Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η παραπληροφόρηση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Μονταζιέρα και προπαγάνδα και θύμα την αλήθεια... * Χέρι - χέρι τα "σποτ" της Ν.Δ. και δημοσιεύματα "φαντάσματα"

Σε πλήρη συντονισμό, η μεγάλη μερίδα των πάντα πρόθυμων ΜΜΕ και η Νέα Δημοκρατία επιχειρούν καθημερινά να διαμορφώσουν μια άλλη πραγματικότητα κυρίως σε ό,τι αφορά τα επίμαχα θέματα των εισοδημάτων, της κοινωνικής ασφάλισης, της υπεράσπισης των αδύναμων.

Ιδού δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ:

1. Τα τελευταία προπαγανδιστικά βίντεο της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, με χαρακτηριστικότερο αυτό που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι ξεχνάει να αναφέρει το "σποτ" της Ν.Δ.;

α) Ο ίδιος ελεύθερος επαγγελματίας με 12.000 ευρώ το 2014 με κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές 3.779 ευρώ, 500 ευρώ περισσότερα από αυτά που θα πληρώσει το 2020

β) Ο ίδιος ελεύθερος επαγγελματίας με 12.000 ευρώ το 2014 με κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ πλήρωσε φορολογία 3.313 ευρώ, ενώ το 2020 θα πληρώσει 1.471 ευρώ.

γ) Στον ίδιο ελεύθερο επαγγελματία με 12.000 ευρώ το 2014, μετά την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων έμειναν 4.257 ευρώ, ενώ το 2020 θα του μένουν 6.644 ευρώ. Άρα, θα του μένουν 2.387 ευρώ περισσότερα.

 

Η "κατάρρευση" του ΕΦΚΑ

2. Μαζί με τα γνωστά προπαγανδιστικά "σποτ", ο "Ελεύθερος Τύπος" προαναγγέλλει ούτε λίγο ούτε πολύ την... κατάρρευση του ΕΦΚΑ. "Στον ΕΦΚΑ ηχούν κανόνια" είναι ο τίτλος του χθεσινού δημοσιεύματος, με αναφορά σε στοιχεία για απώλεια εσόδων από εισφορές μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι απαιτητές εισφορές από μη μισθωτούς ασφαλισμένους, κατά το πρώτο τρίμηνο 2017, ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ. Από αυτές έχουν εισπραχθεί 463 εκατ., δηλαδή ποσοστό 61,7%. Το συγκεκριμένο ποσοστό κινείται εντός του προϋπολογισμένου στόχου, επισημαίνει ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του.

"Ως εκ τούτου, σημειώνει ο ΕΦΚΑ, τόσο ο τίτλος όσο και το περιεχόμενο του άρθρου είναι αστήριχτα και παραπλανητικά. Πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι οι εισφορές μη μισθωτών αντιστοιχούν σε ποσοστό 23% του συνόλου των εισφορών, οι δε εισπράξεις των εισφορών από μισθωτούς ασφαλισμένους για το ίδιο χρονικό διάστημα κινούνται με αύξηση 12%.

Συμπερασματικά, η συνολική εισπραξιμότητα κινείται εντός των προϋπολογιζόμενων στόχων και κάθε άλλη ερμηνεία αποτελεί αυθαίρετη εκτίμηση του συντάκτη του δημοσιεύματος" καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε όλα τα σχόλια