Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έφτασαν τις 45.000 οι αιτήσεις, πάνω από 10.000 οι ρυθμίσεις

120 δόσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί, επαγγελματίες, επιστήμονες και εργοδότες επισκέπτονται την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και σπεύδουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες να καταθέσουν αιτήσεις προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής 45.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι και εργοδότες είχαν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε για περισσότερους από 10.000 ασφαλισμένους - οφειλέτες που ρύθμισαν τις οφειλές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότεροι από 200.000 είναι οι επισκέψεις στις ψηφιακές εφαρμογές του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Αναλυτικά, οι μη μισθωτοί που προέρχονται από πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.ά. και έχουν υποβάλει οριστική αίτηση στον ΕΦΚΑ για προσδιορισμό επανυπολογισµό οφειλών τους ξεπερνούν τους 36.000, ενώ πάνω από 9.000 εργοδότες έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους απευθείας στο ΚΕΑΟ.

Επίσης από τους ασφαλισμένους οφειλέτες που έχουν αιτηθεί ένταξη στη νέα ρύθμιση περίπου οι 1.500 είναι υποψήφιοι συνταξιούχοι που απεγκλωβίζονται. Η τελευταία κατηγορία αφορά συνταξιούχους που αδυνατούσαν να λάβουν σύνταξη και δηλώνουν ότι εκκρεμεί αίτηση συνταξιοδότησής τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι αφορά 1,3 εκατ. ασφαλισμένους οφειλέτες και εργοδότες οι οποίοι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεταν να ρυθμίσουν τα σχεδόν 30 δισ. που τους χρέωσαν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2011 - 2015! Όταν έκλειναν οι εταιρείες, έμεναν άνεργοι επαγγελματίες και επιστήμονες, όταν αδυνατούσαν οι έμποροι να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υπέρογκες, εν μέσω κρίσης και Μνημονίου, εισφορές στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ και τα άλλα ταμεία.

Σήμερα με τη ρύθμιση των 120 δόσεων το "κούρεμα" της συνολικής οφειλής μειώνεται έως και πάνω από 70%, με τις προσαυξήσεις να μειώνονται κατά 85% (για τους αγρότες 100%)και η ελάχιστη μηνιαία δόση φτάνει τα 50 ευρώ και 30 ευρώ για τους αγρότες.

"Κούρεμα" έως 72%

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Οφειλέτης ΟΑΕΕ με αρχική οφειλή 42.009 ευρώ για 98 μήνες και συνολική οφειλή με προσαυξήσεις 64.800 ευρώ μετά τη ρύθμιση με επανυπολογισμό των οφειλόμενων μηνών με 158 ευρώ θα καταβάλει συνολικά 18.041 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 46.759 ευρώ ή 72,2%.

Οφειλέτης ΟΑΕΕ με αρχική οφειλή 31.100 για 72 μήνες και συνολική οφειλή 52.040 ευρώ μετά τη ρύθμιση με επανυπολογισμό των οφειλόμενων μηνών με 158 ευρώ θα καταβάλει συνολικά 15.910 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 36.130 ευρώ ή 69,6%.

Τα δύο στάδια

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις εξελίσσεται σε δύο στάδια:

* Πρώτα οι μη μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις ατομικές τους εισφορές, όπου γίνεται ο εθελοντικός επανυπολογισμός των οφειλών τους με χαμηλότερες εισφορές (158 ευρώ).

* Ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες.

* Μετά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας οι οφειλές προωθούνται:

1. Στο ΚΕΑΟ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης πρέπει να επισκεφθεί την πλατφόρμα του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση και προσδιορισμού των δόσεων. Παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού του αριθμού των δόσεων, του ποσού της δόσης κ.λπ.

2. Στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχει υποβληθεί αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία

Ολόκληρη η χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ήταν αφιερωμένη στο θέμα της ανομίας. Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της «μηδενικής ανοχής» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ψυχική συνδρομή στους μπαχαλάκηδες.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο