Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: / Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία "έριξαν" έως και στο μισό την ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: / Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία "έριξαν" έως και στο μισό την ατμοσφαιρική ρύπανση

Θεαματική μείωση στις συγκεντρώσεις του δευτερογενούς ρύπου διοξειδίου του αζώτου (NO2), που έχει βασική πηγή την οδική κυκλοφορία, φέρνουν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Αναμενόμενο και λογικό, αφού η καραντίνα περιορίζει τους πολίτες στο σπίτι, να μειώνονται και οι μετακινήσεις με οχήματα, άρα και οι εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) η εικόνα έχει ως εξής:

* Στο Μιλάνο οι μέσες τιμές ΝΟ2 τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν τουλάχιστον 24% χαμηλότερες από τις αμέσως τέσσερις προηγούμενες. Η μέση συγκέντρωση κατά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου ήταν κατά 21% χαμηλότερη από την αντίστοιχη εβδομάδα το 2019.

* Στο Μπέργκαμο η μείωση της ρύπανσης από ΝΟ2 «σταθεροποιήθηκε» τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Η μέση συγκέντρωση κατά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου ήταν 47% χαμηλότερη από την αντίστοιχη εβδομάδα το 2019.

* Στη Ρώμη οι μέσες τιμές του εν λόγω ρύπου τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν 26-35% χαμηλότερες από ό,τι για τις ίδιες εβδομάδες το 2019.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου, υπογραμμίζει ο ΕΟΠ. Έτσι στη Βαρκελώνη τα επίπεδα του NO2 μειώθηκαν κατά 40% από μία εβδομάδα στην άλλη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019 η μείωση ήταν 55%.

Στη Μαδρίτη τα μέσα επίπεδα NO2 μειώθηκαν κατά 56% από μία εβδομάδα στην επόμενη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019 η μείωση ήταν 41%. Στη Λισσαβώνα οι συγκεντρώσεις NO2 μειώθηκαν κατά 40% από μία εβδομάδα στην επόμενη. Σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα το 2019 η μείωση ήταν 51%.

Δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία

Ο ΕΟΠ υπενθυμίζει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Διευκρινίζει δε ότι «προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η συνεχιζόμενη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση των μολυσμένων από τον ιό, καθώς απαιτείται περαιτέρω επιδημιολογική έρευνα για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων».

Στη χθεσινή του ανακοίνωση ο ΕΟΠ εξηγεί ότι κατέληξε στα ανωτέρω συμπεράσματα βασιζόμενος στις εβδομαδιαίες τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων όπως καταγράφονται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού συστήματος για την ποιότητα του αέρα, ενώ όλες οι ημερήσιες μέσες τιμές από τους σταθμούς σε κάθε πόλη έχουν ληφθεί υπόψη για τον μέσο όρο.

Επιπροσθέτως σημειώνει ότι, εκτός των περιοριστικών μέτρων, και άλλοι παράγοντες, όπως οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις εβδομαδιαίες μεταβολές των συγκεντρώσεων των ρύπων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ακριβή εικόνα της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας στις πόλεις. Όμως η αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων σχετικά με την ποιότητα του αέρα απαιτεί φιλόδοξες πολιτικές και επενδύσεις για το μέλλον.

Ως εκ τούτου η τρέχουσα κρίση και οι πολλαπλές επιπτώσεις της στην κοινωνία μας λειτουργούν ενάντια σε αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε, μια δίκαιη και καλά διαχειριζόμενη μετάβαση προς μια ανθεκτική και βιώσιμη κοινωνία» ήταν το σχόλιο του H. Bruyninckx, εκτελεστικού διευθυντή του ΕΟΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL