Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C18.8°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.9°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.9°C
0 BF 63%
Κώστας Αρβανίτης / «Καταφέραμε να κάνουμε τη ζωή των υπηκόων τρίτων χωρών ευκολότερη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Αρβανίτης / «Καταφέραμε να κάνουμε τη ζωή των υπηκόων τρίτων χωρών ευκολότερη»

Ευρωκοινοβούλιο
EUROPEAN PARLIAMENT

Toν θετικό αντίκτυπο που θα επιφέρει η αναδιατύπωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για ενιαία άδειας διαμονής και εργασίας στην καθημερινότητα των υπηκόων τρίτων χωρών που αναζητούν διαμονή και εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left Κώστας Αρβανίτης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετά από πολύμηνες διεργασίες και διοργανικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις οποίες ο ευρωβουλευτής συμμετείχε με την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή εκ μέρους της Αριστεράς, επετεύχθη συμφωνία επί του τελικού κειμένου της Οδηγίας, με αποτέλεσμα να έρθει προς ψήφιση στην πρόσφατη Ολομέλεια και να εγκριθεί από το σώμα.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις σημαντικές νίκες που επιτεύχθηκαν κατά την επεξεργασία της Οδηγίας στις Επιτροπές LIBE & EMPL και μετέπειτα στις διαπραγματεύσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο χρονικό όριο που οφείλει το κράτος μέλος να επεξεργαστεί και να απαντήσει στις αιτήσεις αλλά και στην ίση μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών με τους Ευρωπαίους πολίτες. Νίκες που αφορούν στη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, την προστασία τους από την εργοδοτική εκμετάλλευση, το δικαίωμά τους στην ανεργία αλλά και τη στέγη.

«Ναι, καταφέραμε να κάνουμε την ζωή τους ευκολότερη. H δική μας Ευρώπη σημαίνει σύνθεση και για αυτήν την Ευρώπη θα παλεύουμε», υπογράμμισε ο Κ. Αρβανίτης, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποκριτική και διπρόσωπη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία από τη μία εμφανίζεται προοδευτική στην “νόμιμη μετανάστευση” ενώ στα ζητήματα του προσφυγικού και της διεθνούς προστασίας και ασύλου έχει ενστερνιστεί την πιο ακραία δεξιά ρητορική και πολιτική.

«Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε πλήρη αντίθεση με την ουσία αυτής της θετικής πρότασης. Δημιουργούμε στις χώρες υποδοχής φυλακές και όχι ουσιαστικά ανοιχτούς ορίζοντες και για τους ανθρώπους και για τις χώρες υποδοχής», κατέληξε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/The Left.

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Αρβανίτη:

Κ. Επίτροπε, κ. Πρόεδρε,

Κλείνοντας αυτή τη θητεία πρέπει να ομολογήσω ότι αυτός ο φάκελος είναι ένα επίτευγμα για εμάς, για την Αριστερά, γιατί συμμετείχαμε, βάλαμε το λιθαράκι μας και νιώθω όμορφα για αυτό. Έτσι, στο τέλος της θητείας.

Και θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τους εισηγητές και ιδιαίτερα τον Χαβιέρ και να του ευχηθώ για τα γενέθλιά του να είναι πάντα καλά, να είναι υγιής, να είναι δυνατός για να δίνει μάχες για τους ανθρώπους.

Τα δικά μου γενέθλια είναι 9 Ιουνίου, ελπίζω να έχουμε χαρμόσυνα νέα όλοι μας, τουλάχιστον εδώ στο δημοκρατικό τόξο.

Σε αυτήν την αναδιατύπωση της οδηγίας για την ενιαία άδεια, όντως ακουμπάμε ανθρώπους και ανάγκες και έχουμε θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των υπηκόων τρίτων χωρών που αναζητούν διαμονή και εργασία στην Ένωσή μας.

Πετύχαμε σημαντικές νίκες ως προς το χρονικό όριο που οφείλει το κράτος μέλος να επεξεργαστεί και να απαντήσει στις αιτήσεις, ως προς την ίση μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών, των ανθρώπων δηλαδή, τις διασφαλίσεις των δικαιωμάτων τους, ειδικά όσων αφορά στην εκμετάλλευσή τους από εργοδότες, το δικαίωμά τους στην ανεργία αλλά και στην στέγη.

Ναι, καταφέραμε να κάνουμε την ζωή τους ευκολότερη. Και η δική μας Ευρώπη σημαίνει σύνθεση. Και αυτό το είδαμε εδώ. Τουλάχιστον στις ομάδες, στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Και για αυτήν την Ευρώπη θα παλεύουμε.

Νομίζω όμως ότι έχουμε μια αντίφαση. Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σε πλήρη αντίθεση στην ουσία αυτής της θετικής πρότασης. Δημιουργούμε στις χώρες υποδοχής φυλακές και όχι ουσιαστικά ανοιχτούς ορίζοντες και για τους ανθρώπους και για τις χώρες υποδοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL