Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Μαζικές διαδηλώσεις στην Κολομβία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Μαζικές διαδηλώσεις στην Κολομβία

Οι πλατείες και οι δρόμοι της Κολομβίας γέμισαν χθες για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες από τους απεργούς και τους διαδηλωτές, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε μαζική συμμετοχή των ιθαγενών πληθυσμών που μετά από πολύωρα ταξίδια από τα βάθη των δασών έφθασαν στο κέντρο της Μπογκοτά και των άλλων μεγάλων πόλεων για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή και το τέλος της καταστολής και της καταπίεσης που αντιμετωπίζουν από τη ρατσιστική πολιτική των κεντρικών κυβερνήσεων της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την κυβέρνηση, γιατί έχουμε διαφορετικές απόψεις», τόνισε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας COB Ορχουέλα, υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την κυβέρνηση μέσα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που θα συνεχιστούν για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας».

Ιδιαίτερο βάρος στις διαπραγματεύσεις αρχίζει να έχει και η συμφωνία ειρήνης με τις FARC, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι δολοφονίες από παρακρατικούς πολλών πρώην ανταρτών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία. Τη Δευτέρα εκτελέστηκε εν ψυχρώ, στη μέση του δρόμου, ο Μανουέλ Σάντος Γιατακουέ Ράμος, πρώην αντάρτης των FARC, ενώ έχουν δολοφονηθεί πάνω από 160 πρώην αντάρτες των FARC.

Βολιβία: Αναδιοργάνωση του MAS

Στη Βολιβία το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες θα ξεκινήσει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου τις διαδικασίες για να χαράξει τη στρατηγική που θα μπορέσει να του διασφαλίσει μια νέα νίκη στις επόμενες εκλογές (οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πιθανώς τον Μάρτιο) σπάζοντας την αστυνομοκρατία και τον φόβο των τραμπούκων και των πραξικοπηματιών.

Η μεγάλη σύσκεψη αναδιοργάνωσης του MAS θα πραγματοποιηθεί στην Κοτσαμπάμπα, την περιοχή των ιθαγενών από την οποία προέρχεται ο Έβο Μοράλες, ενώ σε αυτήν θα συμμετέχουν και όλες οι κοινωνικές οργανώσεις και οι τομείς που στήριξαν το εγχείρημα της πολυεθνικής Βολιβίας των ίσων δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών για όλους.

Δεξιά παλινόρθωση με τη... Βίβλο

Η «προσωρινή Πρόεδρος» Ανιές αντικατέστησε τον υπουργό Προεδρίας Χουστιανιάνο με τον υπουργό Δημοσίων Έργων Νουνιέθ, από τη στιγμή που ο Χουστιανιάνο βρέθηκε στο επίκεντρο δύο σκανδάλων. Η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών ανακοίνωσε ότι εξετάζει σχέδιο «για την επιστροφή τουλάχιστον 1.300 πολιτικών εξόριστων και κυνηγημένων από τις κυβερνήσεις του Μοράλες».

Από την πλευρά του, ο καρδινάλιος Τικόνα πραγματοποίησε δέηση «για την επιστροφή της Βίβλου στο προεδρικό μέγαρο» και ζήτησε από όλους τους Βολιβιανούς να συνεισφέρουν για την ειρήνευση της χώρας. «Είναι μεγάλη χαρά ο λόγος του Θεού, ο λόγος της ζωής, να μπαίνει στο προεδρικό μέγαρο και να αποτελεί το φως που φωτίζει όλους τους ανθρώπους με καλή θέληση για να ζήσουμε στη πατρίδα μας», επανέλαβε ο καρδινάλιος. Ο προστατευόμενος από την Καθολική Εκκλησία αρχιτραμπούκος Καμάτσο δήλωσε ότι σχεδιάζει την κάθοδό του στις προεδρικές εκλογές και ότι για την αντιπροεδρία θα προτείνει μια γυναίκα, εάν δεν συμμετάσχει ο φίλος του Πουμάρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL