Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Προανακριτική Επιτροπή / Προανακριτική Επιτροπή: Ένα πόρισμα, πολλές τρύπες και κενά λογικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανακριτική Επιτροπή / Προανακριτική Επιτροπή: Ένα πόρισμα, πολλές τρύπες και κενά λογικής

Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αθώωσαν τον πρ. αναπληρωτή υπουργό για 2 αδικήματα και τον κατηγορούν για 8 αδικήματα, εκ των οποίων τα 4 είναι κακουργήματα, τα 4 πλημμελήματα, ενώ από τα 4 πλημμελήματα τα 2 είναι ταυτόσημα με 2 από τα 4 κακουργήματα, και προφανώς μπήκαν ώστε αν δεν τον πιάσουν για τα κακουργήματα, να τον πιάσουν για τα πλημμελήματα.

Δεν υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί

Εντύπωση προκαλεί πάντως η σπουδή της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να παραπέμψουν τον Δ. Παπαγγελόπουλο για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος χωρίς να προσδιορίσουν ποιος είναι ο φυσικός αυτουργός του αδικήματος. Το σώφρον θα ήταν να αναμείνουν την απόφαση της Δικαιοσύνης ως προς το αν η Εισαγγελία Διαφθοράς τέλεσε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, καθώς τώρα μπορεί να έχουμε ηθικό αυτουργό σε έγκλημα που δεν συντελέστηκε ποτέ!

Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με στόχο την Ελ. Τουλουπάκη

Ήταν όμως φανερό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχαν προαποφασίσει τις διώξεις και έχουν «σημαδέψει» στο ημερολόγιο την 22α Ιουλίου προκειμένου να συγκληθεί η Ολομέλεια και να αποφασίσει την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο. Στόχος τους είναι πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές να γίνει η κλήρωση του Δικαστικού Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν ότι θα ασκηθεί πίεση στη Δικαιοσύνη να παραπέμψει και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κάτι που αποτελεί κομβικό στόχο για την πλειοψηφία ώστε να σταθεί το κατηγορητήριο.

Είναι ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στους δικαστές ότι χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρενέβη στην έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis λέγοντας στη Βουλή ότι θα έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί όλες οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο! Και αυτό παρά το ότι έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο (αναλυτικό ρεπορτάζ: σελ. 6,7).

Τα αδικήματα

Όσον αφορά τον Δ. Παπαγγελόπουλο, η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής πρότεινε:

1) Την απαλλαγή του για δύο αδικήματα:

- Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία (224 Π.Κ.)

- Πρόκληση και προσφορά τέλεσης αδικήματος (186 Π.Κ.)

2) Την άσκηση ποινικής δίωξης για 8 αδικήματα, εκ των οποίων τα 4 είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

- Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239 Π.Κ.).

- Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239 Π.Κ.).

- Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 Π.Κ.).

- Παράβαση καθήκοντος (259 Π.Κ.) σε: α) Τουλουπάκη, β) Ράικου, γ) Αθανασίου και δ) Τσατάνη.

- Απόπειρα εκβίασης (385 Π.Κ., κακούργημα).

- Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159 Π.Κ., κακούργημα).

- Δωροληψία υπαλλήλου (235 Π.Κ., κακούργημα).

- Εγκληματική οργάνωση - συμμορία (187 Π.Κ.).

Το πόρισμα ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ., καθώς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαφώνησε, αλλά κατέθεσε δικό του κείμενο, που είχε την ίδια κατάληξη ως προς τα αδικήματα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Λύση προσανατολίζεται στο “παρών”. «Με την πρόταση προς τη Βουλή για ύπαρξη επαρκών ενδείξεων προς άσκηση ποινικής δίωξης, απαντούμε καταφατικά και στο μείζον ερώτημα, εάν υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό στη δικαστική εξουσία» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας, λίγη ώρα αφού παρέδωσε το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Πήραν πίσω τις απειλές στον Ν. Παππά

Υπογραμμίζεται ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν κάνει καμία αναφορά σε ψευδορκία του Νίκου Παππά. Το στοιχεία αυτό έχει σημασία, διότι. μετά τις υποκλοπές Μιωνή. βουλευτές της πλειοψηφίας ισχυρίζονταν ότι ο πρ. υπουργός ψευδόρκησε με όσα είχε καταθέσει στην Επιτροπή. Έτσι, η ίδια η Ν.Δ. αξιολογεί αρνητικά το περιεχόμενο όσων υπέκλεψε ο Σάμπυ Μιωνής...

Σπ. Λάππας: Παγκόσμιες πρωτοτυπίες

Εν τω μεταξύ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας σε εκτενέστατη δήλωσή του έκανε «φύλλο και φτερό» το πόρισμα της Ν.Δ. Και αυτός επισημαίνει ότι δεν ήρθαν στην Επιτροπή τα πορίσματα Σοφουλάκη και Ζαχαρή για την Εισαγγελία Διαφθοράς. «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να διατυπώνονται κατηγορίες σε βάρος του πιθανού ηθικού αυτουργού, διότι προκάλεσε σε άλλους, φυσικούς αυτουργούς, κάποια αξιόποινη πράξη, και να μην έχουμε ούτε τα ονόματα των φυσικών αυτουργών, ούτε τις συγκεκριμένες πράξεις τους, ούτε στοιχεία και πραγματικά περιστατικά που να τεκμηριώνουν τυχόν ευθύνες τους γι' αυτά» αναφέρει και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Έτσι μείναμε με τον ηθικό αυτουργό... στο χέρι! Εύγε!».

Τόσο ο Σπ. Λάππας όσο και νομικοί κύκλοι επεσήμαναν σειρά αδυναμιών στο πόρισμα, αλλά και στην έρευνα που έκανε η Προκαταρκτική Επιτροπή.

1) Πέραν του ότι δεν βρήκε τους φυσικούς αυτουργούς, η Επιτροπή δεν προσδιόρισε στον Δ. Παπαγγελόπουλο τις πράξεις των φυσικών αυτουργών, πώς ο Δ. Παπαγγελόπουλος επηρέασε τους εισαγγελείς Διαφθοράς ώστε να κάνουν έρευνα για τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Ο Σπ. Λάππας επισημαίνει πως ο Άρειος Πάγος απαιτεί ο ηθικός αυτουργός να προκάλεσε και όχι να ενίσχυσε την απόφαση των φυσικών αυτουργών. Μάλιστα σημειώνει πως αφού προκάλεσε το αίτημα για δίωξη, θα προκάλεσε και την αρχειοθέτηση. «Πρόκειται για τραγέλαφο που αλληλογρονθοκοπείται από τη λογική, πέραν των νομικών κανόνων που μειδιούν αδιάκοπα» σημειώνει.

2) Δεν υπάρχει λέξη για σκάνδαλο Novartis, FBI, τιμολόγηση φαρμάκων, διαφθορά κ.λπ. «Πιπέρι στο στόμα, δεν υπάρχει η λέξη 'FBI', γιατί γνωρίζουν τη φράση του Κομφούκιου: 'Αν μια μύγα κάθεται στη μουσούδα μιας τίγρης, όποιος πάει να σκοτώσει τη μύγα, είναι βέβαιο ότι δεν θα κατασπαραχθεί η μύγα'» αναφέρει ο βουλευτής.

3) Το πόρισμα της Ν.Δ. στηρίζει μεγάλο μέρος του σε καταθέσεις υπόδικων (Φρουζής, Μανιαδάκης, Μανίας κ.λπ.) που αρνούνται όσα παραδέχεται η Νovartis στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της με τις ΗΠΑ.

4) Το πόρισμα δεν αναφέρεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

5) Το πόρισμα στρέφεται κατά δημοσιογράφων. Ο Σπ. Λάππας κάνει λόγο για «θεσμική τραγωδία: καταδιώκονται δημοσιογράφοι που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία και αποκαλύπτουν σκάνδαλα, δεν κρύβουν ρεμούλες, σήψη και διαφθορά, καταμηνύονται εισαγγελείς γιατί ερευνούν κατά νόμο και σύμφωνα με την ιδιότητά τους και τις αρμοδιότητές τους μια υπόθεση».

6) Δεν υπάρχει πουθενά ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το σκάνδαλο.

7) Η Ν.Δ. δεν μιλά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος μιλά για επηρεασμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Η Ν.Δ. αποδίδει το σκάνδαλο στους γιατρούς! «Οι γιατροί μόνο συνταγογραφούν και δεν τιμολογούν τα φάρμακα» επισημαίνει ο Σπ. Λάππας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ακόμη τη θλίψη του για το γεγονός έκδοσης δύο διαμετρικά αντίθετων πορισμάτων από τους ανώτατους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, παρά το γεγονός ότι είχαν το ίδιο αποδεικτικό υλικό, τους ίδιους μάρτυρες, τους ίδιους ερευνώμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL