Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη άνοιξε την όρεξη στους... επενδυτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη άνοιξε την όρεξη στους... επενδυτές

ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΤΑΡΑΣΙΔΗ

Έντονος είναι ο προβληματισμός των φορέων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και των πολιτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μετά την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη. Τις ανησυχίες των φορέων διαπίστωσε και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, συμμετέχοντας σε σειρά τηλεδιασκέψεων που οργάνωσαν οι κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος.

Ανοίγει η όρεξη στους χρυσοθήρες

Το 2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με τις έρευνες πεδίου για τις εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού στην περιοχή της Θράκης. Για το θέμα αποφάσισε αρνητικά και το Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ καθώς και ο Δήμος Σαπών, του οποίου την περιοχή αφορά η υποβληθείσα μελέτη για τις ερευνητικές εργασίες της Eldorado Gold.

Μιλώντας προ διετίας Στο Κόκκινο Καβάλας ο Σωκράτης Φάμελλος είχε τονίσει ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση, πέραν της σχεδόν καθολικής εναντίωσης των τοπικών φορέων, πρέπει να προσμετρηθεί και η αδυναμία πρόβλεψης των επιπτώσεων της εξόρυξης, ειδικά με τις διαθέσιμες τεχνολογίες ανάκτησης του ευγενούς μετάλλου.

Όμως, με τη διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης που παρέχει, εις βάρος του περιβάλλοντος, ο νόμος Χατζηδάκη αλλά και της διάθεσης του ίδιου του πρωθυπουργού για επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Eldorado στις Σάπες, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει η περιοχή της Θράκης η νέα Χαλκιδική. Ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει αυτή την άποψη από βήματος της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγους μήνες πριν ανοίξει ο δρόμος για τις μεγαλοεπενδύσεις καταπάτησης του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα χρυσού στις Θέρμες του νομού Ξάνθης, στην Ξυλαγανή και στις Σάπες του νομού Ροδόπης, στο Πέραμα του νομού Έβρου, στο όρος Παγγαίο, στο όρος Φαλακρό και στη Θάσο.

Ορυκτός πλούτος, οικολογική ένδεια

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ορυκτό της πλούτο, καθώς το υπέδαφός της φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταλλευμάτων. Χρυσός, χαλκός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγγάνιο, μόλυβδος, βολφράμιο είναι μερικά από τα κοιτάσματα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις. Επιπρόσθετα, έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες -αρκετές από αυτές σε τουριστικές περιοχές-, ενώ αν προσθέσουμε και τον μεγάλο όγκο ασβεστόλιθου - μαρμάρου κυρίως στην περιοχή της Καβάλας και της Δράμας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ένα τεράστιο λατομείο, με τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, αλλά και στην ποιότητα του νερού της περιοχής, να προμηνύονται αρνητικές.

Φουλ της ανεμογεννήτριας

Η Σαμοθράκη και η Θάσος, τα δύο νησιά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αποτελούν πόλο έλξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για χιλιάδες τουρίστες. «Αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαντάζεται το μέλλον της Θράκης με τεράστια βιομηχανικά πάρκα ανεμογεννητριών στη Σαμοθράκη, […] τότε ας γνωρίζει πως σε αυτό το έγκλημα θα έχει την απόλυτη ευθύνη» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά, συμπυκνώνοντας την αγωνία των κατοίκων τού -έτσι κι αλλιώς- πολύπαθου νησιού (κανείς δεν ξέχασε την περσινή ταλαιπωρία των εκατοντάδων επισκεπτών και την αδιαφορία του υπουργού Τουρισμού). «Τεράστια βιομηχανικά και αιολικά πάρκα στα νησιά (Θάσος, Σαμοθράκη) και στα βουνά μας [...] είναι το όραμα της Ν.Δ.» τόνισε, με τη σειρά της, η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου. Οι ανησυχίες των βουλευτών δεν είναι έωλες. Με δεδομένη τη δυνατότητα παράκαμψης των περιφερειακών χωροταξικών, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιες θα είναι οι νέες χωρικές ενότητες ανάπτυξης ΑΠΕ. Έτσι, θα μπορεί να παρακαμφθεί η πρόβλεψη του αντίστοιχου χωροταξικού της ΑΜ-Θ, που προβλέπει δύο χωρικές ενότητες ΑΠΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται τα δύο νησιά και προβλέπουν «τη βέλτιστη αντιμετώπιση των συνεργιστικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στην ορνιθοπανίδα)».

Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικές κοινωνίες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να αντισταθούν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος του τόπου τους και στον κίνδυνο απαξίωσης της ζωής τους. Αν η κυβέρνηση ανοίξει μια τέτοια διαμάχη, οι πιθανότητες να την κερδίσει δεν είναι υπέρ της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL