Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ο ιός εξαπλώνεται και η Wall Street καλπάζει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ιός εξαπλώνεται και η Wall Street καλπάζει...

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 24ωρα με τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνά πλέον το αθροιστικό σύνολο των κρουσμάτων σε Ιταλία και Ισπανία, τις δύο χειρότερα πληγείσες χώρες της Ευρώπης.

Και μπορεί οι Αμερικανοί αρμόδιοι να προειδοποιούν για επικείμενη εκατόμβη νεκρών το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο στην Wall Street οι τιμές των μετοχών επέστρεψαν χθες σε ανοδική τροχιά. Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι σε ορισμένες πολιτείες το επιδημικό κύμα έχει φτάσει στην κορύφωσή του και άρα πρέπει να αναμένεται σύντομα επιστροφή στην... κανονικότητα.

Όμως στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι μια πολύ αισιόδοξη προσδοκία και στη χειρότερη μια αυταπάτη, δεδομένου ότι η επιδημία καλπάζει σε όλη τη χώρα.

Στη Νέα Υόρκη, μια από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης στην αμερικανική επικράτεια, ο αριθμός των θανάτων έπεσε ελαφρά χθες στους 594 από 630 την Κυριακή, αλλά ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο προειδοποίησε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλει κάποιος συμπεράσματα σε σχέση με την εξέλιξη της κατάστασης το επόμενο διάστημα.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ιού στη Νέα Υόρκη έχει φτάσει πλέον τους 4.159. Η επιδημία δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος Υγείας της πολιτείας καθώς υπάρχει έλλειψη σε εξοπλισμό και σε γιατρούς, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιδρά με καθυστέρηση στις εκκλήσεις του κυβερνήτη για αρωγή σε μέσα και ανθρώπους.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο την αποστολή περίπου 1.000 στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών για να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και οι πρώτοι 325 έφτασαν την επόμενη ημέρα. Οι υπόλοιποι θα επανδρώσουν ένα κέντρο διασκέψεων στο Μανχάταν που μετατράπηκε από τον στρατό σε νοσοκομείο εκστρατείας με 2.500 κλίνες.

Η Κυριακή ήταν μια από τις χειρότερες ημέρες στην έως τώρα πορεία της επιδημίας στις ΗΠΑ. Πάνω από 1.200 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή μολυσμένοι από τον φονικό ιό. Στη χώρα καταγράφονται πλέον 337.072 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι ασθενών έχουν φθάσει τους 9.633, σύμφωνα με την καταμέτρηση αναφοράς του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή μαζί με το κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης, ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά τους και τους κάλεσε να προετοιμαστούν για έναν «φρικτό αριθμό» νεκρών τις επόμενες ημέρες που θα κορυφωθεί η επιδημία.

«Σαν το Περλ Χάρμπορ»

"Αυτή η εβδομάδα θα είναι κάτι σαν το Περλ Χάρμπορ, σαν την 11η Σεπτεμβρίου, μόνον που τώρα η κατάσταση δεν θα εντοπίζεται σε ένα μέρος, θα είναι σε όλη τη χώρα" προειδοποίησε από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός διευθυντής των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας Τζερόμ Άνταμς μιλώντας στο δίκτυο NBC.

"Θα είναι μια άσχημη εβδομάδα με κλιμάκωση των μακάβριων απολογισμών, δυσκολευόμαστε να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο" παραδέχθηκε ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πάντως, για ευνόητους λόγους, η κυβέρνηση Τραμπ επιμένει να καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να δηλώνει ότι "αρχίζουμε να βλέπουμε ακτίνες" ελπίδας καθώς υπάρχει «μια ορατή σταθεροποίηση» στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτή η «διαπίστωση» δεν είναι διόλου αντιφατική. "Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα κάποιο όριο, το οποίο θα είναι τρομερό όσον αφορά τους θανάτους, για να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τη Νέα Υόρκη πολλές αμερικανικές πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, το Ιλινόι, το Μίσιγκαν, έχουν επίσης πληγεί βαριά από το επιδημικό κύμα. Οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες τους ζήτησαν να εκπονηθεί ένα ομοσπονδιακό σχέδιο για την εναρμόνιση των μέτρων πρόληψης, αλλά για την ώρα αυτό δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του Λευκού Οίκου.

"Το να μην υπάρχει εθνική στρατηγική για όλη τη χώρα, αλλά ένα συνονθύλευμα που εξαρτάται από κυβερνήτες, δημιουργεί, όπως το βλέπω, εγώ μια πορώδη κατάσταση" τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Ουίτμερ, καθώς εννέα πολιτείες στο κεντρικό και το νότιο τμήμα των ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει καθόλου περιοριστικά μέτρα.

"Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα" πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Ιλινόι Τζέι Πρίτζκερ. "Εναπόκειται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ζητήσει από όλους τους κυβερνήτες να λάβουν περιοριστικά μέτρα" πρόσθεσε κατηγορώντας τον Πρόεδρο Τραμπ για "απροθυμία" καθώς τα όποια μέτρα είναι πάντα «δαπανηρά» για την αμερικανική οικονομία.

Οι εννέα πολιτείες, μεταξύ των οποίων οι Αϊόβα, Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα και Νότια Ντακότα, παράγουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και "δυσκολεύονται να βρουν τα μέσα για να συνεχίσουν να διατρέφουν τη χώρα αν έχουν έναν πληθυσμό κλεισμένο στο σπίτι" σημείωσε πάντως ο αρχίατρος Τζερόμ Άνταμς.

Ιαπωνία: 1 τρισ. δολάρια το πακέτο διάσωσης της οικονομίας

Στο μεταξύ, την ώρα που η Ευρώπη... «συζητάει» ακόμη για το πώς θα βοηθήσει τον εαυτό της, καθώς ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός συνεχίζει να ορθώνει εμπόδια στην προοπτική κοινής αντιμετώπισης του κοινού κινδύνου, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν διστάζει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σώσει την οικονομία της χώρας, η οποία επίσης αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεσμεύθηκε χθες να υλοποιήσει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο στήριξης της οικονομίας ίσο με το 20% του ιαπωνικού ΑΕΠ και να λάβει «όλα τα μέτρα» που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό σοκ της πανδημίας.

Το πακέτο, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, θα ανέλθει συνολικά σε 108 τρισ. γεν (989 δισ. δολάρια), σχεδόν διπλάσιο εκείνου που είχε εγκριθεί το 2009 για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ήταν 514 δισ. δολαρίων.

«Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης πρωτοφανούς κλίμακας, αξίας 108 τρισ. γεν ή 20% του ΑΕΠ, λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκαλεί στην οικονομία η επιδημία του κορωνοϊού» δήλωσε ο Άμπε ύστερα από σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο προσχέδιο του σχετικού εγγράφου η πανδημία χαρακτηρίζεται ως η «μεγαλύτερη κρίση» που έχει αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, το πακέτο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμενε η αγορά, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της ασφάλειας σε όσους αντιμετωπίζουν την προοπτική μείωσης των εισοδημάτων τους και παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

«Ίσως υπάρξει περιορισμένος αντίκτυπος στην τόνωση της κατανάλωσης δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι απέχουν από τις αγορές προϊόντων αυτή την περίοδο, αλλά το πακέτο αυτό μπορεί να αποτρέψει δευτερογενείς επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας» δήλωσε υψηλόβαθμος οικονομολόγος του ομίλου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Nomura Securities.

Το πακέτο περιλαμβάνει απευθείας καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους άνω των 6 τρισ. γεν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL