Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C18.8°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.9°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.9°C
0 BF 63%
Σεισμός 5,7 στο Ιόνιο / Τι λέει ο Τσελέντης για το ρήγμα της Καλαμάτας -Άγνωστό εάν ήταν η κύρια δόνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός 5,7 στο Ιόνιο / Τι λέει ο Τσελέντης για το ρήγμα της Καλαμάτας -Άγνωστό εάν ήταν η κύρια δόνηση

Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη του φαινομένου μετά την εκδήλωση σεισμού 5,7 Ρίχτερ στο Ιόνιο με επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο Ανατολικά των Στροφάδων, ανοικτά του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του υπογραμμίζει ότι «η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ακόμα και εβδομάδες αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα».

Ο Άκης Τσελέντης εκτιμά ότι «κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός αλλά και λίγο μεγαλύτερος αν γίνει λόγω της θέσης του επικέντρου δεν θα έχει επιπτώσεις».

Παράλληλα ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο σημερινός σεισμός των 5,7 Ρίχτερ να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Καλαμάτας και κάλεσε τους κατοίκους να ησυχάσουν.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι ότι ακόμα είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

«Θα περιμένουμε να δούμε και την ακολουθία του. Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφουμε τη σεισμικότητα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, μετά από ένα 24ωρο τουλάχιστον θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε και ανέφερε ότι οι ζημιές είναι απειροελάχιστες.

«Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησε μία ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραστάθης και προσθέτει ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή, ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο χώρο και δεν συντρέχει ανησυχία ενώ πρόσθεσε ότι μικρές ζημιές εντοπίζονται στο μοναστήρι των Στροφάδων.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του ανέφερε ότι  ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. 

«Πριν από χρόνια μελετήσαμε και δημοσιεύσαμε λεπτομερείς έρευνες τόσο για την πρόσφατη όσο και για την ιστορική σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής. Στην εικόνα βλέπετε τις κύριες τεκτονικές γραμμές που διαπιστώσαμε τότε. Ο σημερινός σεισμός έγινε στο μέσον της τεκτονικής γραμμής 4».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL