Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ενάντια στην κανονικότητα της καταστολής

Περισσότεροι από 45.000 στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Ήταν η μεγαλύτερη πορεία της τελευταίας -τουλάχιστον- δεκαετίας. Ήταν η πρώτη επέτειος μετά από καιρό όπου οι διαδηλωτές ήταν πολλαπλάσιοι των χιλιάδων πάνοπλων αστυνομικών που επιστρατεύτηκαν και πάλι για την περίσταση, παρότι αφορά μια γιορτή απότιναξης του αυταρχισμού κι όχι επέτειο αναπαράστασής του.

Από το Πολυτεχνείο μέχρι την αμερικανική πρεσβεία πάνω από 45.000 άνθρωποι περπάτησαν την πόλη τους για να τιμήσουν τόσο τον αγώνα ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς όσο και για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική καταστολή που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες με αποκορύφωμα την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν άνθρωποι όλων των αποχρώσεων και των ηλικιών. Ένας φοιτητής διαδήλωσε κρατώντας στο ένα χέρι το δοκάρι του πανό και στο άλλο το ποδήλατό του. Στην αρχή της διαδήλωσης, ένας παππούς κομμουνιστής πέρασε μπροστά από το πανό του ΚΚΕ με τη μαγκούρα κι ένωσε τη φωνή του με τους διαδηλωτές: “Ένας αιώνας αγώνες και θυσία...”. Πιτσιρικάδες με μπλουζάκια Social Waste, της hip- hop κινηματικής μπάντας, κατάπιναν χιλιόμετρα "χτενίζοντας" μπρος πίσω στην πορεία.

Παρόντες δήλωσαν διαδηλωτές με αμαξίδιο. Παρούσες δήλωσαν και οι μεταναστευτικές συλλογικότητες. Παρούσες κι οι φεμινίστριες. Όταν το μπλοκ της φεμινιστικής κίνησης “Καμιά Ανοχή” πέρασε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία και άκουγε το “Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι”, απάντησε με πάθος: “Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών - Είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών”.

Στην κεφαλή της διαδήλωσης βρίσκονταν οι εξόριστοι αγωνιστές του ΣΦΕΑ, οι οποίοι δεν απομακρύνθηκαν από το σώμα της διαδήλωσης όπως άλλες φορές, για να μείνουν κοντά στους φοιτητές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν οι συλληφθέντες μαζί με τις οικογένειές τους.

Πάνω από 5.000 άτομα είχε στις τάξεις του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά οκτώ πανό. Παρόντες ήταν πολλοί από τους βουλευτές του κόμματος και βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πήγε στο μπλοκ της νεολαίας. “Απόγονοι του Παττακού και του Ιωαννίδη - Είναι η παρέα του Μάκη του Βορίδη” ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι νεολαίοι. Ξεχώρισε επίσης το πανό της Νομαρχικής Επιτροπής Β’ Αθήνας που έγραφε “Ο φασισμός αλλάζει πρόσωπο, αλλά όχι βλέμμα”.

Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν απ’ όλο το σώμα της πορείας ήταν: «Δέκα, εκατό, χιλιάδες καταλήψεις ενάντια σ' έναν κόσμο οργανωμένης σήψης», «Η πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των Αμερικανών» και “Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις