Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Τσίπρας - Κ. Παπανάτσιου: Να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για το τσίπουρο και την τσικουδιά

Δεν προκύπτει το συμπέρασμα της Γ.Γ. Εμπορίου περί απαγόρευσης της χρήσης του διακριτικού ονόματος

Να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις στους παραγωγούς σχετικά με την ανακοίνωση της Γ.Γ. Εμπορίου και την εγκύκλιο που ακολούθησε, για το τσίπουρο και την τσικουδιά, ζητούν οι Γιώργος Τσίπρας και Κατερίνα Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι έχει προκληθεί μεγάλη αναταραχή στους παραγωγούς. Επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν προκύπτει το συμπέρασμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου περί απαγόρευσης της χρήσης του διακριτικού ονόματος "τσίπουρο" ή "τσικουδιά".

Όπως αναφέρουν οι αναπληρωτές Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της, αλλά και στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρεται σε παραβάσεις επιχειρήσεων εστίασης σχετικά με την πώληση τσίπουρου / τσικουδιάς μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών. Οι παραβάσεις αυτές έρχονται, όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου και η εγκύκλιος, κατά παράβαση προς τα προβλεπόμενα στο άρθρο 75 της Υ.Α. 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».

Στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (α.82 - Ν.2960/2001) αναφέρεται ρητά ο τρόπος φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς των διήμερων αποσταγματοποιών και ορίζεται μειωμένος συντελεστής.

Το πλαίσιο

Αντίστοιχα, στον Ν.2969/2001 ορίζεται το πλαίσιο όσον αφορά τις άδειες, τα τεχνικά μέσα παραγωγής και την εμπορία των προϊόντων.

«Σημαντικό ρόλο στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό διαδραμάτισε η ενίσχυση και προστασία αυτών των προϊόντων και των παραγωγών, ενώ παράλληλα βάλαμε κανόνες στη διακίνηση και την παραγωγή, με απώτερο στόχο πάντα την προστασία της ομαλής λειτουργίας της σχετικής αγοράς αλλά και -ιδίως- των μικρών παραγωγών.

Καθορίστηκε, μεταξύ άλλων, πότε επιτρέπεται η διακίνηση του προϊόντος των διήμερων παραγωγών, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα παραγωγής για ίδια κατανάλωση, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης άδειας κατασκευής και κατοχής νέου άμβυκα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και καθορίστηκαν οι τρόποι διάθεσης αποκλειστικά από τους ίδιους τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους).

Παράλληλα, αποφασιστική και καθοριστική ήταν η δραστηριοποίησή μας στη διαδικασία τροποποίησης και αναθεώρησης της Οδηγίας 92/83. Με βάση σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις, διαμορφώθηκε τελική πρόταση κειμένου εργασίας, στο οποίο διευκρινιζόταν η δυνατότητα της χώρας μας να επιβάλει μειωμένο (κατά 50%) συντελεστή στο ούζο και το τσίπουρο / τσικουδιά, ενώ τονιζόταν πως δεν γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε παρέκκλιση, η οποία τυχόν κατατείνει σε αμφισβήτηση ή περιορισμό του ανωτέρω δικαιώματός μας. Παράλληλα, καθίστατο σαφής η πολιτική μας βούληση για την επιβεβλημένη και αποτελεσματική προστασία του καθεστώτος των διήμερων αποσταγματοποιών, με διασφάλιση χαμηλού φορολογικού συντελεστή», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τροποποίηση της Οδηγίας συμπεριέλαβε πλέον και το τσίπουρο - τσικουδιά στο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή, δηλαδή στο 50% του κανονικού συντελεστή για τα αλκοολούχα, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη παραγωγή του. Με αυτό το αποτέλεσμα προστατεύεται το εν λόγω παραδοσιακό προϊόν απέναντι στον ανταγωνισμό και ενισχύει τη θέση του στην αγορά. Ενώ για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η θέση των μικρών - διήμερων αποσταγματοποιών.

Η δήλωση των στοιχείων των παραγωγών αποσκοπεί στη διασφάλιση της διακίνησης του προϊόντος.

Η απαγόρευση της χρήσης του διακριτικού ονόματος ‘τσίπουρο’ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρών παραγωγών. Αντίθετα, περιθωριοποιεί τη θέση τους στην αγορά.

Περαιτέρω δε, εκ του νόμου, αλλά και εκ της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017, δεν προκύπτει το συμπέρασμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, περί απαγόρευσης της χρήσης του διακριτικού ονόματος ‘τσίπουρο’ ή ‘τσικουδιά’. Άμεσα λοιπόν πρέπει να δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις για το πού αποσκοπεί η εν λόγω ανακοίνωση και εγκύκλιος, καθώς έχει προκληθεί μεγάλη αναταραχή στους παραγωγούς» σημειώνουν ο Γ. Τσίπρας και η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις