Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Συμπληρωματική πρόταση σε εκείνη του ΕΜΠ και της Επιτροπής Αγώνα / "Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμπληρωματική πρόταση σε εκείνη του ΕΜΠ και της Επιτροπής Αγώνα / "Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό"

Την αναζήτηση ενός άλλου δρόμου, πέραν του κράτους και της αγοράς, που θα εκλαμβάνει τον δημόσιο χώρο ως «κοινό αγαθό» και θα έχει βάση τη συνεργατική οικονομία και την ομότιμη παραγωγή με την οργάνωση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών από αυτοοργανωμένες κοινότητες, που θα λειτουργούν ως κοινωνικοί συνεταιρισμοί, προτείνει η πρωτοβουλία "Ένα πάρκο για όλους στο Ελληνικό".

Όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους, η πρότασή τους είναι συμπληρωματική σε αυτή του ΕΜΠ και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και προβλέπει:

* Πολιτιστικές, μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες, που μπορούν να βρουν φιλόξενους χώρους στέγασης από διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες σε κάποια από τα εκατοντάδες εγκαταλειμμένα διάσπαρτα κτήρια και να αποτελέσουν σημεία έλξης και αναφοράς από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

* Αθλητικές δραστηριότητες ερασιτεχνικού - μη εμπορικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της σταδιακής δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πρασίνου. Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να λειτουργήσουν άμεσα, δημιουργώντας πλήθος θέσεων εργασίας και κοινωνικό όφελος.

* Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα εργαστήρια και κοινότητες καλλιτεχνών που ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τον χορό κ.ά., συναυλιακός χώρος, μόνιμες εκθέσεις, φεστιβάλ τέχνης, όπως και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεταιριστικοί παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, ωδείο, κοινωνικό φαρμακείο - ιατρείο, συνεδριακός χώρος, λαϊκό πανεπιστήμιο, ανταλλακτήριο μεταχειρισμένων αντικειμένων, αγορές χωρίς μεσάζοντες, συνεταιριστικά καφενεία κ.ά.

* Σε ένα τμήμα του χώρου μπορεί να λειτουργήσει αυτοδιαχειριζόμενο οικολογικό αγρόκτημα με παράλληλο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, βοτανόκηπος με βότανα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κέντρο αναπαραγωγής ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών δέντρων και ανθέων, εργαστήρια μεταποίησης παραδοσιακών οικολογικών προϊόντων, παρασκευής θεραπευτικών σκευασμάτων, εργαστήρια κεραμικής κ.ά.

Η Πρωτοβουλία εκφράζει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση, την περαιτέρω δόμηση και την εμπορευματοποίηση του χώρου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά και θεωρεί ότι "τα σχέδια του Ομίλου Λάτση αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας 'ανάπτυξης' καταστροφικής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, για τη ζωή μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL