Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C18.8°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.9°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.9°C
0 BF 63%
Βλοχός - Θεσσαλία / Μόνο 5% πήρε επίδομα ενοικίου - Κλειστή η πλατφόρμα για την αποκατάσταση κατοικιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βλοχός - Θεσσαλία / Μόνο 5% πήρε επίδομα ενοικίου - Κλειστή η πλατφόρμα για την αποκατάσταση κατοικιών

ΒΛΟΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Χωρίς καμία στήριξη παραμένουν 150-170 πλημμυροπαθείς οικογένειες μόνο στο Βλοχό Καρδίτσας που έχασαν τις κατοικίες τους στις πλημμύρες και μένουν σε ενοίκιο ή σε ξενοδοχεία και κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγω της γραφειοκρατίας, όπως κατήγγειλε μιλώντας στο Open ο κάτοικος του Βλοχού Καρδίτσας Γιώργος Τσάκας. Ταυτόχρονα, δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για κατάθεση φακέλων αποκατάστασης των κατεστραμμένων κατοικιών.

«Επιδότηση ενοικίου έχει πάρει μόνο ένα 5%, στα 200 σπίτια που είμαστε, 7-10 άτομα μόνο», εξήγησε ο κ. Τσάκας, «έστειλαν ένα email το οποίο αναφέρει πως πρέπει να παρουσιάσουμε κάποια δικαιολογητικά στο τέλος του τριμήνου. Κάθε τρίμηνο πρέπει να παρουσιάζουμε κάποια δικαιολογητικά, βεβαιώσεις, για να μπορούμε να πάρουμε την επιδότηση. Έχουν περάσει 6-7 μήνες και ακόμη δεν την έχουμε πάρει. Είναι μία γραφειοκρατία που δεν θα μπορέσουν όλοι να ανταπεξέλθουν στην διαδικασία». «Όλα τα σπίτια καταστράφηκαν, όλοι έχουν φύγει εκτός από 5-6 οικογένειες. Λίγοι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει και ένα μέρος του χωριού που είναι στο βουνό, 10-12 σπίτια. Οι άλλοι έχουμε φύγει όλοι και μένουμε σε ενοίκιο ... Εντάξει, θα τα καταθέσουν τα δικαιολογητικά, αλλά έχουν περάσει 6-7 μήνες και δεν έχουν πάρει χρήματα. Πολλοί δεν έχουν τα προς το ζην. Να δίνουν και 300 ευρώ ενοίκιο, το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο ... εμείς το πληρώνουμε κανονικά και με παραστατικά, ποιος θα μας το δώσει;».

«Τα δικαιολογητικά που μας ζήτησαν το φθινόπωρο τα έχουμε καταθέσει μέσω λογιστών, δύο φορές. Αλλά πριν 10 ημέρες μας στείλαν email και μας ζητούν επιπλέον ... ότι πρέπει κάθε τέλος τριμήνου, του δευτέρου τριμήνου ειδικά, να στέλνουμε Ε1, Ε2 του 2022, το τελευταίο Ε9, το παραστατικό κατάθεσης» κ.ά., συνέχισε ο κ. Τσάκας. «Πρέπει να πάμε στους λογιστές, κάθε τέλος τριμήνου, να δίνουμε 50 ευρώ για να ετοιμάζουν τον φάκελο».

Την ίδια ώρα, «για την αποκατάσταση των σπιτιών η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα, να υποβάλουμε δικαιολογητικά, να φτιάξουμε τα σπίτια». Παρότι είχε εξαγγελθεί άμεση χορήγηση ποσού 10.000 ευρώ για τα «κόκκινα» σπίτια και 5.000 ευρώ για τα «κίτρινα», στη συνέχεια αυτοψία και χορήγηση των υπόλοιπων χρημάτων, μαζί με στεγαστική συνδρομή και δάνειο με κρατική επιχορήγηση αν χρειάζεται, «δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάμε στους ιδιώτες μηχανικούς, δημιουργούν φάκελο. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: για 150 ευρώ ανά τετραγωνικό και για 350 ευρώ ανά τετραγωνικό. Εκτός από τις πρώτες ημέρες που πέρασαν τα συνεργεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) από την Αθήνα, δεν ξαναπέρασε άλλο συνεργείο ... μεγάλο ποσοστό δεν πήρε ούτε τα 5.000 ευρώ. Υπήρχε πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες, αν ήταν 2, αν ήταν 3, ανάλογα τι έγραψε ο μηχανικός που πήγε την πρώτη ημέρα».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Τσάκας, «τα 5.000 ευρώ είναι προκαταβολή. Εμείς θέλουμε να ανοίξει η πλατφόρμα, να υποβάλλουμε φακέλους ... αν πάω για τα 150 ευρώ ανά τετραγωνικό, μπορεί να ξαναμπώ στο σπίτι μου σε ένα χρόνο, αλλά αν πάω για τα 350 ευρώ, μπορεί να κάνω 2 ή 3 χρόνια».

«Έχουμε και το θέμα των αναχωμάτων που δεν έχουν γίνει. Άντε και τα φτιάξαμε τα σπίτια. Με την παραμικρή βροχή θα ξαναμπεί το νερό μέσα ... τα αναχώματα είναι επί χιλιόμετρα χαλασμένα, από τον Βλοχό μέχρι τον Παλαμά, 6 χλμ., μόλις βρέξει το νερό θα ξαναμπεί μέσα», τόνισε ο κ. Τσάκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL