Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Δημήτρης Παντερμαλής: / "Η πλήρης επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η μόνη λύση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παντερμαλής: / "Η πλήρης επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η μόνη λύση"

"Η πλήρης επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η μόνη λύση. Πρέπει να συνενωθεί ό,τι είναι αναπόσπαστα δεμένο με το μνημείο" επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutshclandfunk) που ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την "αντιδικία για το θέμα της λεηλασίας της Ακρόπολης", μετά και τις δηλώσεις του Χ. Φίσερ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ότι το Μουσείο όχι μόνο "δεν πρόκειται να επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα" αλλά αποκλείει και το ενδεχόμενο "επ' αόριστον δανεισμού" αφού όπως υποστηρίζει "όταν δανείζουμε, δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία".

Κατά τον Δημήτρη Παντερμαλή, "το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των Γλυπτών". Ο επικεφαλής του Μουσείου της Ακρόπολης επανέλαβε, ότι τα Γλυπτά "είναι αναπόσπαστο μέρος του μνημείου", κάνοντας σαφές ότι το γεγονός πως αποχωρίστηκαν και εκτίθενται στο Λονδίνο "δεν ήταν ο κατάλληλος τρόπος μεταχείρισης για το μνημείο". Ωστόσο υπογράμμισε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης "θα προσέφερε ευχαρίστως κάτι στους Λονδρέζους ως αντάλλαγμα".

Το γερμανικό ραδιόφωνο αναφέρθηκε και στην εκστρατεία επιστροφής "Επιστρέψτε τα" (Bring them back), όπου γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός του ενός εκατομμυρίου υπογραφών για να υποβάλει το αίτημα της επιστροφής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο ερώτημα αν τελικά θα πρέπει πραγματικά ένα διεθνές δικαστήριο να αποφασίσει επί του θέματος, ο κ. Παντερμαλής είπε: "Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε με -πιθανώς δύσκολες, αλλά εποικοδομητικές- συζητήσεις μεταξύ μας να βρούμε μια λύση. Δεν πρόκειται για το αν θα κερδίσει ή θα χάσει κάποιος".

Στην ιστοσελίδα του γερμανικού ραδιοφώνου γίνεται αναφορά στο ιστορικό της κλοπής των Γλυπτών από τον λόρδο Τόμας Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ για την επιστροφή τους επισημαίνεται ότι "το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει -πρέπει να το κάνει το Κοινοβούλιο-, αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή του Χάρτβιχ Φίσερ σε ελληνική εφημερίδα πυροδότησαν τη συζήτηση για την απαίτηση της επιστροφής των έργων τέχνης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL