Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Μην ξεχνάτε τους φτωχούς του κόσμου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μην ξεχνάτε τους φτωχούς του κόσμου!

Εκτός ελέγχου, κυριολεκτικά, εξαπλώνεται η πανδημία της Covid-19 στις ΗΠΑ, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει την Πέμπτη τους 974 και τα ημερήσια κρούσματα να καταρρίπτουν ακόμη ένα ρεκόρ, το έβδομο στη σειρά, φθάνοντας τα 77.300 σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς που βασίζεται σε επίσημα κυβερνητικά δεδομένα.

Όμως αυτή δεν είναι παρά μόνο η μία όψη της πραγματικότητας, η όψη που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Οι προβολείς της δημοσιότητας σπάνια εστιάζουν στην «άλλη μεριά» της ανθρωπότητας, εκεί όπου η μάχη ενάντια στον αόρατο φονικό εχθρό δίνεται με περιορισμένα μέσα, λιγοστές δυνάμεις και ελάχιστη υποστήριξη. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος είναι και σ’ αυτή την κρίση «αόρατος» και μόνος, μια «λεπτομέρεια» που σπάνια απασχολεί τους κυβερνώντες και τα ΜΜΕ...

Όλεθρος για τα χαμηλά εισοδήματα

Δραματική προειδοποίηση για την αποτυχία, και εν μέρει την απροθυμία, των αναπτυγμένων χωρών της Δύσης να υποστηρίξουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο μπροστά στην πρωτοφανή απειλή της πανδημίας απεύθυνε χθες ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως αυτή η κοντόφθαλμη προσέγγιση κινδυνεύει να επιδεινώσει τις συνέπειες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο άμεσο μέλλον.

«Η πανδημία και η επακόλουθη παγκόσμια ύφεση βρίσκονται καθ’ οδόν για να σπείρουν τον όλεθρο στις ευάλωτες και χαμηλού εισοδήματος χώρες. Η ανταπόκριση των πλούσιων εθνών μέχρι στιγμής ήταν εξαιρετικά ανεπαρκής και επικίνδυνα κοντόφθαλμη» τόνισε ο Μαρκ Λόουκοκ, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε πολλά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, ειδικά στη Λατινική Αμερική και τώρα την Αφρική. Σύμφωνα εξάλλου με αξιωματούχο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η Covid-19 εξαπλώνεται με «ανησυχητικό» ρυθμό και στη Νότια Ασία, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τραγικά προβλήματα για μια γενιά

«Η αποτυχία να δράσουμε τώρα θα επιτρέψει στον ιό να κυκλοφορεί ελεύθερα στον κόσμο αναιρώντας δεκαετίες προόδου και δημιουργώντας μεγάλα και τραγικά προβλήματα για μια γενιά» τόνισε ο Λόουκοκ. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με τον τρέχοντα ρυθμό εξάπλωσης, η πανδημία και η παγκόσμια οικονομική κρίση που συνδέεται μ’ αυτήν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πρώτη εδώ και τριάντα χρόνια αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας και να οδηγήσουν 265 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση πείνας μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, η προστασία του φτωχότερου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού από τη διπλή κρίση δημόσιας υγείας και οικονομικής συρρίκνωσης θα κοστίσει 90 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αν και το ποσό αυτό δείχνει να είναι μεγάλο, δεν είναι παρά το 1% του πακέτου μέτρων στήριξης που εφάρμοσαν οι πλούσιες χώρες για να προστατεύσουν τις δικές τους οικονομίες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Λόουκοκ.

Εκτός ελέγχου η πανδημία στις ΗΠΑ

Για την ώρα, ωστόσο, ένα από τα πιο πλούσια έθνη του κόσμου δείχνει ανίκανο να ελέγξει την κατάσταση στην επικράτειά του, με μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει να βοηθήσει τους πολίτες της, πόσο μάλλον τους άλλους. Η εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει περάσει σε μια νέα, πρακτικά ανεξέλεγκτη φάση, επιβεβαιώνοντας τις ζοφερές προβλέψεις των επιδημιολόγων, που μιλούσαν για κορύφωση της καμπύλης με σχεδόν 100.000 νέα κρούσματα καθημερινά. Με βάση την καταγραφή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, η οποία αντλεί δεδομένα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, το 24ωρο της Πέμπτης καταγράφηκαν στην αμερικανική επικράτεια 77.300 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό σε όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πανδημίας. Το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 67.800 κρούσματα, είχε καταγραφεί στις 10 Ιουλίου.

Οι νέες μολύνσεις βρίσκονται σε άνοδο σχεδόν σε όλες τις πολιτείες, αλλά η Φλόριντα είναι εκείνη που φαίνεται να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση ξεπερνώντας την πολυπληθέστερη Καλιφόρνια αλλά και το Τέξας, δύο πολιτείες που καταγράφουν γύρω στις 10.000 κρούσματα την ημέρα. Πάνω από 315.000 κάτοικοι της Φλόριντας έχουν προσβληθεί συνολικά.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα. Η χώρα ενδέχεται να μετρά 151.000 νεκρούς έως την 1η Αυγούστου βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων 23 κέντρων έρευνας, όπως υπολόγισε ομάδα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης για λογαριασμό των ομοσπονδιακών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Ο δρ Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει προειδοποιήσει ότι τα κρούσματα ενδέχεται σύντομα να ξεπερνούν τις 100.000 την ημέρα εάν δεν ληφθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL