Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
ΟΗΕ: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία Κασόγκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ: Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία Κασόγκι

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ, η οποία και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του Ριάντ ώστε να περιλάβουν τον πρίγκιπα διάδοχο και τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία, εκτός και αν αποδείξει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την υπόθεση.

Η Καλαμάρ κάλεσε τις χώρες να επικαλεστούν την παγκόσμια δικαιοδοσία για ένα διεθνές έγκλημα, όπως το αποκάλεσε, και να προχωρήσουν σε συλλήψεις αν αποδειχθεί η ευθύνη κάποιων ατόμων.

«Το συμπέρασμα της ειδικής εισηγήτριας είναι ότι ο κ. Κασόγκι υπήρξε θύμα σκόπιμης, προμελετημένης εκτέλεσης, μίας εξωδικαστικής εκτέλεσης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει η Ανιές Καλαμάρ στην έκθεσή της, καρπό εξάμηνης έρευνας.

Η Ανιές Καλαμάρ ταξίδεψε στην Τουρκία μαζί με ομάδα ιατροδικαστών και νομικών και δήλωσε ότι έλαβε αποδεικτικά στοιχεία από τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία «υποστηρίζει σθεναρά» την συντριπτική για τη Σαουδική Αραβία έκθεση σχετικά με τη δολοφονία Κασόγκι, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Υποστηρίζω σθεναρά τις συστάσεις της εισηγήτριας Ανιές Καλαμάρ προκειμένου να διαλευκανθεί η δολοφονία του Κασόγκι και να καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι» έγραψε ο Τούρκος υπουργός στο Twitter.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτής του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, εθεάθη για τελευταία φορά να εισέρχεται στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας το πρωί τις 2ας Οκτωβρίου 2018, όπου επρόκειτο να παραλάβει επίσημα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του.

Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εντός του προξενείου, το σώμα του διαμελίσθηκε και μεταφέρθηκε εκτός των χώρων του προξενείου και δεν βρέθηκε ποτέ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL