Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Προς αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Μπόρις Τζόνσον / Νίκησε το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Μπόρις Τζόνσον / Νίκησε το Brexit

Η κόπωση που προκάλεσε το αδιέξοδο του Brexit ήταν τελικά ο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των Βρετανών ψηφοφόρων, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα του exit poll που η βρετανική τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα χθες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Με βάση την έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 20.000 ατόμων και 144 εκλογικά τμήματα, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επρόκειτο να συγκεντρώσουν γύρω στις 368 έδρες, τη στιγμή που για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτούνται 326 έδρες.

Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί από το τελικό αποτέλεσμα, οι Τόρις θα έχουν εκλέξει 50 επιπλέον έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 και θα έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη ίσως σε έκταση εκλογική τους νίκη μετά τη σαρωτική επικράτηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στις εκλογές του 1987.

Το exit poll παρουσίαζε από την άλλη μια ζοφερή εικόνα για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι 191 βουλευτές που τους εμφάνιζε να εκλέγουν είναι 71 λιγότεροι από εκείνους που κέρδισαν μια θέση στο Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2017. Θα πρόκειται επομένως για μια συντριβή ανάλογη με εκείνη που γνώρισε το κόμμα υπό την ηγεσία του Μάικλ Φουτ το 1983.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εμφανίζονταν να εκλέγουν 13 βουλευτές, έναν δηλαδή περισσότερο από την προηγούμενη φορά, ενώ οι Σκωτσέζοι του SNP κέρδιζαν 55 έδρες ανεβάζοντας τη δύναμή τους κατά 20 σχεδόν μονοπολώντας έτσι τις εκλογικές περιφέρειες του βρετανικού Βορρά.

Οι προβλέψεις των exit poll δεν είναι φυσικά ποτέ απόλυτα ασφαλείς. Πόσο μάλλον σε μια εκλογική αναμέτρηση για την οποία οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν εξαιρετικά αμφίρροπες μάχες σε περισσότερες από 100 μονοεδρικές περιφέρειες -κάτι που φυσικά μεταφράζεται σε περισσότερες από 100 έδρες στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Ένα κόμμα θα μπορούσε έτσι να υπερισχύσει σε εθνικό επίπεδο, αλλά να μην κερδίσει τελικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τόσο το επίπεδο της συμμετοχής όσο και η λεγόμενη "στρατηγική ψήφος" αναμενόταν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Τον συσχετισμό δυνάμεων στο νέο Κοινοβούλιο αναμενόταν να καθορίσουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι επιδόσεις κομμάτων που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τους δύο εκπροσώπους του βρετανικού δικομματισμού. Οι Τόρις είχαν καταλήξει σε παρασκηνιακή συμφωνία με τους "σκληρούς" αντιευρωπαϊστές, οπότε δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Τους Εργατικούς ωστόσο φαίνεται να έπληξε η άνοδος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων: των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Τζο Σουίντον και του σκωτσεζικού SNP, που πέτυχε έναν μικρό θρίαμβο.

Η χθεσινή ήταν η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στη Βρετανία την τελευταία πενταετία (τρεις γενικές εκλογές και δημοψήφισμα για το Brexit). Τη μεγαλύτερη όμως κόπωση στο εκλογικό σώμα φαίνεται ωστόσο να προκάλεσε το παρατεινόμενο αδιέξοδο στις διαδικασίες με στόχο την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Τα δύο μεγάλα κόμματα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με διαφορετικές στρατηγικές. Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έφεραν την ολοκλήρωση του Brexit στο επίκεντρο του προεκλογικού τους προγράμματος υποσχόμενοι την ταχύτερη δυνατή έξοδο από τον σημερινό λαβύρινθο.

Από την άλλη ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετατοπίσει το βάρος από το Brexit στη λιτότητα της τελευταίας δεκαετίας και την κοινωνική αναλγησία των αντιπάλων του. Ήταν μια στρατηγική που στέρησε την αυτοδυναμία της Τερέζα Μέι στις εκλογές του 2017, αλλά δεν φαίνεται να πέτυχε τον στόχο της τη δεύτερη φορά, με βάση το exit poll.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL