Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Στοιχεία για το 2018 / Στα 175 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στοιχεία για το 2018 / Στα 175 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ

Την τήρηση της δέσμευσης της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ για επιτάχυνση κρίσιμων έργων του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών, η υλοποίηση πολλών εκ των οποίων καθυστερούσε επί δεκαετίες, καταδεικνύουν οι αυξημένες δαπάνες για επενδύσεις το περασμένο έτος.

Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μ. Μανουσάκης επισήμανε ότι οι δαπάνες για επενδύσεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 175 εκατ. ευρώ το 2018, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις επιδόσεις των τελευταίων ετών.

Το άλμα των επενδύσεων αντανακλά την είσοδο σε φάση κατασκευής -σε συνέχεια της συμβολαιοποίησής τους με ταχύτητα και διαφάνεια, χάρη στη χρήση πλατφόρμας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για πρώτη φορά- σειράς μεγάλων έργων που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Διαχειριστή, όπως:

- Η Β' και η Γ' Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

- Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το σημαντικότερο project του 2018.

- Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο με τη συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου “Διαδρόμου Α” (ΚΥΤ Μεγαλόπολης- υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου - Διστόμου που περιλαμβάνει και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα, μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου). Το έργο θα επιτρέψει τη λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ηλεκτρισμού Μεγαλόπολη V, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την είσοδο επενδυτών μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού Αριάδνη Interconnection, για τη “μεγάλη” διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με Ευρωπαίους διαχειριστές μεταφοράς ενέργειας.

Ο Μ. Μανουσάκης τόνισε ότι “το 2018 θέσαμε πολύ ψηλά τον πήχη και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και το 2019” αναφερόμενος στην εταιρεία Αριάδνη, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει με τουλάχιστον 51%, που ετοιμάζεται για την προκήρυξη των διαγωνισμών για έργα της εμβληματικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, η οποία θα διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL