζουν πως για όλους αυτούς τους κλάδους χρειάζεται η άμεση αρωγή της Πολιτείας.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «τεράστιες» ευθύνες του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη αλλά και της εδώ και χρόνια παντελώς απούσας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κυρίως για την «ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, αναγκαίων υποδομών αλλά και τη μη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών».

Υποσχέσεις που έμειναν υποσχέσεις

«Μετά την πυρκαγιά του 2019 στη Δίρφυ, ο Κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε αντιπλημμυρικά έργα 2 εκατ. ευρώ, τελικά μόλις 85.000 ευρώ επενδύθηκαν, ενώ και στο παρελθόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κονδύλια για αντιπλημμυρικά και βελτίωση αρδευτικών δικτύων χωρίς να γίνει τίποτα.  Όχι άλλες γενικές και αόριστες προσεγγίσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και αιτίες για την καταστροφή. Είναι η ώρα να αναλυθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη στήριξη στις πληγείσες περιοχές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η εξαγγελία για τις επιδοτήσεις στους πληγέντες δήμους δεν επαρκεί στο ελάχιστο για την ανάπλαση των παραλιών και τον καθαρισμό τους, αφού η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική είναι τεράστια, ενώ η αντιπλημμυρική προστασία μηδενική.

Άμεση ενίσχυση τουλάχιστον με όσα έδινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι χρέος της κυβέρνησης και επιτακτική κοινωνική ανάγκη η άμεση ενίσχυση των πληγέντων, τουλάχιστον με όσα είχε προβλέψει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις: επίδομα 5.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια, 8.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα επιχείρηση και διευκόλυνση σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους» δήλωνε χαρακτηριστικά μετά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρήστος Σπίρτζης.

Μεταξύ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται επίσης η έκτακτη επιχορήγηση στις επιχειρήσεις όχι μόνο των πληγεισών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας αλλά και στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στους Δήμους Ωρωπού και Τανάγρας, οι οποίες, λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και καταστροφής των παραλιών, ουσιαστικά οδηγούνται σε κλείσιμο, η άμεση αρωγή των κεντρικών υπηρεσιών για την ανάταξη των περιοχών και αρωγή για κτήρια και επιχειρήσεις, η ενιαία αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων από πετρέλαιο και κάθε είδους ρυπογόνες εστίες στις ακτές, τους πυθμένες, τις παραλίες και τις λιμενικές υποδομές των τεσσάρων δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και η αποστολή πρόσθετων συνεργείων για την αποκατάσταση παροχής νερού και ρεύματος στην περιοχή της Εύβοιας.

Η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να παράσχει βοήθεια

Με tweet του αρμόδιου επιτρόπου

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της Ε.Ε. για τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια εξέφρασε μέσω Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων. «Το ελληνικό νησί της Εύβοιας επλήγη από σφοδρές πλημμύρες, που οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και καταστροφές. Τα συλλυπητήριά μου σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Η Ε.Ε. παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει την επείγουσα βοήθεια που χρειάζεται σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή» έγραψε ο Γιάνες Λέναρσιτς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν έχει κάνει αίτημα παροχής επείγουσας βοήθειας μέχρι στιγμής. Ωστόσο, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Επιτροπής, το Κέντρο Αντιμετώπισης  Έκτακτης Ανάγκης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας και μπορεί να ανταποκριθεί όποτε χρειαστεί. Η παροχή βοήθειας συντονίζεται με τις εθνικές αρχές και μπορεί επομένως να προσαρμοστεί στις ανάγκες. Η εν λόγω βοήθεια μπορεί να είναι η αποστολή εξοπλισμού ή και ομάδων βοήθειας και εξειδικευμένου προσωπικού.

Ερωτήσεις στην Κομισιόν

Την παροχή βοήθειας από την Ε.Ε. όχι μόνο σε υλικοτεχνικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά τους πληγέντες πολίτες ζήτησαν με ερωτήσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  Έλληνες ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (Ν.Δ.) και ο Λευτέρης Νικολάου (ΚΚΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL