Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Πολυβόλα εναντίον κορωνοϊού -Μέτρα στήριξης με εθνικιστική ρητορική και ρατσισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Πολυβόλα εναντίον κορωνοϊού -Μέτρα στήριξης με εθνικιστική ρητορική και ρατσισμό

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν κάθε δυνατή προφύλαξη κατά του κορωνοϊού έχοντας στη διάθεσή τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και συστήματα Υγείας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εκτίναξης της ανεργίας, ενώ ορισμένες φορές εκλαμβάνουν την πανδημία ως ευκαιρία περιορισμού των ελευθεριών και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την επιστροφή χιλιάδων μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα σε μια περίοδο που τα σύνορα έχουν κλείσει και γι’ αυτούς που θέλουν... να βγουν.

Βουλγαρία: Με τον στρατό και την αστυνομία εναντίον Ρομά και... Διαδικτύου

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθες μέτρα 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. θα δαπανηθούν άμεσα για τις ανάγκες των υπουργείων Υγείας, Αμύνης και Εσωτερικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Το 12% των επιχειρήσεων στη χώρα έχει σταματήσει να λειτουργεί, ενώ το Δημόσιο θα καταβάλει το 60% των αποδοχών σε 100.000 εργαζόμενους.

Μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση με την ψήφο του Κοινοβουλίου, ύστερα από μια πολυτάραχη συνεδρίαση, ο στρατός θα μπορεί να απαγορεύσει ακόμη και με τη βία τη μετακίνηση των πολιτών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατήγγειλε την ανάληψη «πλήρους εξουσίας από τον στρατό» διότι «τα πολυβόλα είναι άχρηστα μπροστά στον κορωνοϊό».

Μέσα στο πακέτο αντιμετώπισης του κορωνοϊού προβλέπονται σοβαρά πρόστιμα φυλάκισης για όσους διαδίδουν fake news, ενώ διευκολύνεται η είσοδος της αστυνομίας στις εταιρείες τηλεφωνίας και παροχών δικτύων, όπως και η κατάσχεση τραπεζών στοιχείων. Το βέτο του Προέδρου της Δημοκρατίας πάντως απέφυγε τα χειρότερα προκαλώντας την οργή του πρωθυπουργού της χώρας. Στο τέλος μόνο οι ακροδεξιοί εθνικιστές του VMRO ψήφισαν τις διατάξεις για τη φυλάκιση όσων διαδίδουν fake news.

Με διάταγμα η κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει από τις τηλεφωνικές εταιρείες στοιχεία για τις μετακινήσεις των πολιτών και τους αριθμούς που καλούν και ποιους ιστοτόπους επισκέπτονται.

Την ίδια στιγμή οι συνοικίες των Ρομά στη Σόφια, το Καζανλάκ και τη Νόβα Ζαγόρα, βρέθηκαν στην πράξη περικυκλωμένες με εισαγγελική εντολή από την αστυνομία έπειτα από ρεπορτάζ ότι οι κάτοικοι δεν σέβονται τις απαγορευτικές διατάξεις, ενώ ευρωβουλευτής του ακροδεξιού Βουλγαρικού Εθνικού Κινήματος IMRO αποκάλεσε στην τηλεόραση τις συνοικίες των Ρομά «πιθανές εστίες του κορωνοϊού» τροφοδοτώντας τη ρατσιστική ρητορική.

Ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, με την Ουγγαρία να ανοίγει τα σύνορά της στους μετανάστες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Σερβία: Στρατός στα σύνορα και κέντρα υποδοχής μεταναστών

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε ότι «δεν μπορούμε να γιατρέψουμε τον καρκίνο με την ασπιρίνη» και υπέγραψε την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων, των νοσοκομείων και (προσοχή!) των κέντρων υποδοχής μεταναστών από τον στρατό μεταφέροντας σε άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Απριλίου. Από τις 8 μ.μ. έως τις 5 τοπική ώρα ισχύει ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Μόνο που οι διεθνείς Σέρβοι παίκτες στη Ρεάλ Μαδρίτης και το Άσκολι δεν τέθηκαν ούτε σε καραντίνα και συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, σε αντίθεση με πάνω από 70.000 μετανάστες που επέστρεψαν ευρωπαϊκές χώρες και βρέθηκαν στο στόχαστρο ως πιθανές εστίες του ιού. Για τον Βούτσιτς «η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν υπάρχει» και για τον λόγο αυτόν ζήτησε βοήθεια από τον Πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος θα στείλει τεστ, μάσκες και αναπνευστήρες για μονάδες εντατικής.

Βόρεια Μακεδονία: Δέηση με τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας

Στη Βόρεια Μακεδονία ο καθολικός επίσκοπος Κίρο Στοχάνοφ έκανε δέση και ευλόγησε τη χώρα έχοντας δίπλα του στο μπαλκόνι της κατοικίας του σε λόφο των Σκοπίων τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας ή Αγίας Τερέζας της Καλκούτας, ενώ η ανεργία στη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται ότι ξεπέρασε το 20% εξαιτίας των απολύσεων των τελευταίων ημερών.

Έντι Ράμα: Με τον στρατό εναντίον κορωνοϊού, προδοτών και αόρατων εχθρών

«Ο Θεός των Αλβανών είναι μεγάλος για να πιάνει τόσο τους χριστιανούς όσο και τους μουσουλμάνους πολίτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν «εγκλήματα πολέμου», «βρισκόμαστε σε πόλεμο», «υπάρχει ένας αόρατος εχθρός», «θα παρατάξουμε όλο τον στρατό εναντίον των ανεύθυνων προδοτών» επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, κυρίως από τα κοινωνικά δίκτυα, απειλώντας όσους κυκλοφορούν στους δρόμους ότι θα τους αντιμετωπίσει με τις αντλίες της αστυνομίας και τα χημικά.

Ο Ράμα εμφανίστηκε σε λαϊκή αγορά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και με το μπουφάν της Γιουβέντους, για να επιπλήξει τους γηραιότερους και όσους κυκλοφορούσαν χωρίς λόγο στους δρόμους.

Για να κερδίσει την κοινή γνώμη μάλιστα τόνισε ότι «μπορείτε να με βρίζεται όσο θέλετε, αλλά σεβαστείτε τους κανόνες». Στην Αλβανία μπορεί κανείς να κυκλοφορεί από τις 5 π.μ. έως τη 1 μ.μ. για να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα ή να πάει στην εργασία του. Τις υπόλοιπες ώρες οι δρόμοι ανήκουν στα σώματα ασφαλείας, τον στρατό και το προσωπικό Υγείας.

Ρουμανία: «Απόλυση» υπουργού Υγείας που ήθελε μάσκες, γάντια και τεστ

«Δεν υπάρχουν μάσκες και εξοπλισμός στα νοσοκομεία, πρέπει να κάνουμε τεστ για τον κορωνοϊό στους κατοίκους του Βουκουρεστίου» τόλμησε να πει ο γιατρός και υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Βόκτορ Κοστάκε για να βρεθεί στην εξώπορτα της κυβέρνησης από τον 56χρονο πρωθυπουργό Λούντοβιτς Όρμπαν, που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος ο Όρμπαν ζήτησε από τον Κοστάκε να παραιτηθεί ύστερα από μια λογομαχία τους εξαιτίας των ανησυχιών του υπουργού Υγείας για την έλλειψη εξοπλισμού στα νοσοκομεία, την έλλειψη σε μάσκες και γάντια για το νοσηλευτικό προσωπικό, την ανυπαρξία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την ανακοίνωση του ιδίου του υπουργού από τις τηλεοράσεις για να γίνουν τεστ για τον κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό του Βουκουρεστίου. Η απάντηση του Όρμπαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ότι... λεφτά δεν υπάρχουν.

Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φροντίσει για την υγεία των πολιτών ο αρμόδιος υπουργός, τα ηνία ανέλαβε ο κλήρος συνεχίζοντας τις μαζικές μεταλήψεις με το ίδιο κουταλάκι, όπως μετέδωσαν πολλές τηλεοράσεις, βλέποντας μάλιστα στο Κλουζ ουρές πιστών να μεταλαμβάνουν στη σειρά από ιερείς που χρησιμοποιούν μόνο ένα κουταλάκι.

Στις 28 Φεβρουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας είχε εκδώσει οδηγίες επιτρέποντας στους πιστούς να χρησιμοποιήσουν, εάν θέλουν, δικό τους κουταλάκι για τη μετάληψη, αλλά οι υποδείξεις αυτές δεν ήταν υποχρεωτικές για τους ιερείς και τους πιστούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL