Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού για τη ρύπανση από πλαστικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού για τη ρύπανση από πλαστικά

Σε ιδιώτες εκχωρεί η κυβέρνηση βασικές αρμοδιότητες της Δημόσιας Διοίκησης με πρόσχημα την έγκαιρη εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης έμπλεος υπερηφάνειας, ανατίθεται στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη "να συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση".

Εν προκειμένω πρόκειται για την Οδηγία που εκδόθηκε την 5η Ιουνίου 2019 και, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σταδιακή μείωση των πλαστικών μίας χρήσης. Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2021 επιτάσσει την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά πλαστικών μίας χρήσης, όπως καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, μπατονέτες κ.ά.

Ως λόγο επιλογής ιδιώτη για την προετοιμασία ενσωμάτωσης της Οδηγίας ο υπουργός, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, προέβαλε την εμπειρία του ιδρύματος "που έχει υλοποιήσει σειρά από σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά. Αυτές περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες καθαρισμού θαλασσών, δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών".

Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι εξετάζεται το πώς θα υιοθετηθούν ακόμη πιο φιλόδοξοι στόχοι σε σχέση με αυτούς της Οδηγίας "ώστε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης". Αργότερα, σε ορθή επανάληψη, στις 4 το μεσημέρι, προγενέστερου δελτίου Τύπου, υπήρξε... δημιουργική προσθήκη. Η φράση ότι το ΥΠΕΝ επιδιώκει η απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης να γίνει έναν χρόνο νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2020!

Ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Κ. Αραβώσης εκφώνησε ένα λογίδριο για αρχάριους περί κυκλικής οικονομίας και ανέφερε ότι ανασυγκροτείται η διυπουργική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την «κυκλική οικονομία», ενώ θα συσταθεί Γνωμοδοτική Επιτροπή Παραγωγικών Φορέων για τον καθορισμό συνολικότερων στρατηγικών προτεραιοτήτων για την κυκλική οικονομία.

Όσον αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας σχετικά "με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον" είπε ότι μπορεί να γίνει είτε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είτε με νόμο το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Τον ρόλο της συντονίστριας εκ μέρους της κυβέρνησης, κατά τις συστάσεις του υπουργού, αναλαμβάνει η Α. Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Έτσι, απόντος του καθ' ύλην αρμόδιου γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου, αλλά και εκπροσώπου της διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), η Α. Κοσμοπούλου έκανε λόγο για ένα ιδιότυπο ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) κοινωφελούς χαρακτήρα.

Η αποτύπωση πάντως του τρόπου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει άγνωστη, καθώς δεν έγινε ούτε καν νύξη επ' αυτού. Η ίδια πάντως αναφέρθηκε στην "κοινή προσπάθεια" με το ΥΠΕΝ που αποσκοπεί στην εξειδίκευση και έγκαιρη εφαρμογή της Οδηγίας, ενώ παρουσίασε και κάποια στοιχεία, λίγο - πολύ γνωστά, όπως ότι τη θερινή περίοδο αυξάνεται ο όγκος των πλαστικών απορριμμάτων κατά 76% στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και μόνο το 8% από τα πλαστικά ανακυκλώνεται.

Σωκράτης Φάμελλος: Μαθητευόμενοι μάγοι στο ΥΠΕΝ

Οι τομείς που δεν περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις δεν ενδιαφέρουν τον Κ. Χατζηδάκη και φροντίζει να τους θέτει εκτός ενασχόλησής του σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος. Σε δήλωσή του επισημαίνει ότι "αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία εκ μέρους του να διαχειριστεί (πολιτικά, κοινωνικά και επιστημονικά) τα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της νέας εποχής των πλαστικών, αλλά η κοινωνία μας και κυρίως το περιβάλλον δεν αντέχουν άλλους μαθητευόμενους μάγους".

Παραθέτει δε σειρά ενεργειών που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τι οφείλει να πράξει το ΥΠΕΝ, όπως:

* "Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το 2018, παραδόθηκε και στην Ε.Ε. και περιλαμβάνει ξεκάθαρα μέτρα και σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο οφείλει απλώς να εφαρμόσει και όχι να παρουσιάσει.

* Ο διάλογος με την ελληνική βιομηχανία και τους χρήστες (εμπόριο, τουρισμός κ.λπ.) για τα πλαστικά μίας χρήσης είναι ευθύνη και αρμοδιότητα πολλών υπουργείων και συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παρουσιάσει δημόσια έναν εφικτό οδικό χάρτη. Προαναγγελίες πρωτοποριακών στόχων μόνο για λόγους εντυπώσεων και χωρίς καμία προετοιμασία δεν επιτρέπονται.

* Η κυκλική οικονομία στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή οργανικών, που είναι υποχρέωση όλων των ΟΤΑ, από τις νομοθετικές ρυθμίσεις 4968/2017 και 4555/2018. Το υπουργείο καθυστερεί ανησυχητικά στην εφαρμογή και την κατανόησή τους, αν και δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής σε αυτόν τον τομέα.

* Από 1.1.2020 οφείλει να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων με βάση την απόδοση ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή για όλους τους ΟΤΑ, καθώς και να αρχίσει να καταβάλλεται η εισφορά για την κυκλική οικονομία. Και γι' αυτό το μέτρο, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ωρίμανση.

* Η κυκλική οικονομία απαιτεί τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων και την ενίσχυση των πόρων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται η άμεση έγκριση απαιτητικών επιχειρησιακών σχεδίων από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος όμως απουσίαζε από τη συνέντευξη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL