Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
21.4°C24.3°C
4 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.2°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.2°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.4°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 37%
Κόρινθος / Άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης - «Οδηγούν σε απόπειρες αυτοκτονίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόρινθος / Άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης - «Οδηγούν σε απόπειρες αυτοκτονίας»

Τα άθλια κελιά όπου κρατούνται πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης Κορίνθου
Border Violence Monitoring Network

Τι άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου καταγγέλλει με τη σειρά του το Δίκτυο Επιτήρησης Συνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network – BVMN), τονίζοντας ότι άτομα με σοβαρές παθήσεις και ψυχολογικές ευπάθειες, κρατούνται για μήνες, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και πως η ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων επιβαρύνεται με ορισμένους να έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τις τελευταίες ημέρες, οργάνωση-μέλος του BVMN έχει λάβει φρικτά μηνύματα από άτομα που κρατούνται εδώ και αρκετούς μήνες στο κέντρο Κορίνθου, χωρίς προοπτική απελευθέρωσης και χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Δίκτυο, υπογραμμίζοντας έχει δεχτεί αναφορές για κράτηση σε βρώμικα κελιά γεμάτα έντομα που προκαλούν δερματικές παθήσεις, χωρίς πρόσβαση σε βασικά είδη όπως σαπούνι και ρούχα, ενώ τους σερβίρουν χαλασμένο φαγητό. 

Το BVMN, στον απόηχο των διαμαρτυριών -συμπεριλαμβανομένων των απεργών πείνας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και της βίαιης επίθεσης των ΜΑΤ- σημειώνει ότι ανάμεσα στους κρατουμένους είναι και επιζώντες βασανιστηρίων που έφτασαν στην Ελλάδα μετά από τραυματικές εμπειρίες κράτησης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Mobile Info Team το 2023, υπήρχε μόνο ένας ψυχολόγος παρών στο κέντρο, με κρατούμενους να αναφέρουν ότι η πρόσβαση σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την κατάλληλη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης σε άτομα που κρατούνται αυτή τη στιγμή στην Κόρινθο, να απέχουν οι φρουροί από τη χρήση βίας κατά κρατουμένων και η δικαστική εξουσία να αξιολογεί σωστά τη νομιμότητα των η κράτηση. Προτρέπουμε να παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη και να μεριμνήσει για την τήρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η μετανάστευση δεν είναι εγκληματική πράξη και να απόσχει από τη χρήση της κράτησης σε βάρος ατόμων που κινούνται» τονίζει το Δίκτυο Επιτήρησης Συνοριακής Βίας.

«Η κατάσταση στην Κόρινθο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κρίσης του συστήματος κράτησης μεταναστών της Ελλάδας στο οποίο βλέπουμε συστηματική κράτηση ανθρώπων που βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου και ανθρώπων χωρίς χαρτιά από χώρες στις οποίες είναι βασικά αδύνατο να απελαθούν, γεγονός που καθιστά νομικά αβάσιμη την κράτησή τους. Επιπλέον, οι άνθρωποι κρατούνται σε συνθήκες που επιδεινώνουν τα προβλήματά τους ή δημιουργούν νέα προβλήματα υγείας, τη στιγμή που τους αρνούνται την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει εναλλακτικές στην κράτηση που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» επισήμανε η Αλεξάνδρα Μπόγκος, συντονίστρια νομικής συνηγορίας του Δικτύου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL