Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Πυρ ομαδόν για την έλλειψη διαβούλευσης / Παράτυπο το πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρ ομαδόν για την έλλειψη διαβούλευσης / Παράτυπο το πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο

Με αστείες δικαιολογίες, που δεν αρμόζουν ούτε σε πρωτοετή φοιτητή του, προσπάθησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης να εξηγήσει γιατί στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, και φέρει την υπογραφή του, δεν προηγήθηκε η διαβούλευση που προβλέπει ο νόμος και δεν υπάρχει Έκθεση Διαβούλευσης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρίστος Σπίρτζης επισήμανε ότι ακόμη και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι «ελλιπέστατη» και «με πολλές γκρίζες ζώνες».

Γ. Γεραπετρίτης: "Είμαι… διαβουλευτικός"!!!

Της κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν προϋπήρξε δημόσια διαβούλευση, δεν αναρτήθηκε στο opengov.gr, δεν υπήρξε καν η υποχρεωτική από τον νόμο Έκθεση Διαβούλευσης. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση νόμου και του Κανονισμού της Βουλής. Η πρώτη δικαιολογία του υπουργού Γ. Γεραπετρίτη ήταν ότι η διαβούλευση επιβάλλεται μόνο όταν ένα νομοσχέδιο αφορά τα ατομικά ή ανθρώπινα δικαιώματα! Η δεύτερη ότι το νομοσχέδιο αφορά την «υψηλή πολιτική» και όχι την καθημερινότητα του πολίτη! Και η τρίτη ότι το επιτελικό κράτος αποτέλεσε αντικείμενο του προεκλογικού διαλόγου, επομένως υπήρξε διαβούλευση! «Ήταν η μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση του προγράμματός μας» υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ σε άλλο σημείο είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι διαβουλευτικός. Είναι τυπικό θέμα η διαβούλευση».

"Βάναυση παραβίαση"

«Αν ξεκινάτε έτσι, φαντάζομαι πόσο πολύ θα τιμήσετε τη διαδικασία της διαβούλευσης και στα επόμενα νομοσχέδια» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρίστος Σπίρτζης, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζουμε «βάναυση παραβίαση» του Κανονισμού της Βουλής και των κανόνων καλής νομοθέτησης. "Παραβιάζεται η τυπικά εκ του νόμου προβλεπόμενη ρύθμιση για την έλλειψη της έκθεσης διαβούλευσης" συμφώνησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. Η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει να υπάρχει υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης, αλλά η κυβέρνηση παραβίασε αυτή την αρχή.

Παραδοχή Χαρακόπουλου

Την παραβίαση στην οποία υπέπεσε η κυβέρνηση παραδέχτηκε ουσιαστικά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς κάλεσε την κυβέρνηση να μη γίνει κανόνας αυτό που γίνεται σήμερα και εφεξής να συνοδεύονται τα νομοσχέδια από την Έκθεση Διαβούλευσης. Και για να ισορροπήσει, ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην αδικηθεί η ουσία της συζήτησης του νομοσχεδίου με ένα τυπικό διαδικαστικό θέμα.

"Αλλεργία στους φορείς;"

«Υπάρχει πάντα το σύνταγμα και ο νόμος για τον τρόπο που γίνεται η νομοθέτηση»υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο νόμος σας έχει καταπέσει από την πρώτη συνεδρίαση» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο σε σχέση με τον υφιστάμενο Νόμο 4048/2012 αφαιρεί στο άρθρο 61 σχετικά με τη διαβούλευση την αναφορά ότι στη διαβούλευση συμμετέχουν πολίτες και κοινωνικοί φορείς. «Γιατί; Έχετε αλλεργία στους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς;» αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «μητσοτακοποίηση» του κράτους από έναν «πρωθυπουργό - χατμάνο».

"Ντροπή σας"!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής προκάλεσε επεισόδιο με τον Γιάννη Ραγκούση όταν ο τελευταίος ζήτησε τον λόγο. "Μάλλον δεν σας κάλυψε ο εισηγητής σας» σχολίασε ο Μ. Χαρακόπουλος. Ο Γ. Ραγκούσης τον κάλεσε να ανακαλέσει, ο πρόεδρος έκανε πως δεν άκουγε με αποτέλεσμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να του πει «ντροπή σας». Υπό τα χαμόγελα του Γ. Γεραπετρίτη, ο Μ. Χαρακόπουλος αφαίρεσε τον λόγο από τον Γ. Ραγκούση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL