Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Για αποπληρωμή δανείων διέθεσε την επιμορφωτική κρατική επιχορήγηση η Ν.Δ.

Ποσό σχεδόν 900.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς χρησιμοποίησε η Ν.Δ. για να αποπληρώσει τις υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις.

 Αυτή η παράβαση του νόμου για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων από τη μεριά της Ν.Δ. γνωστοποιήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων για τα έτη 2016 και 2017 από την ειδική Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων, αφού προηγήθηκε δικαστική διαμάχη με το vouliwatch.gr. Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία αποφάσισε να μην επιβάλει κάποια κύρωση.

Το 2016 παρακρατήθηκε από τράπεζες και το Δημόσιο για οφειλές της Ν.Δ. ποσό 356.922,07 ευρώ από την κρατική επιμορφωτική δαπάνη που είχε δοθεί στο κόμμα. Αντίστοιχα το 2017 παρακρατήθηκε από τράπεζες και Δημόσιο για οφειλές της Ν.Δ. ποσό 519.019,53 ευρώ από την κρατική επιμορφωτική δαπάνη προς τη Ν.Δ. Ο νόμος ορίζει ότι, σε περίπτωση που το ποσό που δίνεται στα κόμματα για ερευνητικούς κι επιμορφωτικούς σκοπούς δεν δαπανηθεί για τους σκοπούς αυτούς, οφείλει να επιστραφεί.

Δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα ούτε για τη διακίνηση ποσών εκτός των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αποφάσισε να μην επιβάλει πρόστιμα ούτε για την παράβαση της νομοθεσίας σε σχέση με τη διακίνηση των εσόδων και των δαπανών (άνω των 20.000 ευρώ) των κομμάτων από ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αρκετά κόμματα το 2016 και λιγότερα το 2017 διακίνησαν είτε έσοδα είτε δαπάνες ή και τα δύο εκτός των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών, όπως επιβάλλει η νομοθεσία για την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Τα ποσά που δεν διακινήθηκαν μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών είναι από περίπου 500 ευρώ ώς 30.000 ευρώ, με την εξαίρεση του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, που διακίνησαν μεγαλύτερα ποσά εκτός των λογαριασμών.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο