Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.8°C18.5°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.6°C17.7°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.8°C17.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.2°C
0 BF 82%
Επιθεώρηση Εργασίας / Αδιαφορεί για κραυγαλέο εργασιακό bullying - Εξώθηση σε παραίτηση 2 χρόνια πριν τη σύνταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιθεώρηση Εργασίας / Αδιαφορεί για κραυγαλέο εργασιακό bullying - Εξώθηση σε παραίτηση 2 χρόνια πριν τη σύνταξη

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Χωρίς καμία θεσμική προστασία αντιμετωπίζει τις παρανομίες του εργοδότη μία 60χρονη στη Θεσσαλονίκη, που μετά από 19 χρόνια σε εταιρεία ενημέρωσε μόνη της την διοίκηση ότι σε δύο χρόνια θα βγει στη σύνταξη και πρότεινε να ξεκινήσει την εκπαίδευση του ή των διαδόχων της στις κρίσιμες θέσεις και ευθύνες που κατείχε. Όπως καταγγέλλει στο Mega η κόρη της η εταιρεία προκειμένου αποφύγει την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης λόγω αποχώρησης και συνταξιοδότησης, προχώρησε σε ακραίο εργασιακό bullying. Το χειρότερο, κατά την ίδια, είναι ότι η Επιθεώρηση Εργασίας αντί να παρέμβει υπέρ της εργαζόμενης, αφενός παρέπεμψε στα δικαστήρια και χαρακτήρισε τις παράνομες πρακτικές «σύνηθες φαινόμενο», αφετέρου στη συνέχεια αρνήθηκε να δεχθεί νέες καταγγελίες για τις πρακτικές της εταιρείας υπό την επίφαση ότι «εκκρεμούν τα πορίσματα από την πρώτη».

Η κόρη της 60χρονης Τάνια Δέλλιου είπε στο Mega ότι «δούλεψε για την εν λόγω εταιρεία επί 19 συναπτά έτη, είχε μια πολύ σημαντική θέση ... οι αρμοδιότητές της ήταν πολλές ... όσα και να ήταν τα χρήματα, δεν ήταν σωστό αυτό που έγινε, απόπειρα χειροδικίας από τον σύζυγο της εργοδότριας. Η εργοδότρια της είπε επί λέξει "θα δώσω αποζημίωση σε οποίον γουστάρω και σε οποίον το αξίζει"».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιθεώρηση Εργασίας κατά την ίδια δεν φάνηκε να αξιολογεί τα παραπάνω ως σημαντικά. «Ο εν λόγω επιθεωρητής μας είπε επί λέξει επίσης ότι είναι "σύνηθες φαινόμενο του Έλληνα εργοδότη" και ότι μια πιθανή λύση ίσως βρεθεί στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια. Αλλά για να βρεθεί κάποιος στα δικαστήρια, τα ψυχικά και οικονομικά αποθέματα πρέπει να είναι πολλά. Η μαμά βίωσε ακραίο εργασιακό bullying από αυτήν την εταιρεία, από την εργοδότρια και το περιβάλλον της, έχει ακόμη ψυχοσωματικά προβλήματα».

Όπως ανέφερε η κα Δέλλιου, το πρώτο δικαστήριο έγινε στις 15 Μαΐου (σ.τ.σ. του 2023) και «ακόμη δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα, όλες αυτές οι διεργασίες είναι χρονοβόρες», με την αγωγή να αφορά τις απλήρωτες ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας και το εργασιακό bullying. «Όλα αυτά είναι χρονοβόρα και ένα χρόνο η μαμά είναι με μηδενικό εισόδημα», τόνισε, «το κόστος για να βρεθεί κάποιος σε μία δικαστική αίθουσα είναι πάρα πολύ μεγάλο», ενώ η 60χρονη «ούτε ταμείο ανεργίας έχει, η μαμά εξωθήθηκε σε "οικειοθελή αποχώρηση", δεν άντεχε άλλο, σταμάτησε στις 20 Ιανουαρίου του 2023».

Ακολουθεί «τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, δεύτερο δικαστήριο όπου διεκδικούμε την αποζημίωση απόλυσης που θα γινόταν κανονικά, όχι την αποζημίωση συνταξιοδότησης, διεκδικούμε όλη την αποζημίωση απόλυσης», τόνισε η κα Δέλλιου. Η ίδια κατήγγειλε ότι υπάρχουν και άλλοι υπάλληλοι που ενώ έχουν αποχωρήσει έχουν απολυθεί με αυτό τον τρόπο, «ένας απλός έλεγχος αν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα καταλάβουν πολλά».

Εξάλλου η ίδια ανέφερε ότι έχει «στείλει email και προσωπικά τόσο στον πρώην υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη όσο και την διάδοχό του νυν υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, δεν έχω καμία απάντηση ... Πού να απευθυνθούμε;».

Η 60χρονη, είπε επίσης η κόρη της, «πήγε ξανά στην Επιθεώρηση Εργασίας όταν απειλήθηκε από την εταιρεία ότι θα καλέσει στον εργασιακό χώρο την αστυνομία γιατί δήθεν διατάρασσε το εργασιακό περιβάλλον. Και της είπαν ότι δεν μπορεί να κάνει δεύτερη καταγγελία γιατί αναμένονται τα πορίσματα από την πρώτη. Μάθαμε ότι αυτό δεν ισχύει. Στο γραφείο της επιθεωρήτριας προηγήθηκαν η εργοδότρια με τον γιο της ... δεν ξέρω τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL